Objavljeno: 30.12.2016

Novi Monitor

Še pred iztekom leta je na prodajnih policah na voljo januarska številka Monitorja. Glavna tema številke so mobilne banke oziroma mobilne aplikacije (za iOS in Android) naših bank. Te po številu uporabnikov sicer zaostajajo za spletnimi bankami, a vseeno gre za vse pomemben in priročnejši način za upravljanje z računi. Preizkusili smo tudi dve aplikaciji, ki delujeta kot mobilni denarnici – z njima lahko plačujemo neposredno s telefonom, brez gotovine ali bančnih kartic.

V zadnjih mesecih smo srečali nekaj telefonov, ki nimajo več klasičnega vtiča za slušalke, tako smo opravili večji preizkus brezžičnih slušalk, ki delujejo prek bluetootha. Preizkusili smo tako cenejše modele (okoli dvajset do trideset evrov) kot dražje (čez dvesto evrov). Med preizkušenimi so tako modeli za v uho (tudi taki, prilagojeni športni rabi) kot tisti, ki ušesa pokrijejo.

Med drugimi preizkušenimi napravami velja izpostaviti Applov novi prenosnik MacBook Pro. Gre za prenosnik višjega cenovnega razreda, namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki prinaša kar nekaj sprememb. Nenavaden je novi TouchBar, ozek zaslon, občutljiv na dotik, postavljen nad tipkovnico. Preko njega lahko z dotikom nadziramo različne elemente znotraj programov, predvsem drsnike in podobno. Hkrati ima največjo sledilno ploščico, kar smo jih videli na prenosnikih.

Zelo zanimiv je tudi Google Home, gre za nekakšno samostojno različico Google Now. Z napravo se načeloma pogovarjamo, jo sprašujemo ali ukazujemo, ta lahko odgovarja in tudi krmili nekatere druge pametne naprave (denimo pametne luči, Googlov predvajalnik Chromecast, itd). Preizkusili smo tudi nekaj novih varnostnih kamer podjetja Amaryllo, tako take za notranjo rabo kot tudi model, primeren za uporabo zunaj.

Pri tehnologiji smo se tokrat posvetili vodotesnosti telefonov - kako podjetja dosežejo zaščito pred vodo in kaj narediti, če tak kos elektronike vseeno pristane v vodi. Obdelali pa smo tudi, kako deluje prepoznava glasbe v mobilnih aplikacijah, denimo v priljubljenem Shazamu. Med nasveti pa ne gre spustiti članek o dodatkih, s katerimi lahko spletnim brskalnikom dodamo še kar nekaj koristnih funkcij.

Nadaljujemo tudi z MonitorPRO, delom revije, namenjenim poslovnim uporabnikom. Tokrat o poslovni analitiki, dodali smo tudi študij primera. Tokrat je reviji dodana še oglasna priloga o poslovni programski opremi.  

Kot vedno, je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Naslednja številka izide v ustaljenem ritmu - v torek, 31.januarja.

Do takrat si lahko v našem spletnem arhivu ogledate tudi članke preteklih številk.

Monitor lahko berete tudi v spletni različici, seveda so vse dosedanje številke revije brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji