• HP Elite x2

    HP Inc. Je predstavil prenovljeno različico tabličnega računalnika, oziroma hibrida Elite x2, s katerim ciljajo predvsem na poslovne uporabnike. HP je v izdelek vgradil najsodobnejše tehnološke dosežke, obenem pa so posebej pazili na oblikovanje celote. Tablica je debela le 8,1 mm, a je narejena iz strojno obdelanega aluminija, ki skupaj s steklom Gorilla Glass 4 zagotavlja zelo veliko trdnost in trpežnost.

    Objavljeno: 21.11.2015 01:00
  • Fiasko prenove informacijskega sistema davčne uprave z desetmilijonsko škodo

    Nekdanja davčna, zdaj finančna uprava, je za tri četrtine plačane dobila le tretjino opravljene prenove informacijskega sistema. Škodo, ki jo je ta polom povzročil davkoplačevalskemu denarju, lahko merimo v milijonih evrov.

    Objavljeno: 20.11.2015 06:00
  • Tudi LG se gre mobilna plačila

    Prihodnost plačevanja bo očitno tesno povezana s pametnimi telefoni in drugimi mobilnimi napravami, zato na ta trg vstopajo vsi, ki v panogi mobilnih naprav kaj pomenijo. Druščini Appla, Googla in Samsunga se sicer nekoliko pozno, a bolje pozno kot nikoli, pridružuje tudi LG.  Za zdaj le v domači Južni Koreji.

    Objavljeno: 20.11.2015 05:00
  • Google združuje poslovne oblačne storitve v novo podjetje

    Google je objavil novico, da namerava v bližnji prihodnosti v novo podjetje izločiti vse dosedanje storitve v oblaku in aplikacije, ki so namenjene poslovnim uporabnikom. Sem sodijo storitve Google for Work, oblačna platforma Google Cloud Platform in poslovne aplikacije Google Apps.

    Objavljeno: 20.11.2015 01:00
  • IBM napoveduje nakupovalne uspešnice

    IBM je tik pred začetkom prednovoletne nakupovalne sezone predstavil storitev Watson Trend, ki s pomočjo umetne inteligence napoveduje največje prodajne uspešnice v posameznih skupinah izdelkov. V ozadju je IBM-ov priznani sistem za umetno inteligenco Watson, ki ugotovitve temelji na stalnem prebiranju menda več kot 10.00 različnih virov, med katerimi so pogovori v družabnih omrežjih, forumih, komentarji, ocene v medijih in testi.

    Objavljeno: 19.11.2015 01:00
  • Odprtokodni množično financirani usmerjevalniki

    V internetnih inkubatorjih je v zadnjem času moč opaziti kar nekaj novih projektov povezanih z internetnimi brezžičnimi usmerjevalniki za domačo rabo, področjem, kjer izdelki sicer ne blestijo po inovativnosti ali drugačnosti. V inkubatorju Indiegogo lahko od nedavnega spremljamo predlog češkega startupa CZ.NIC s projektom usmerjevalnika Turris Omnia, ki je naletel na presenetljivo dober odziv javnosti. Pričakovali so 100.000 dolarjev, za kar so bili pripravljeni čakati 60 dni, vendar so jih nabrali že skoraj 200.000 v samo šestih dnevih.

    Objavljeno: 19.11.2015 01:00
  • Internetna vojna z ISISom

    Nedavni teroristični napad v Parizu ima ogromno odmevov tudi v internetnih skupnostih. Krutost ravnanja samoimenovanega kalifata ISIS in njegovih terorističnih organizacij je spodbudila reakcijo spletnega kolektiva Anaoymous, ki je napovedal dobesedno »internetno vojno« proti spletni prisotnosti teroristov.

    Objavljeno: 18.11.2015 01:00
  • Intelov superračunalnik z 72 jedri v delovni postaji

    Intel želi imeti pomembnejšo vlogo na področju delovnih postaj, ki jih uporabljajo strokovnjaki za video produkcijo, animacije, projektiranje in čedalje bolj tudi za znansvtene raziskave. V prvi polovici naslednjega leta bodo objavili poseben modul za delovne postaje, ki bo vseboval procesor Xeon Phi (Knights Ferry), ki premore kar 72 jeder.

    Objavljeno: 18.11.2015 01:00
  • Prenovljeni Google+

    Google še ni obupal nad družabnim omrežjem Google+, kar dokazujejo tudi z najnovejšo in dokaj temeljito prenovo te spletne storitve. V iskanju smeri za prenovo so se osredotočili predvsem na dele, ki so bili že doslej zelo priljubljeni in so jih zato zdaj postavili v ospredje, da bi se morda tudi na ta način ločili od tekmecev, v prvi vrsti Facebooka.

    Objavljeno: 18.11.2015 01:00
  • Telekom Slovenije dobil bitko v primeru ADSL/ISDN, obeta se tretji krog

    Slavna telekomunikacijska saga z vezavo ADSL-ja in ISDN-ja, s čimer je Telekom Slovenije med leti 2002 in 2005 obiral naročnike, ki so želeli širokopasovni dostop do interneta, je dobila še en podaljšek. Upravno sodišče je odpravilo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je 25. 10. 2013 v ponovljenem postopku ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoč tržni položaj. Postopek je vrnjen v ponovno (že tretje) odločanje.

    Objavljeno: 17.11.2015 21:00
  • Stara koda poganja svet

    Dandanes se zgražamo, ko slišimo, da kdo še vedno poganja Windows XP, češ da gre za prastar in nezaščiten operacijski sistem, ki ga je povozil čas. Že mogoče, a na svetu teče ogromno zelo pomembnih sistemov na bistveno starejši programski opremi. In to opazimo šele, ko se zatakne.

    Objavljeno: 17.11.2015 05:00
  • Samsungov novi osemjedrnik

    Samsung ima nov osemjedrni procesor za mobilne naprave, v prvi vrsti telefone, ki jih bomo srečali v bližnji prihodnosti. Novi procesor Exynos 8 Octa 8890 je narejen s 14-nanometrsko procesno tehnologijo, na samem vezju pa se prvič nahaja tudi modem za omrežja LTE (Cat. 12/13). 64-bitni procesor z arhitekturo ARMv8 je po ocenah proizvajalca okoli 30% zmogljivejši in 10% varčnejši od sedanjih modelov.

    Objavljeno: 17.11.2015 01:00
  • Googlov prepočasni avto

    Saj ni res, pa je. Medtem, ko Google intenzivno testira delovanje sistema za samodejno vožnjo avtomobilov, policija ne deli vselej njihovega navdušenja in načrtov. V mestu Mountain View v Kaliforniji je tako policist opazil vozilo, ki je s počasno vožnjo povzročalo zastoje za sabo in motilo promet.

    Objavljeno: 17.11.2015 01:00
  • Googlov iskalnik postaja pomočnica

    Google je dokaj na tiho prenovil svoj iskalnik za mobilne naprave, ki ponuja kakovostne odgovore na bistveno bolj kompleksna vprašanja, kot doslej. Avtorji trdijo, da z novim dosežkom presegajo pa tudi znanje in sposobnosti glavnih konkurentov, tudi digitalnih pomočnic, kot sta Apple Siri in Microsoft Cortana.

    Objavljeno: 17.11.2015 01:00
  • Gmail bo opozarjal na pošto z nešifriranih povezav

    Če podatkov po internetu ne pošiljamo v šifrirani obliki, jih v resnici dajemo na vpogled vsakemu, ki ga zanimajo. Zaradi tega je Google že pred časom prestavil Gmail na šifriran HTTPS, s čimer smo zaščiteni pred običajnimi vohljači. S tem je zaščitena povezava med našim računalnikom in Googlovim strežnikom. Sedaj pa nam bo Google povedal tudi, kdaj naši sogovorniki ne uporabljajo varnega kanala, kar je prav tako pomembno.

    Objavljeno: 16.11.2015 05:00
  • LucidCam - kamera za VR posnetke

    Kalifornijsko startup podjetje LucidVR pripravlja zanimivo kompaktno kamero, ki je sposobna snemati prostorske 3D in VR posnetke v polni ločljivosti HD. Preprosta kamera, ki meri le 13,1x6,7x2,6 cm in tehta 225 gramov, ima vgrajena dve fotografski tipali od katerih ima vsaka objektive za 180-stopinjsko snemanje. Vsaka kamera lahko pričara sliko za posamezno oko in s kombinacijo VR prikazovalnikov, kot je Oculus Rift, pa tudi Google Cardboard, pričara zelo poglobljeno prostorsko izkušnjo pri gledanju posnetkov.

    Objavljeno: 16.11.2015 01:00
  • Zlonamerna programska oprema na policijskih kamerah

    Raziskovalci so na povsem novih kamerah, namenjenih nošenju na policijskih uniformah, našli računalniški črv Conficker. Ta je sicer že starejši (iz leta 2008), na računalnikih ga večina anti-virusnih programov brez težav zazna in ustavi. Črv je bil nameščen na vgrajenem pogonu kamer kjer se sicer shranjuje posneti video. Omenjeni črv so našli na kamerah podjetja Martel, konkretno kamerah Frontline, te vključujejo tudi GPS sledenje. Našli so ga na več primerkih, namenjenih za policiste v Floridi, kamere tega podjetja je naročilo več policijskih enot po ZDA.

    Objavljeno: 15.11.2015 15:00
  • Klici preko Google Hangouts v Francijo so začasno brezplačni

    Pri Googlu so v luči terorističnih napadov, ki so se zgodili v Franciji, začasno omogočili brezplačne klice tako na lokalne kot na mobilne francoske telefonske številke. To velja za vse klice, narejene preko storitve Hangouts, taki klici bi sicer bili seveda plačljivi (podobno kot klici preko storitve Skype in podobnih).

    Objavljeno: 14.11.2015 18:00
  • Samsungu in Applu padel delež na račun kitajcev

    Po podatkih analitskega podjetja TrendForce se je v tretjem četrtletju število telefonov, poslanih v trgovine, dvignilo za dobrih devet odstotkov glede na četrtletje pred tem – skupaj 332.000 milijonov naprav. Pri tem je zanimivo, da je delež padel tako Samsungu (ta sicer še naprej drži prvo mesto) kot Applu (na drugem mestu). Dvig sta zabeležila predvsem Huawei in Lenovo.

    Objavljeno: 13.11.2015 13:00
  • O poštnem strežniku potencialne predsednice ZDA

    Pred časom je v ZDA kar nekaj prahu dvignila novica, da je Hillary Clinton, ena izmed potencialnih kandidatov za naslednjega predsednika ZDA, za vse službene komunikacije uporabljala lasten poštni strežnik (namesto uradnih strežnikov ameriške administracije). Pred kratkim pa je raziskovalec iz Srbije objavil vest, da je med svojim delom ugotovil celo to, da je strežnik Clintonove imel proti spletu odprta vrata za storitve VNC (Virtual Network Computing) in Microsoftov RDP (Remote Desktop Protocol).

    Objavljeno: 13.11.2015 10:00
  • Nova aplikacija za hitro plačevanje položnic

    Slovensko podjetje Halcom je na novinarski konferenci predstavilo novo aplikacijo za pametne telefone (Android in iOS) za še enostavnejše in hitrejše plačevanje računov in položnic. Storitev se imenuje Hal mBills, uporabniki vanjo samodejno prejemajo račune sodelujočih izdajateljev, podprto je tudi fotografiranje in plačevanje položnic.

    Objavljeno: 13.11.2015 08:00
  • Ericsson in Cisco skupaj načrtujeta omrežja prihodnosti

    Podjetji Ericsson in Cisco sta objavila načrte za še tesnejše sodelovanje, predvsem na področjih računalništva v oblaku, 5G in interneta stvari (Internet of Things). Sodelovanje naj bi vsakemu do leta 2018 prineslo do milijarde dolarjev prodaje. Podrobnosti o sodelovanju sicer niso znane, naj pa bi vključevale tudi souporabo patentov.

    Objavljeno: 12.11.2015 08:00
  • Ustavno sodišče razveljavilo stečaj T-2

    Nadaljuje se zgodba družbe T-2 oziroma njenega stečaja. Ustavno sodišče je namreč ugodilo predlogu družbe Garniol in razveljavilo sklep Višjega sodišča o začetku stečajnega postopka družbe T-2. Zadevo je torej vrnilo v ponovno odločanje.

    Objavljeno: 11.11.2015 15:00
  • Nvidia predstavila razvojno ploščo na osnovi procesorja ARM

    Pri podjetju Nvidia so predstavili razvojno ploščo z imenom Jetson TX1. Gre za ploščo s štirimi 64 bitnimi procesorji ARM (A57), v nekaterih opravilih naj bi bila primerljiva celo z Intelovim Core i7-6700K (iz nove družine Skylake). Plošča ima 4 GB RAM (LPDDR4) in pogon, velik 16 GB (eMMC). Vgrajeni sta brezžični povezavi WiFi (802.11 ac) in Bluetooth ter gigabitni omrežni vmesnik.

    Objavljeno: 11.11.2015 14:00
  • Rekordne številke Alibabe za praznik nakupovanja

    V ZDA poznamo zloglasni praznik nakupovanja, imenovan »Black Friday«. Gre za petek, ki pride po dnevu hvaležnosti (Thanksgiving), takrat se nekatere trgovine odprejo že ob polnoči, množice jih ob izrednih popustih dobesedno izropajo. Podobno se dogaja tudi v spletu, denimo na Amazonu in podobnih straneh.

    Objavljeno: 11.11.2015 09:00
  • Britanska policija bo patruljirala po temnem spletu

    Britanska obveščevalna služba GCHQ je v sodelovanju z nacionalnim preiskovalnim uradom NCA napovedala ustanovitev nove internetne enote, ki bo nadzirala tudi temni splet (darkweb). Njeni člani se bodo borili proti kriminalu na internetu, ki se navadno skriva prav v temnih kotičkih.

    Objavljeno: 11.11.2015 05:00
  • Flash najbolj priljubljena tarča napadov

    Adobeova tehnologija Flash je v zadnjih letih vse manj priljubljena, med ključnimi argumenti proti nje so tudi razmeroma pogoste varnostne luknje. Po novi analizi najbolj pogostih varnostnih ranljivostih, ki jih izkoriščajo t.i. Exploit Kiti (paketi za napade na slabo zaščitene programe), je med najpogostejšimi desetimi kar osem takih, ki ciljajo na ranljivosti v Flashu. Sledijo napadi na Microsoftov brskalnik Internet Explorer in tehnologijo Silverlight, ta ima podobne funkcionalnosti kot Flash.

    Objavljeno: 10.11.2015 09:00
  • Tožba zaradi lažnega števila jeder

    Konec novembra je uporabnik vložil tožbo zoper podjetje AMD, konkretno zaradi njihovih marketinških trditev o procesorjih, ki temeljijo na platformi Bulldozer. Ti naj bi omogočali tudi do osem jeder, kar pa je po mnenju uporabnika laž.

    Objavljeno: 9.11.2015 14:00
  • Wordpress poganja 25% spleta

    Sodeč po analizi spletne strani W3Techs bazira vsaka četrta spletna stran na Wordpress-u. Slabih šestdeset odstotkov spletnih strani ne uporablja javno znanega sistema za upravljanje vsebin (Content Managment System ali CMS), med tistimi, ki jih, pa je Wordpress na močnem prvem mestu. Sledita mu Joomla in Drupal, prva predstavlja slabe tri odstotke vseh spletnih strani, Drupal pa dobra dva odstotka.

    Objavljeno: 9.11.2015 07:00
  • Facebook dodaja – glasbo

    Facebook je v povezavi s Spotify in Appleom omogočil neposredno deljenje glasbe iz njunih glasbenih servisov (Spotify pri nas sicer ni na voljo). Uporabniki obeh servisov imajo možnost deljenja iz njunih mobilnih aplikacij, prek mobilne aplikacije Facebook. Tako deljene povezave so omejene na 30 sekund poslušanja, v aplikaciji pa so vidne kot posebne »glasbene zgodbe« Music Stories. Video na to temo si lahko pogledate tukaj.

    Objavljeno: 8.11.2015 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji