• Mobilno naročanje tudi v slovenskem McDonaldsu

    Mobilno naročanje hrane in pijače v tujini že dolgo ni novost. Uporabniki lahko želeno prek mobilne aplikacije naročijo in plačajo pred prihodom v restavracijo verig Domino’s, Taco Bell, Chipotle, Dunkin Donuts, Starbucks in drugih. Med naštetimi ni najbolj znane verige s hitro prehrano - restavracije McDonald’s. Po poročanju spletišča Business Insider se tudi slednja v najkrajšem možnem času namerava pridružiti napredni družbi. Že prihodnje leto bo mobilno naročanje na voljo v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Franciji in Veliki Britaniji, medtem ko bo preostali svet dotične storitve predvidoma deležen 2018.

    Objavljeno: 6.11.2016 10:00
  • Lov na poslednje Beležnice

    Samsungov telefon Galaxy Note7 je nevaren za uporabo. Zaradi samovžigov in drugih nevšečnosti so ga marsikje prepovedali, prodajalci pa prenehali s prodajo. Korejci in ponudniki telefonije po svetu so obstoječe kupce z lepimi besedami in nagradami vabili, da jim telefon vrnejo. Ker nekateri posamezniki kljub naštetemu sedme Beležnice ne želijo vrniti, so vpleteni spremenili ton. Samsung je najprej splavil posodobitev, ki telefonu Galaxy Note7 prepreči, da bi se napolnil več kot 60 odstotkov, hkrati pa uporabnika nenehno nadleguje s sporočili o nevarnosti. Proizvajalcu se pri gonji za poslednjimi uporabniki počasi pridružujejo tudi ponudniki mobilne telefonije. V Novi Zelandiji bodo tako 18. novembra telefoni Galaxy Note 7 preprosto nehali delovati, saj jim bodo ponudniki na podlagi številke IMEI preprečili dostop do klicev, sporočil in spleta.

    Objavljeno: 6.11.2016 08:00
  • Na Androidu so zaživela naprednejša sporočila SMS

    Google je v sodelovanju s ponudnikom mobilne telefonije Sprint na napravah v ZDA splavil letos napovedano storitev RCS (Rich Communications Service). Gre za klasična sporočila SMS, ki so nadgrajena z naprednimi zmožnostmi v podobi boljših skupinskih pogovorov, večje ločljivosti poslanih fotografij, potrdil o branju in obvestil o tipkanju. Novi SMSi bodo torej imeli vse, kar poznamo iz sistemov trenutnega sporočanja, le da v obliki osnovnih telekomunikacijskih sporočil, ki jih bodo sčasoma podprli vsi telekomunikacijski operaterji. Sprint v prvi fazi ponuja obogatena sporočila SMS zgolj uporabnikom izbranih LG in Nexus naprav, prihodnje leto pa jih bodo deležni vsi Androidni navdušenci (KitKat ali novejši), ki uporabljajo odjemalca Messenger.

    Objavljeno: 5.11.2016 08:00
  • Slabša prodaja pametnih telovadnih pripomočkov

    Prodaja zapestnic in drugih pametnih pripomočkov za rekreacijo ter spremljanje aktivnosti je očitno dosegla vrh. Da se je rast ustavila, priča padec delnic najuspešnejšega proizvajalca tovrstnih naprav. Podjetju Fitbit je kljub nedavni splavitvi dveh novih izdelkov, Charge 2 in Flex 2, padla vrednost za 30 odstotkov. Njihov prihodek je za polovico manjši kot v enakem obdobju lani. Proizvajalci telovadnih pripomočkov se nasičenosti trga zavedajo, rešitev iščejo v dodajanju novih zmožnosti ter snovanju naprav, ki bi poleg beleženja aktivnosti spremljale tudi zdravstveno stanje posameznika.

    Objavljeno: 4.11.2016 10:00
  • Prihaja pametnejši pametni telefon

    Huawei je predstavil telefon Mate 9. Gre za napravo s 5,9 palčnim 1080p zaslonom, osemjedernim procesorjem Kirin 960 (z grafiko Mali G71), 4 GB pomnilnika RAM, 4000 mAh baterijo s hitrim polnjenjem SuperCharge ter dvojno kamero Leica (12 in 22 MP) z naprednim ostrenjem, optično stabilizacijo in hibridnim povečevanjem slike. Telefon poganja v preobleko EMUI 5.0 preoblečeni Android 7, opremljen s strojnim učenjem, ki omogoča, da se naprava uči naših navad. Z naučenim Mate 9 sčasoma menda predvidi uporabnikove želje. Če na primer vedno po ogledu športnih rezultatov v aplikaciji Eurosport zaigramo partijo igre Hearthstone, bo telefon vnaprej sprostil potreben pomnilnik ter pripravil zahtevane sistemske vire. Posledično naj bi se igra zagnala veliko hitreje, delovanje telefona pa bo (vsaj navidezno) vedno hitrejše. Mate 9 bo na Kitajskem, Japonskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji, Kuvajtu, Maleziji, Poljski, Savdski Arabiji, Španiji, Tajski in Združenih arabskih emiratih na voljo že v novembru, pri nas pa kasneje.

    Objavljeno: 4.11.2016 08:00
  • Polovica "darkneta" legalna

    O temnem internetu (darknetu) krožijo številni miti in legende, ki smo jih odstirali tudi že v naši reviji. V Teribum Labs so izvedli temeljito raziskavo in ugotovili, da je približno polovica vsebin na darknetu legalnih. Podatki so zbrali s sistemom Matchlight, ki ga uporabljajo za spremljanje prometa na darknetu, in svojimi pajki, ki so plazili po darknetu.

    Objavljeno: 4.11.2016 05:00
  • Kitajski telefon razprodan v štiridesetih sekundah

    Kitajski telefon Xiaomi Mi Note 2 so v matični državi razprodali v vsega štiridesetih sekundah. Gre za dobrih 450 evrov vredno napravo s 5,7 palčnim 1080p zaslonom OLED, procesorjem Snapdragon 821, 6 GB pomnilnika RAM, 128 GB podatkovne shrambe ter 4070 mAh baterijo. Telefon je z ukrivljenimi stranicami zaslona ter namenskostjo na las podoben Samsungovi seriji Galaxy Note, zato ga bržkone prek uradnih prodajnih kanalov pri nas ne bomo videli. Enako velja za težko pričakovani model z zaslonom brez robov Mi Mix, katerega prodaja na Kitajskem steče 4. novembra.

    Objavljeno: 3.11.2016 10:00
  • Upravitelj gesel LastPass poslej brezplačen

    Priljubljeni upravitelj gesel LastPass je po novem na voljo povsem zastonj. Doslej smo s sicer brezplačno aplikacijo gesla med napravami (telefon, tablica, računalnik) lahko sinhronizirali zgolj s posegom v denarnico, medtem ko bodo poslej njene osrednje zmožnosti ponujene gratis. Razvijalci si zaslužek obetajo od reklam ter naročnikov, ki bodo za ceno enega evra mesečno deležni dodatnih funkcij, med katerimi ne manjkajo dvostopenjsko preverjanje istovetnosti, sinhronizacija več uporabnikov hkrati ter gigabajt šifriranega oblačnega prostora. V času, ko se gesla množijo kot gobe po dežju, je tovrsten pripomoček nujen. Ker so profesionalne rešitve, kakršen je vsemogočni 1Password (pre)drage, je nova poslovna praksa primerljivega LastPassa nadvse dobrodošla.

    Objavljeno: 3.11.2016 08:00
  • Trump ima v lasti več tisoč posmehljivih domen

    Dandanes je registracija domen tako poceni, da podjetja in različne ustanove navadno pokupijo več deset ali sto domen, ki so vsaj malo povezana z njihovim imenom. Na ta način preprečijo, da bi do domen prišli šaljivci ali izsiljevalci, ki bi nanje postavili žaljivo ali kako drugače neprimerno vsebino. Med te domene sodijo tudi takšne s posmehljivim in žaljivimi imeni.

    Objavljeno: 3.11.2016 05:00
  • WeChat prehitel Google

    Kitajski WeChat, o katerem smo pisali v oktobrski številki revije Monitor, je splavil dodatno storitev, ki spominja na napovedane Googlove aplikacije Instant Apps. Gre za majhne programe, ki uporabnikom aplikacije za neposredno sporočanje omogočajo, da določena (občasna) opravila izvedejo znotraj matičnega programa. WeChat bo uporabnike z njimi zadržal znotraj svojega programa, medtem ko bo posameznikom prihranjeno iskanje (ne tako nujnih) aplikacij na mobilnih tržnicah ter sprehajanje med njimi. Programi, ki delujejo brez prenosa in so praviloma namenjeni zgolj preprostim (beri: enkratnim) akcijam, so v prvi fazi na voljo razvijalcem. Širša splavitev storitve sledi v kratkem.

    Objavljeno: 2.11.2016 10:00
  • Prvi Tango telefon

    Googlov projekt Tango, ki je bil prvič predstavljen lani, dobiva s telefonom Phab 2 Pro podjetja Lenovo tudi fizično podobo. Gre za napravo s posebno kamero, zmožno zaznavanja okolice, medtem ko par dodatnih procesorjev za računalniški vid poskrbi za hitre meritve objektov in razdalj med njimi. Telefon Phab 2 Pro je sicer opremljen s 4K zaslonom velikosti 6,4 palca, procesorjem Snapdragon 652, 4GB pomnilnika RAM, 64 GB shrambe ter 4000 mAh baterijo. Na dobrih 450 evrov ocenjen telefon v navidezni resničnosti dobro sodeluje z Googlovimi očali Daydream, za optimalni izkoristek Tango kamere in tipal pa je na tržnici Play že na voljo več kot 35 namenskih aplikacij. 

    Objavljeno: 2.11.2016 08:00
  • Google razkril ranljivost operacijskega sistema Windows

    Strokovnjaki za varnost podjetja Google so oktobra odkrili dve večji ranljivosti operacijskega sistema Windows. Ena izmed njiju ostaja nezakrpana, kljub temu, da so najditelji takoj obvestili vpletene. Nepridipravi luknjo vsakodnevno aktivno izkoriščajo. Sporna je varnostna razpoka v tehnologiji Flash, ki so jo pri Adobe prek lastne platforme za posodobitve sicer že zakrpali, medtem ko Microsoft operacijskega sistema še ni ustrezno nadgradil. V Redmondu se branijo, da krpanje operacijskega sistema traja dlje, obenem pa niso zadovoljni z Googlovo javno grajo, ki bo izkoriščanje varnostne luknje še pospešila. Zaskrbljenim uporabnikom svetujejo ročno posodobitev Flasha.

    Objavljeno: 1.11.2016 15:00
  • Samsungovi elegantni pripomočki

    Korejsko podjetje, ki je vsled katastrofe s sicer odličnim, a gorljivim telefonom Note 7, izgubilo precej ugleda, si želi čimprej na pota stare slave. Poleg telefonov se bodo pri Samsungu za srca uporabnikov borili tudi z elegantnimi dodatki, ki jih bodo novembra začeli ponujati izven meja matične države. Linija elegantnih pripomočkov med drugim vsebuje brezžično polnilno postajo, Bluetooth zvočnik, slušalke in baterijo. Cena posameznega minimalističnega dodatka kot tudi razlog, zakaj med njimi ni aparata za gašenje požarov, ostajata skrivnost.

    Objavljeno: 1.11.2016 09:00
  • Švicarske železnice bodo prodajale bitcoine

    Švicarske železnice (SBB) na svoje železniške postaje uvajajo avtomate, na katerih bo mogoče kupiti bitcoine. Od 11. novembra dalje bodo svoje avtomate za prodajo vstopnic ustrezno opremili, da bo mogoče na njih franke zamenjati v bitcoine. Storitev bodo ponujali v sodelovanju s SweePay.

    Objavljeno: 30.10.2016 05:00
  • Največje baze nima NSA, temveč AT&T

    Največje baze podatkov o telefonskih klicih nima ameriška NSA, kot bi napak sklepali glede na Snowdnova in novejša razkritja, temveč kar ameriški telekomunikacijski gigant AT&T. Njihova baza prometnih podatkov klicev, sporočil in drugih vrst komunikacije sega v leto 1987 in vsebuje več tisoč milijard vnosov.

    Objavljeno: 29.10.2016 05:00
  • Applove računalniške novosti

    Apple je na tiskovni konferenci predstavil nekaj novosti, med katerimi so pomembni predvsem novi prenosniki MacBook Pro. Ti bodo na voljo v dveh velikostih, konkretno v 15- in 13- palčnih različicah. Zanimiva novost bo ozek zaslon, občutljiv na dotik, nameščen nad tipkovnico, ki bo nadomestil klasične funkcijske tipke (vključno s tipko Esc).

    Objavljeno: 28.10.2016 09:00
  • Telefoni "Motorola" tudi v Sloveniji

    Motorola, kot pionir mobilnih komunikacij (prvi mobilni telefonski klic je bil opravljen leta 1973, z Motorolino opremo/telefonom) je svoj mobilni oddelek že pred leti prodala Googlu, ta pa ga je predlani prodal kitajskemu Lenovu. Ta ima sicer svojo serijo mobilnih telefonov z androidom, Motorolino serijo pa je do sedaj prodajal le v »zahodnem svetu«.

    Objavljeno: 27.10.2016 14:00
  • Lenovo se dogovarja za prevzem Fujitsujevih računalnikov

    Pri Fujitsuju so potrdili, da se dogovarjajo z Lenovom glede prevzema oddelka, ki izdeluje računalnike, tako namizne kot prenosnike. Pri tem bi si želeli, da se računalniki še naprej prodajajo pod njihovo blagovno znamko, računajo, da bi pri prevzemu potencialno sodelovala tudi japonska razvojna banka. Delnice Fujitsuja so ob objavi novice takoj poskočile, nam pa se zdi, da si lahko v prihodnjih letih obetamo še kakega izdelovalca računalnikov manj. V zadnjih letih se tako poslavljamo od Fujitsuja, Sonyja in Toshibe.

    Objavljeno: 27.10.2016 12:00
  • Samsung s padcem dobička

    Samsung je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje 2016, zabeležili so lep dobiček, a se pozna tudi padec zaradi težave z Galaxy Note7. Dobička je za 4,7 milijard dolarjev, to je skoraj dve milijardi manj kot v enakem obdobju lani. Gre za prvi padec dobička v dobrem letu, odkar so po stagnaciji zopet zabeležili rast. Pred začetkom težav so sicer napovedovali še rahel dvig. Omenjajo sicer tudi močno domačo valuto (v primerjavi z dolarjem in evrom), kar dobiček še nekoliko zniža.

    Objavljeno: 27.10.2016 10:00
  • Microsoftove novosti

    Microsoft je na lastnem dogodku predstavil kar nekaj zanimivih novosti. Najbolj nenavadna novost so očala za navidezno resničnost, ki jih bodo pripravili skupaj s partnerji, delovala pa bodo v navezi z Windows 10. Med sodelujočimi so HP, Dell, Lenovo, Acer in Asus, pomembna naj bi bila cena, saj bodo različni modeli na voljo že od 300 dolarjev naprej.

    Objavljeno: 27.10.2016 09:00
  • Ste vedeli, da Google ve...?

    Da Google zelo dobro ve, in "si zapisuje", kaj iščete v njegovem iskalniku, ni nobena skrivnost. Da ve še veliko več, če uporabljate Chrome, v katerega ste prijavljeni z vašim računom Gmail, tudi ne. Verjetno si predstavljate, da velja enako, če uporabljate telefon z Androidom, v katerega ste tako ali tako vedno prijavljeni z Gmail računom, mar ne? Da beleži tudi to, kje se gibljete, smo že večkrat pisali:

    Objavljeno: 26.10.2016 11:00
  • Si.Mobil obvešča

    V aktualni številki Monitorja je objavljen Si.mobilov oglas, v katerem je prišlo do napake. Pri Si.mobilu se opravičujejo:

    Objavljeno: 26.10.2016 10:00
  • Padec prodaje pametnih ur

    Sodeč po poročilu analitskega podjetja IDC naj bi pametne ure zabeležile kar občuten padec v prodaji. Število dostavljenih ur naj bi v zadnjem letu padlo za 51,6%. V tržnem deležu sicer vodi Apple s svojo Watch, v tretjem četrtletju 2016 so dostavili dober milijon teh naprav, kar je dobra četrtina v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so jih dostavili 3,9 milijonov. Edini, ki je med petimi največjimi na tem področju zabeležil rast, je bil Garmin, a so tudi tam številke zelo nizke.

    Objavljeno: 26.10.2016 09:00
  • Strojna pomanjkljivost pomnilnika omogoča prevzem nadzora nad telefonom

    Pred poldrugim letom smo ob ranljivosti rowhammer zapisali, da je k sreči zelo verjetno nihče ne zlorablja. Morda je tedaj to držalo, a raziskovalci so sedaj pokazali, kako jo lahko izkoristimo za pridobitev root dostopa do androidnih telefonov. Ker gre za ranljivost strojne opreme, elegantnih rešitev ni.

    Objavljeno: 26.10.2016 05:00
  • Deset let stara ranljivost v 4G LTE še vedno aktualna

    Mobilno omrežje 4G LTE, ki ta hip predstavlja najnovejši in najboljšo dostopno tehnologijo, ima velikansko varnostno luknjo, so na konferenci Ruxcon razkrili predstavniki kitajskega podjetja za računalniško varnost Qihoo 360.

    Objavljeno: 25.10.2016 10:00
  • Sredi Moskve vam GPS ne pomaga

    V modernem življenju pogosto pozabimo, da signal GPS ni tako zelo samoumeven. To so na lastni koži ugotovili Moskovčani, saj zadnje mesece v bližini Kremlja navigacija, ki uporablja GPS, ne deluje pravilno. Na zemljevidu jih prestavi na več deset kilometrov oddaljeno letališče Vnukovo.

    Objavljeno: 25.10.2016 05:00
  • Vse več govoric o Huawei Mate 9

    V spletu se je začelo pojavljati nekaj več govoric o prihajajočem Huaweijevem telefonu Mate 9. Po zadnjih informacijah naj bi predstavili tudi model Mate 9 Pro, ta naj bi imel zaslon, zaobljen čez oba roba, njegova cena pa naj bi bila čez tisoč evrov. Govori se tudi o fotoaparatu z štirikratnim optičnim zumom, seveda pa vprašanje, če jim uspe tak objektiv stlačit v ohišje telefona. Huawei v zadnjih letih postaja vse močnejši tudi pri teh najzmogljivejših napravah, tako da nas ne bi presenetilo, če bi res prišel model, ki bi se cenovno primerjal z najboljšimi, a tisoč evrov je vseeno kar veliko denarja. V uporabi naj bi bil sicer procesor z osmimi jedri in frekvenco 2,6 GHz, pomnilnika pa 4 ali 6 GB. Telefon bo na trg prišel še letos, pozornost je usmerjena v Huaweijev dogodek v začetku novembra.

    Objavljeno: 24.10.2016 11:00
  • Za petkovim napadom DDOS tudi kamere in video snemalci

    Kitajsko podjetje Hangzhou Xiongmai Technology je objavilo, da je bilo v petkovem napadu DDOS udeleženih tudi kar nekaj njihovih naprav. Izdelujejo sicer video snemalnike in spletne kamere, pri obeh naj bi bilo nekaj varnostnih pomanjkljivosti, predvsem slaba privzeta gesla. Programska oprema, znana kot Mirai, naj bi izkoristila ravno varnostne vrzeli v pametnih napravah, povezanih v splet, te se po okužbi izkoristi za napad DDOS.

    Objavljeno: 24.10.2016 09:00
  • AT&T kupuje Time Warner

    Ameriški telekomunikacijski gigant AT&T je napovedal, da je dosegel dogovor o nakupu medijskega podjetja Time Warner in sicer za skoraj 86 milijard dolarjev. Posel bo s tem obveljal kot največji nakup letošnjega leta.

    Objavljeno: 23.10.2016 09:00
  • Ponovno velik napad DDOS

    V petek dopoldne so imeli uporabniki na vzhodni obali ZDA približno dve uri težave z dostopom do strani Paypal, Reddit, Twitter, Etsy, Github, SoundCloud in Spotify. To je bila posledica napada DDOS, ki je bil sprožen na podjetje Dyn, ponudnika servisa DNS, ki ga uporabljajo ti servisi. Naslednji napad je sledil kasneje v dnevu, v raziskavo le tega pa se je vključilo tudi že ameriško ministrstvo za domačo varnost (Homeland Security).

    Objavljeno: 22.10.2016 08:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji