Objavljeno: 7.10.2016 14:00

Oculus v težavah?

Mark Zuckerberg je na odru v San Joseju predstavil zametke Oculusovega prihajajočega sistema za navidezno resničnost, ki bo cenejši in bolj enostaven za uporabo kot sedanji Rift. Slednji se je izkazal za predragega in preveč zapletenega, da bi postal velika prodajna uspešnica. Glede na to, da je  Facebook za Oculus odštel dve milijardi dolarjev, pa je jasno, da bo podjetje na tem moralo nekaj narediti.

Kot je videti sedaj, so bolj uspešni sistemi, ki so cenejši in tisti, ki imajo zaledje z bogatimi vsebinami. Med prve sodi Google, ki se je do nedavnega s kartonastimi očali, sedaj pa začenja pohod s sistemom Daydream VR in Samsung s sistemom Gear VR, ki je sicer nastal v sodelovanju z Oculusom. Oba za zaslon in procesorsko moč uporabljata kar mobilne telefone in sta zato cenovno ugodna. Med druge pa sodita HTC s sistemom Vive, ki ga podpira igralni gigant Valve in seveda Sony, s prihajajočim sistemom Playstation VR.

Mark pravi, da je/bo ključna inovacija programski sklop Computer Vision Software (CVS), ki bo omogočal, da se bo strojni del naprave zavedal okolja in premikanja uporabnika. Pri sistemu Rift za to sedaj skrbijo dodatna tipala, ki jih postavimo v prostoru.

Na predstavitvi je Mark sicer prikazal, kako si predstavlja morebitni Facebook prihodnosti, oz. »Virtualno družabno omrežje«. V navideznem svetu je naredil »selfi« s svojo ženo in psom, prek video klica in s pomočjo 360-stopinjske kamere. Še kar bizarno ;)

Mimogrede, dogodka se tokrat prvič ni udeležil soustanovitelj podjetja Oculus Palmer Luckey. Nekateri menijo, da že to o novih usmeritvah podjetja Oculus (oz. Facebook) pove veliko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji