Objavljeno: 7.10.2016 20:00

Hud padec funta bržkone posledica algoritemske napake

Čedalje več aspektov našega življenja uravnavajo algoritmi. Večinoma je to za ljudi dobrodošla razbremenitev, za postopke pa prepotrebna optimizacija in avtomatizacija, a algoritmi lahko včasih naletijo na nepričakovane pogoje, kjer se odzovejo neprimerno. Danes so bili algoritmi odgovorni za nenaden padec vrednosti britanskega funta, ki se k sreči ni končal katastrofalno.

Z valutami se na mednarodnih trgih od ponedeljka do petka trguje neprekinjeno, saj je venomer nekje na Zemlji odprta borza. Okrog polnoči po našem času je funt nenadoma izgubil šest odstotkov vrednosti proti večini svetovnih valut, kar je ogromno in predstavlja največji enodnevni padec od britanske napovedi izstopa iz EU. Ker za tako drastičen nihaj ni bilo nobenih razlogov in ker se je že nekaj minut pozneje funt pobral, tako da je padec znašal le še 2 odstotka, so bili prvi osumljenci algoritmi za avtomatični trgovanje. K sumom je še dodatno prispevalo nenavadno nihanje vrednosti funta v preostanku noči.

Algoritmi so dandanes tako pametni, da spremljajo kanale z novicami (Twitter, družabna omrežja, tiskovne agencije itd.) in s prepoznavanjem besedil ugotavljajo, kakšen sentiment vlada na trgu in v katero smer bi se splačalo trgovati. Ko se na spletu pojavi neka novica, algoritmi odreagirajo v milisekundah. Tik pred današnjim padcem je Financial Times objavil zgodbo, da Francija zahteva nepopustljivost pri pogajanjih o britanskem odhodu iz EU. Kakšen slabo napisan algoritem ali zgolj nesrečen splet okoliščin bi bil lahko odgovoren, da bi zaradi tega zapis sprožil razprodajo funta. Ko so padanje vrednosti zaznal ostali algoritmi, se je začela verižna reakcija, ki jo je poganjalo avtomatično zapiranje nakupnih pozicij (long).

Pravega vzroka za zdaj še ne poznamo, gotovo pa je povezan z algoritmi. In prav strašljivo je pomisliti, da ti algoritmi, ki se jim včasih malo zmeša, upravljajo s tisoči milijardami premoženja.

Saj še spomnite Knight Capitala, ki je leta 2012 v 45 minutah izgubil pol milijarde dolarjev zaradi pokvarjenega programa za trgovanje, zaradi česar je bilo podjetje prodano?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji