V Kanadi širokopasovni dostop do interneta osnovna storitev

Objavljeno: 23.12.2016 05:00 | Teme: internet

Kanadska Komisija za radiotelevizijo in telekomunikacije (CRTC) je razglasila širokopasovni dostop do interneta kot osnovno telekomunikacijsko storitev, ki mora biti na voljo vsakemu državljanu. V ta namen so ustvarili 750 milijonov kanadskih dolarjev (530 milijonov evrov) težak sklad, ki bo gospodinjstvom zagotovil dostop do interneta z minimalno hitrostjo 50/10 Mb/s brez dodatnih omejitev količine prenesenih podatkov. Doslej je bila kot osnovna storitev opredeljena le fiksna telefonija, kar pa seveda v 21. stoletju še zdaleč ni dovolj.

CRTC ocenjuje, da v Kanadi kar 18 odstotkov prebivalstva nima širokopasovnega dostopa do interneta. Do leta 2021 želijo z omenjenim skladom ta delež prepoloviti, v 15 letih pa odpraviti, kar bo spričo velikosti države in razprostranjene poselitve precejšen zalogaj.

V Sloveniji je delež širokopasovnih internetnih povezav manjši. Fiksni širokopasovni dostop do interneta je imelo leta 2014 po podatkih AKOS-a 27,7 odstotka prebivalstva in 72 odstotkov gospodinjstev, kar je manj od povprečja EU.

S tem Kanada sledi državam, ki na tak ali drugačen način opredeljujejo pravico do dostopa do interneta kot osnovno pravico. Finska jo je leta 2010 zapisala kot prva, v Franciji in v nekaterih drugih državah pa je pravica priznana skozi sodno prakso.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki