Objavljeno: 23.12.2016 05:00

V Kanadi širokopasovni dostop do interneta osnovna storitev

Kanadska Komisija za radiotelevizijo in telekomunikacije (CRTC) je razglasila širokopasovni dostop do interneta kot osnovno telekomunikacijsko storitev, ki mora biti na voljo vsakemu državljanu. V ta namen so ustvarili 750 milijonov kanadskih dolarjev (530 milijonov evrov) težak sklad, ki bo gospodinjstvom zagotovil dostop do interneta z minimalno hitrostjo 50/10 Mb/s brez dodatnih omejitev količine prenesenih podatkov. Doslej je bila kot osnovna storitev opredeljena le fiksna telefonija, kar pa seveda v 21. stoletju še zdaleč ni dovolj.

CRTC ocenjuje, da v Kanadi kar 18 odstotkov prebivalstva nima širokopasovnega dostopa do interneta. Do leta 2021 želijo z omenjenim skladom ta delež prepoloviti, v 15 letih pa odpraviti, kar bo spričo velikosti države in razprostranjene poselitve precejšen zalogaj.

V Sloveniji je delež širokopasovnih internetnih povezav manjši. Fiksni širokopasovni dostop do interneta je imelo leta 2014 po podatkih AKOS-a 27,7 odstotka prebivalstva in 72 odstotkov gospodinjstev, kar je manj od povprečja EU.

S tem Kanada sledi državam, ki na tak ali drugačen način opredeljujejo pravico do dostopa do interneta kot osnovno pravico. Finska jo je leta 2010 zapisala kot prva, v Franciji in v nekaterih drugih državah pa je pravica priznana skozi sodno prakso.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji