Objavljeno: 11.10.2016 01:00

Samsung: prosimo, da izklopite telefone Galaxy Note7!

Samsungovi nočni mori povezani s telefoni Galaxy Note7 ni videti konca. Po tem, ko so pred dobrim mesecem začeli vpoklic komaj predstavljenega modela zaradi nevarnosti vžiga okvarjenega akumulatorja, se je zdaj dokončno izkazalo, da so nevarni tudi telefoni, ki jih je Samsung zamenjal in so bili označeni za varne. Samsung torej tudi v drugem poizkusu ni lociral in odpravil problema.

Sprva smo poročali o eksploziji zamenjanega telefona na Kitajskem, kmalu pa je sledilo vsaj pet primerov vžiga zamenjanih telefonov v ZDA, od katerih se je eden zgodil na letalu tik pred vzletom, zaradi česar so ga morali evakuirati. O težavah z gorečimi akumulatorji poročajo tudi drugod po svetu.

Samsung je najprej suhoparno sporočil, da preiskujejo prijave, od tedaj pa so zadeve močno zaostrile. Samsung je v začetku tedna najprej ustavil proizvodnjo in globalno prodajo telefona Galaxy Note7, nato pa le nekaj ur kasneje v javnost poslal poziv uporabnikom, da morajo nemudoma izklopiti svoje telefone in se obrniti na najbližjega proizvajalca ali servis za nadaljnje korake. Kupcem Samsung zdaj ponujajo zamenjavo telefona z drugim modelom ali vrnitev kupnine.

Tovrsten ukrep je bil potreben in povsod po svetu ga pozdravljajo kot pravilnega. Toda mnogi menijo, da je bila prvotna reakcija korejskega proizvajalca še vedno mešanica odgovornih potez in oklevanja. Ameriška potrošniška organizacija je denimo uporabnike posvarila in odsvetovala rabo telefona precej preden je to storil sam proizvajalec, ki je iskal zanj manj bolečo rešitev.

Kakšne posledice bo imel debakel telefona Galaxy Note7 za proizvajalca, še ni povsem jasno. Analitiki ocenjujejo, da bo sama zamenjava in vrnitev kupnin Samsung stala več kot milijardo dolarjev. Resnici na ljubo sam materialni strošek ni tolikšen, da bi lahko omajal prihodnost korejskega velikana, ki ponuja še veliko drugih modelov telefonov ter izdelkov.

Večjo škodo utegne afera imeti na področju zaupanja uporabnikov. Po tem, ko je Samsungu dvakrat spodrsnilo pri istem izdelku, je težko pričakovati, da bodo uporabniki verjeli morebitnemu tretjemu poizkusu. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da je Note7 dokončno »mrtev«.

Kako bo to vplivalo na prodajo drugih telefonov družbe Samsung, tudi ni povsem jasno. Na internetu je bilo moč prebrati poročila, da so zapleti z akumulatorji prisotni tudi pri nekaterih drugih telefonih, vendar nobeden za zdaj ni bil uradno potrjen. Resnici na ljubo, težave z vžigom telefonov beležijo tudi pri konkurenci. Nedavno je bil moč prebrati, da Apple preiskuje tri primere eksplozij oziroma samovžiga (iPhone 7, iPhone 7 Plus in iPhone 6 Plus), čeprav menda razlogi v teh primerih menda niso primerljivi s Samsungovimi težavami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji