Objavljeno: 6.10.2016 05:00

Yahoo množično prebiral elektronsko pošto

Yahoo je lani pregledoval vso elektronsko pošto svojih strank in zanimanja vredna sporočila posredoval ameriškim obveščevalnim službam, za Reuters razkrivajo trije neodvisni viri iz Yahooja. Yahoo je očitno lani prejel zahtevek NSA, da pregleduje vso prejeto pošto in da tisto, ki bo ustrezala za zdaj še nerazkritim merilom, posreduje dalje. Zaradi te odločitve se je junija lani tedanji direktor varnosti pri Yahooju Alex Stamos sporekel z izvršno direktorico Marisso Mayer in odstopil ter se kasneje zaposlil pri Facebooku.

Zahtevke in tajne sodne odredbe, katerih obstoja ne smejo razkriti, ameriška podjetja redno dobivajo. Tajno sodišče FISC je leta 2013 prejelo 1588 zahtevkov za odobritev prisluškovanja (posamezna se lahko nanaša na več oseb) in od tega odobrilo točno 1588 zahtevkov. Toda Yahoojev primer je precedenčni, ker še nikoli ni nihče zahteval analize vse pošte v realnem času (ob prejemu). To je tudi tehnološko velik zalogaj.

Yahoo bi temu lahko oporekal in zahtevek izpodbijal na sodišču vsaj iz dveh razlogov. Prvič, ukrep je nesorazmeren, in drugič, od podjetja terja znaten napor in povzroča stroške. To je zagovarjal Apple, ko je FBI letos želel odklep iPhona 5C, a epiloga ni bilo, ker je potem FBI telefon odklenil drugače. Toda Yahoo tega ni storil, temveč je zahtevku očitno sledil. Njihov odziv je bil le, da spoštujejo zakonodajo, podrobno pa očitkov niso želeli komentirati.

Ni čisto jasno, ali je Yahoo edino podjetje, ki je tovrsten zahtevek prejelo. Microsoft, Google, Twitter in Facebook zanikajo, da bi prejeli kaj podobnega. Prav tako vsi v en glas poudarjajo, da bi se takemu nesorazmernemu ukrepu uprli in ga sodno izpodbijali.

Reuters

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji