Novice

 • Novi Linux 4.9

  Linus Torvalds je javno objavil različico 4.9 Linuxovega jedra. Po njegovih besedah gre za največjo objavo doslej, vsaj po številu prispevkov v kodi. Med drugim je sedaj v jedru tudi vgrajena podpora za Raspberry Pi Zero in še 28 drugih ARM naprav, izboljšali so varnost, itd. Velja seveda omeniti, da so lihe različice jedra namenjene razvoju, sode pa dejanski uporabi. Trenutno aktualna različica Ubuntuja, 16.10, uporablja Linuxovo jedro 4.8.

  Objavljeno: 12.12.2016 14:00več
 • Bill Gates predstavil novi sklad za zeleno energijo

  Milijarder in nekdanji glavni človek Microsofta, Bill Gates, je predstavil novi sklad, težak kar milijardo dolarjev, namenjen razvoju zelenih virov energije. Sklad naj bi deloval dvajset let, v tem času pa želijo investirati v podjetja (tudi zagonska), ki se ukvarjajo z čistimi oblikami pridobivanja energije. V skladu  med drugim sodelujejo tudi Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, ter Jack Ma, ustanovitelj spletne strani Alibaba. Sklad se sicer imenuje Breakthrough Energy Ventures Fund.

  Objavljeno: 12.12.2016 13:00več
 • Nova zvijača kripto virusov

  O virusih, ki šifrirajo uporabnikove datoteke, nato pa zahtevajo odkupnino, smo že pogosto pisali, v zadnjih nekaj letih je to ena najpogostejših varnostnih okužb. Raziskovalci pa so odkrili nov tovrstni program, imenovan Popcorn Time (nima nobene povezave s programom enakega imena, namenjenega gledanju filmov in serij), ki dodaja novo zvijačo. Poleg tega, da lahko za šifrirni ključ plačamo odkupnino, si lahko omenjen ključ priskrbimo tudi z naknadno širitvijo virusa. Če nam uspe okužiti še dva uporabnika in pri tem oba dva plačata odkupnino, bomo svoj ključ dobili brez plačila. Gre torej za neke vrste piramidno shemo v svetu izsiljevalskih virusov. V programski kodi so odkrili tudi nekaj delcev, ki kažejo na to, da bi lahko virus začel brisati uporabnikove datoteke, če ta štirikrat vnese napačni šifrirni ključ.

  Objavljeno: 12.12.2016 08:00več
 • Nvidia razvija avtonomna vozila

  Na cestah Kalifornije se je začelo pojavljati vozilo v znanih barvah družbe Nvidia, ki je dobilo dovoljenje pristojnih oblasti za testiranje tehnologije samodejne vožnje v rednem prometu. Čeprav se zdi, da gre le še za enega od vse številnejših projektov s področje avtonomnih vozil, ima Nvidia morda izdelek, ki je še najbližji konkretni rabi v vsakdanjih vozilih.

  Objavljeno: 11.12.2016 01:00več
 • Magic Leap močno zamuja z razvojem

  Družba Magic Leap, eden izmed najbolj vročih in hkrati skrivnostnih stratupov, za katero stojijo nekatera eminentna imena, kot so Google, Alibaba in Andreessen Horowitz, kot kaže z razvojem izdelkov zelo zamuja v primerjavi s tistim, s čimer se hvalijo v redkih video posnetkih poslanih v javnost.

  Objavljeno: 11.12.2016 01:00več
 • Google odpira digitalnega pomočnika za razvijalce

  Google si še naprej zelo prizadeva, da bi razvijalce pritegnil k svojim storitvam s področja strojnega učenja in umetne inteligence. V zadnjih dneh so za razvijalce odprli dostop do svojega digitalnega pomočnika Google Assistant. Razvijalci bodo tako lahko razvili svoje lastne algoritme in bote, ki jih bo pomočnik uporabil za kramljanje z uporabniki.

  Objavljeno: 10.12.2016 01:00več
 • WD pripravlja disk zmogljivosti 14 TB

  Western Digital je napovedal, da bo sredi naslednjega leta začel s prodajo magnetnega diska z rekordno zmogljivostjo 14 TB. Sočasno so med izbrane kupce na testiranje poslali model HGST Ultrastar He12, ki premore »le« 12 GB prostora. Večji brat bo prišel med preizkuševalce nekoliko kasneje.

  Objavljeno: 10.12.2016 01:00več
 • Proti plačilu Microsoft nudi še daljšo podporo za svoje strežnike

  V zadnjih letih so številna podjetja kritizirala Microsoft zaradi dosedanje politike življenjskih ciklov ključnih izdelkov, ki je uporabnike silila v nadgradnje. Microsoft je doslej za svoje izdelke nudil 5+5 let podpore. Prvih pet let redne in nato še pet let podaljšane podpore, v katerih je nudil redne posodobitve, zlati varnostne.

  Objavljeno: 9.12.2016 01:00več
 • Ruski hekerji ogrožajo nemške volitve

  Skupina ruskih hekerjev, znana pod imeni APT 28 in »Fancy Bear«, pred časom obtožena, da je z vdori in poneverbami poskušala vplivati na ameriške volitve, se je kot kaže preselila na nemško politično sceno. Predsednik nemške obveščevalne službe BfV, Dr. Hans-Georg Maaßen je v sporočilu za javnost ostro napadel Rusijo, da skuša z vohunjenjem in podtikanjem vplivati tudi na nemške prihajajoče volitve.

  Objavljeno: 9.12.2016 01:00več
 • Bluetooth 5 je tu

  Težko pričakovan in že pred časom napovedan Bluetooth 5 je postal uradni standard. Delovna skupina Bluetooth Special Interest Group, ki je standard spisala, je oznanila, da je Bluetooth 5 sedaj tudi uradno sprejet.

  Objavljeno: 8.12.2016 05:00več