Objavljeno: 16.10.2016 01:00

OpenCAPI za hitrejše podatkovne centre

V sodelovanju družb AMD, Dell EMC, Google, Hewlett Packard Enterprise, IBM, Mellanox Technologies, Micron, NVIDIA in Xilinx nastaja nov tipa vodila in standarda, ki obeta povečanje zmogljivosti procesiranja v podatkovni centrih za faktor 10. Open Coherent Accelerator Processor Interface (OpenCAPI) je specifikacija, ki definira novo vodilo za povezovanje procesorjev z naprednimi pomnilniki, pospeševalniki, omrežnimi krmilniki in obsežnimi pomnilniškimi sistemi in bo potencialno zamenjal dosedanjo arhitekturo PCIe.

OpenCAPI je modularen vmesnik z visoko prepustnostjo in majhno latenco, ki obenem zmanjšuje kompleksnost povezovanja strežniških komponent s procesnimi enotami. Že v začetku bo podpiral prenos podatkov s hitrostjo 25 Gb/s, medtem ko današnji PCIe seže le do 16 Mb/s. Kasneje naj bi standard razširili še z zmogljivejšimi različicami.

Prve izdelke združljive z OpenCAPI bomo videli že v naslednjem letu. IBM bo najbrž prvi z uporabo standarda v novi generaciji strežnikov s procesorji POWER9. Tudi Google in Rackspace snujeta strežniške arhitekture, ki bodo zasnovani na novem standardu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji