Objavljeno: 3.10.2016 12:00

Nexus je mrtev, naj živi Pixel

Poročali smo že, da se bo Googlova serija telefonov z Androidom, ki je do sedaj slišala na ime Nexus, preimenovala v Pixel. To je sicer ime, ki ga Google že uporablja – prvi Pixel je bil Googlov Chromebook, Pixel C pa se imenuje Googlova najmočnejša tablica, ki pa v naše kraje ni zašla.

Google bo nove telefone predstavil na jutrišnjem dogodku, z malce nepazljivosti nekaterih spletnih prodajalcev, ki so prodajne spletne strani dal v javnost prezgodaj, pa skoraj vse o novih telefonih vemo že danes.

Telefona Pixel in Pixel XL za Google proizvaja HTC, poganja ju najhitrejši Snapdragon – 821 (s frekvenco 2,51 GHz), pomnilnika je 4 GB, shrambe pa 32 ali 128 GB. Zaslona sta Amoled, pri manjšem modelu (5 palcev) je ta ločljivosti 1920 × 1080 pik, pri večjem (5,5 palca) pa 2560 × 1440 pik. Manjši ima baterijo zmogljivosti 2770 mAh (kar je malce kar premore sedanji Nexus 5x), večji pa kar 3450 mAh. Oba poganja Android 7.1, spletna stran pa navaja tudi podporo razširitvenim karticam microSD, kar bi bilo zelo nenavadni in odstopanje od dosedanje »zaklenjene« politike Nexus. Morda gre za napako, bomo videli.

Omeniti še velja, da obstaja možnost, da bodo imeli telefoni Pixel možnost neomejenega shranjevanja fotografij v photos.google.com v polni ločljivosti. Običajna Googlova politika sicer omogoča neomejen prostor le za zmanjšane fotografije.

Googlovi lastni telefoni se sicer nikoli niso prav zelo dobro prodajali, so bili pa od nekdaj nekakšen tehnološki svetilnik, ki je pokazal kako dobro se da uskladiti strojno in programsko opremo tudi kje drugje, ne samo v Applovem svetu. Kakšna bo prodaja Pixlov, bo bržkone odvisno tudi od cen, ki še niso znane. Skoraj zagotovo pa ne bodo segle do 300 evrov, za kolikor smo lahko nekoč kupili legendarno LGjevo »petko« (Nexus 5).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji