Objavljeno: 18.12.2016 12:00

Predlogi za standard prenosa podatkov med avtomobili

Ameriška agencija za transport (Department of Transportation) je predlagala pravilo za standard, ki bi skrbel za prenos podatkov med avtomobili. Standard, imenovan V2V (vehicle to vehicle), bi uporabljal brezžični prenos podatkov na kratki razdalji DSRC, ki se trenutno uporablja predvsem za elektronsko cestninjenje. Podatke naj bi avtomobili objavljali do desetkrat na sekundo, med njimi bi bile predvsem lokacija, smer in hitrost vožnje, kasneje pa tudi drugi podatki. Po ocenah agencije bi lahko s tem preprečili okoli 80% nesreč, predvsem v križiščih in v primeru prehitevanj.

V Evropski Uniji smo leta 2010 sprejeli direktivo, ki vsaj okvirno ureja to področje in skrbi za združljivost tako med državami kot med proizvajalci. Se pa to področje še razvija - leta 2014 se je začelo delo na regulativnem okvirju tehnologije V2X (Vehicle to everything), torej standardov za prenos podatkov med vozili in drugimi objekti, kot so vozila, uličnie oznake, stavbe, pametne naprave in podobno. V EU se s tem med drugimi ukvarja tudi Car 2 Car Communication Consortium.

Prenos podatkov je povsem smiseln korak pri urejanju prometa, tako današnjega, še bolj pa v prihodnosti, ko bodo na ceste zapeljala samovozeča vozila. S temi tehnologijami se bo izboljšala varnost v prometu, hkrati bo promet varčnejši in bolj tekoč, upajmo, da bomo kmalu dočakali skupne standarde, ki bi jih lahko proizvajalci začeli uporabljati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji