Objavljeno: 25.10.2016 05:00

Sredi Moskve vam GPS ne pomaga

V modernem življenju pogosto pozabimo, da signal GPS ni tako zelo samoumeven. To so na lastni koži ugotovili Moskovčani, saj zadnje mesece v bližini Kremlja navigacija, ki uporablja GPS, ne deluje pravilno. Na zemljevidu jih prestavi na več deset kilometrov oddaljeno letališče Vnukovo.

Starejši se bodo še spomnili, da je bil svojčas GPS sila nenatančen. Razlog ni bil tehnološki, temveč politični. Vse do leta 2000 je bil signal GPS za civilno rabo namenoma popačen, kar je vnašalo napake do 100 metrov, saj je bila tehnologija vojaška, ZDA pa niso želele, da bi jo izkoriščali potencialni sovražniki. Dandanes je zanesljiv in natančen signal GPS dosegljiv povsod, zato radi pozabimo, da ga je mogoče aktivno motiti.

To se dogaja v okolici Kremlja. GPS danes uporabljamo pri lovljenju Pokemonov, pri iskanju voženj z Uberjem, pri iskanju najbližje restavracije ali preprosto pri navigaciji. Prav norija s Pokemoni je nedelovanje GPS v bližini Kremlja razgalila največji skupini prebivalstva. Precej presenečeni so bili tudi udeleženci moskovskega maratona, ki so jim minuli mesec GPS-ure in pametni telefoni pokazali, da so pretekli več kot 80 kilometrov.

Razlogov, zakaj bi želel Kremelj onemogočiti delovanje v svoji okolici, si ni težko zamisliti. Nekoliko teže je razumeti, zakaj je motnja sistematična in lokacijo prikazuje kot letališče Vnukovo. Ena izmed teorij je, da želijo s tem preprečiti letenjem letalnikom, saj se droni avtomatično upirajo približanju letališčem.

Ruski bloger Grigory Bakunov se je zato opremi s sprejemniki GPS in GLONASS (ruski navigacijski sistem) in se sprehajal okrog Kremlja. Izdelal je točen zemljevid, kje je signal moten, in ugotovil, da je središče res v Kremlju. Za zdaj kaže, da imajo tam nameščen močan oddajnik, ki oddaja lažen signal na frekvencah L1, L2 in L5, ki jih uporablja civilni in vojaški del GPS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji