• Windows 10 bo kmalu »priporočena nadgradnja«

    Microsoft je bil z Windows 10 zelo uspešen, saj so do sedaj zabeležili kar 110 milijonov namestitev oz. nadgradenj v ta operacijski sistem. Kljub temu pa so apetiti še vedno nepotešeni; nenazadnje se govori o kar milijardi namestitev, kar naj bi bil Microsoftov končni cilj.

    Objavljeno: 8.11.2015 08:00
  • Microsoft in Red Hat – dobra prijatelja

    Microsoft nadaljuje s politiko prijaznosti in sodelovanja do svojih konkurentov. Osem let po tem, ko je podjetje odprtokodni skupnosti zagrozilo s tožbo, ker naj bi slednja kršila kar 235 Microsoftovih patentov (v Linuxu, OpenOfficu in drugih odprtokodnih distribucijah), je ponudilo (še eno) roko podjetju Red Hat, lastniku distribucije Linuxa, ki je zelo priljubljena med velikimi podjetji.

    Objavljeno: 7.11.2015 09:00
  • Zagrebški Uber je menda uspešnica

    Iz Uberjevega PR oddelka so se pohvalili, da je bil zagon storitve tega "modernega taxija", ki so ga v Zagrebu opravili pred dvema tednoma, velika uspešnica. Uporabniki so aplikacijo Uber odprli 50.000x, že pred uradnim zagonom pa 13.000x. Seveda pa PR ne bi bil PR, če ne bi predstavil le tistih podatkov, ki so ugodni, tistih, ki morda tudi niso, pa ne. Tako recimo nismo izvedeli prav nič o tem, koliko voženj je bilo opravljenih, še posebej pa ne o tem, koliko je to v primerjavi z obstoječimi taksi službami.

    Objavljeno: 6.11.2015 12:00
  • Čas je za kartonska očala

    Google že kar nekaj časa eksperimentira z navidezno resničnostjo, podobno se v tej smeri trudi tudi Facebook. Med tem ko je slednji v ta namen za milijarde dolarjev kupil vodilnega na tem področju, podjetje Oculus, pa Google še kar naprej vztraja, da je za vstop v navidezno resničnost dovolj kar – karton. Cardboard, kartonska očala, v katera vstavimo pametni telefon, naj bi bila vse, kar uporabnik potrebuje.

    Objavljeno: 6.11.2015 11:00
  • S prepoznavanjem fotografij do boljše igre

    Da so računalniki v logičnih igrah boljši od ljudi vemo vsi, navsezadnje je že kar nekaj let od tega, kar je IBMov računalnik premagal svetovnega prvaka v šahu. Toda v resnici ni čisto tako, obstajajo tudi igre, kjer računalniki približno še niti niso dosegli zmogljivosti in znanja najboljših človeških umov.

    Objavljeno: 6.11.2015 11:00
  • Finančna piramida povzročila eksplozivno rast bitcoina

    Bitcoin še ni rekel zadnje besede, čeprav se je trgovanje z njim po norišnici konec leta 2013 precej umirilo in je večino letošnjega leta preživel v rangu 200-250 dolarjev. Niti letošnja razsodba evropska sodišča, da je bitcoin bolj podoben valuti kot čemu drugemu, zato je davčna ureditev izjemno ugodna (podobno kot pri valutah in zlatu), ni kaj dosti dvignila njegove cene. Potem pa je ta teden bitcoin pobezljal in včeraj po skoraj poldrugem letu spet presegel 400 dolarjev. Razlog za 70-odstotno rast v zadnjem mesecu mora tičati drugje.

    Objavljeno: 6.11.2015 08:00
  • Amazon s prvo »pravo« knjigarno

    Največji prodajalec knjig na svetu je odprl svojo prvo knjigarno. Tako, pravo, iz opek in malte. Zgodilo se je v Seattlu, prostor pa je videti kot prava knjigarna in ne kot tehnološki razstavni kotiček, čeravno je manjši del namenjen tudi razstavi Amazonovih bralnikov Kindle.

    Objavljeno: 5.11.2015 12:30
  • Google proti Samsungu

    Google je v okviru svoje iniciative Project Zero javno okrcal Samsung, da ima njihov vrhunski telefon Galaxy Edge kar 11 hudih varnostnih lukenj. Oz. jih je imel, saj so o Korejce o njih obvestili, ti pa so jih prek popravka (OTA) nedavno zakrpali osem, za prihodnost so si pustili še tri, menda ne tako zelo pomembne.

    Objavljeno: 5.11.2015 12:00
  • Igričarski nakupi

    Ameriško podjetje Activision Blizzard, ki med drugim trži igre World of Warcraft in Call of Duty, je kupilo King Digital Entertainment, avtorja uspešnice Candy Crush Saga. Za 5,9 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 4.11.2015 12:00
  • Cene komunikacij lahko tudi – rastejo

    Telekom v novem ceniku, ki bo stopil v veljavo 1. decembra, najavlja podražitev mobilnih paketov, večinoma kar pavšalno, za en evro. Le druga mobilna številka, v paketih, ki jo podpirajo, bo dražja za dva evra. Nekateri paketi bodo obdržali staro ceno. Bolj natančno si lahko cene ogledate tukaj.

    Objavljeno: 4.11.2015 11:00
  • Kako računalniški algoritmi vplivajo na naše odločitve

    Neskončne številke v algoritmih, ki jih uporabljamo vsak dan, veliko bolj vplivajo na naše vsakdanje odločitve kot rezultati iskanja prek Googla ali novic, ki nam jih ponuja Facebook. Napredni algoritmi so danes v uporabi za odločanje o vsem, od kazenskih sodnih postopkov do izobraževanja, na podlagi nekaj zglednih primerov navajajo novinarji spletnega časopisa ProPublica. Ob tem opozarjajo, da je rezultat diskriminacija, ko »veliki podatki uporabljajo slabe podatke«.

    Objavljeno: 4.11.2015 09:00
  • Na lovu za milijon dolarjev vredno ranljivostjo v iOS

    Applov operacijski sistem iOS ima milijon dolarjev vredno ranljivost, ki omogoča prevzem nadzora nad iPhonom oziroma iPadom, a niti Apple niti javnost ne vedo, kje tiči luknja. Prav dobro pa to ve podjetje, ki se ukvarja s prodajo ranljivosti vojskam, obveščevalnim službam, vladam, korporacijam in orožarjem.

    Objavljeno: 4.11.2015 05:00
  • Googlova avtomatska dostava v letu 2017

    Na konvenciji za nadzor zračnega prostora v Washingtonu je David Vos, vodja programa za dostavni servis napovedal, da bo Google nekje v letu 2017 začel z dostavo izdelkov, ki jo bodo izvajali troti ("droni"). Projekt Wing so pri Googlu začeli v letu 2014, še v okviru raziskovalnega laboratorija Google X, sedaj pa sodi pod širše okrilje Googlovega krovnega podjetja Alphabet.  Trote so v okviru tega programa sicer že preizkušali v Avstraliji.

    Objavljeno: 3.11.2015 11:00
  • Microsoft dva koraka nazaj

    Zdi se, da je pomnilniški prostor v oblaku neomejen in tako očitno menijo tudi ponudniki le tega. Eden najbolj prodornih tovrstnih ponudnikov je Microsoft, ki je še do nedavnega svojim naročnikom na storitve Office 365 primaknil kar neomejen prostor v diskovnem oblaku OneDrive. In očitno pri tem pozabil na to, da imajo današnji domači uporabniki zelo pogosto tudi optične povezave, prek katerih se da pretočiti res gigantske količine podatkov.

    Objavljeno: 3.11.2015 11:00
  • Litij-zračne baterije veliko obetajo

    Raziskovalci s Cambridgea so predstavili nekaj pomembnih izboljšav litij-zračnih baterij, s katerimi se približujemo svetemu gralu 21. stoletja – bateriji, ki bi shranila toliko energije kakor poln tank bencina.

    Objavljeno: 3.11.2015 05:00
  • HP polovic

    Hewlett-Packard je od včeraj naprej dokončno razdeljen na dve podjetji – HP Inc. (www.hp.com), ki se bo ukvarjal z osebnimi računalniki in tiskalniki in HP Enterprise (www.hpe.com), ki se bo posvetil strežnikom in pomnilniškim sistemom.

    Objavljeno: 2.11.2015 14:00
  • Nasa potrebuje programerja

    če ste ob zgornjem naslovu pomislili, da bi se morda prijavili za službo, ker obvladate programiranje v Pyhtonu, Ruby on Rails, ali pa morda kar Javi in C++, naj vas kar takoj ustavimo. Znanje, ki se tokrat pričakuje, namreč temelji na Fortranu in strojnem jeziku.

    Objavljeno: 2.11.2015 13:00
  • Kdo je za druženje?

    Google je brez velikega pompa splavil mobilno aplikacijo Who’s Down. Gre za preprost programski izdelek, s katerim preverimo, ali je kdo od prijateljev pripravljen na druženje. Enostaven uporabniški vmesnik pripomočka nam omogoča nastavitev ustreznega statusa ter imenovanje želene aktivnosti. Aplikacija deluje tudi kot orodje za medsebojno sporočanje. Na voljo je tako za operacijski sistem Android kot jabolčne naprave z Applovim sistemom iOS. Who’s Down - Fall 2015, kakor je programu ime na obeh tržnicah, v Sloveniji še ni dostopen. Tudi sicer za uporabo v trenutni različici zahteva povabilo.

    Objavljeno: 1.11.2015 13:00
  • Uber se umika iz dela Nemčije

    Sporna taksi storitev Uber se pridno širi po Evropi. Nedavno so z delovanjem pričeli v Vilni, glavnem mestu Litve, imajo jo tudi naši sosedi v Zagrebu. Širitev bi bila še hitrejša, če Uber ne bi imel ogromno težav z lokalno zakonodajo. Zapleteni predpisi naj bi botrovali umiku iz treh nemških mest. Devet mesecev po tem, ko je sodišče v Frankfurtu določilo, da morajo vozniki storitve Uber pridobiti enake licence kot običajni vozniki taksijev, se Uber umika iz Hamburga, Frankfurta in Düsseldorfa. Uradna izjava podjetja pravi, da storitev umikajo zaradi pomanjkanja voznikov (z ustreznimi dovoljenji) ter posledično okrnjene uporabniške izkušnje. Pri Uberju želijo, da bi bil umik zgolj začasne narave.

    Objavljeno: 1.11.2015 09:00
  • Anonimni klepet Tor

    Tor Project predstavlja beta različico storitve medsebojnega sporočanja Tor Messenger. Gre za preprosto orodje, ki omogoča varno komunikacijo med sogovorniki. Podobno kot v omrežju Tor, je promet v Messengerju šifriran. Uporabnikova zasebnost je zaščitena, nadzor dogajanja znotraj pripomočka otežkočen. Vsebina sporočil je vidna zgolj naslovnikom. Omogočeno je skrivanje posameznikov. Vsled nedoločljive lokacije uporabnika, lahko s Tor Messengerjem v pogovorih prek storitev Facebook Chat, Google Talk in drugih sodelujejo tudi prebivalci držav, kjer so dotične storitve blokirane. Tor Messenger za delovanje ne uporablja matičnega omrežja, poročila potujejo prek spletnih posrednikov, prostovoljcev, katerih identiteta je skrita. Neodvisno delovanje zagotavlja, da v primeru izpada omrežja Tor, sporočanje poteka nemoteno.

    Objavljeno: 31.10.2015 09:00
  • Snemanje igranja mobilnih iger

    Igranje iger je zabavno in hkrati dobičkonosno početje. Milijonarji s spletišča YouTube ter vzpon servisa Twitch so dokaz, da se z igranjem iger lahko dobro zasluži. Igričarji smo lačni video vsebin, ki se napajajo iz iger, zato tovrstnega materiala ne manjka. Samo na YouTube uporabniki mesečno naložijo 144 milijard minut igričarskih video vsebin. Google se interesa zaveda in je nedavno splavil ločen kanal z nazivom YouTube Gaming. Da servis ne bi sameval, so pri gigantu prenovili mobilno aplikacijo Google Play Games, tako da omogoča snemanje igranja mobilnih iger. Posnetke v ločljivosti 480p ali 720p, opremljene s posnetim komentarjem, je mogoče shraniti lokalno ali naložiti na Googlovo spletišče.

    Objavljeno: 30.10.2015 02:00
  • OnePlus X

    OnePlus, kitajsko podjetje, ki se je proslavilo s telefonoma OnePlus One in OnePlus 2 ter dokazalo, da se za majhen (beri: manjši) denar lahko naredi vrhunsko napravo, predstavlja svojega tretjega pametnjakoviča. Tokrat so se odločili za drugačen pristop. Osrednjo pozornost pri snovanju telefona OnePlus X so namenili oblikovanju. Rezultat je v steklo oblečena naprava nadvse privlačnega (in znanega) videza. X je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, zato ima v notranjosti procesor Snapdragon 801, 3 GB pomnilnika RAM, 16 GB podatkovne shrambe ter 13 in 8 MP kameri. Posebnost je sprejemnik FM radia. Cena telefona z operacijskim sistemom Android 5.1.1, preoblečenega v OxygenOS, je nizka (250 USD), zato ne presenečajo številni kompromisi, med katerimi bodeta v oči odsotnost bralnika prstnih odtisov in priklop prihodnosti USB-C. Naprava bo povabljencem na voljo 5. novembra.

    Objavljeno: 30.10.2015 01:00
  • Apple in Samsung z dobičkom

    Prodajni rezultati tretjega četrtletja so znani. Apple je pričakovano skoval največji dobiček v zgodovini. Na krilih novega telefona iPhone 6s so v zadnjih dvanajstih mesecih zaslužili 53,4 milijarde ameriških dolarjev. Dobre novice so dočakali tudi pri Samsungu. Slednji je potrdil prvo povečanje dobička po splavitvi telefona Galaxy S4. Sušnih enaindvajset mesecev so prekinili predvsem na račun polprevodnikov in televizorjev, ki gredo za med, medtem ko so k dobri prodaji telefonov pripomogli toplo sprejeti modeli Galaxy Note 5, Galaxy S6 Edge(+), Galaxy A, Galaxy J ter znižanje Galaxy S6 in S6+. V tretjem četrtletju leta 2015 so Korejci tako zaslužili štiri in pol milijarde ameriških dolarjev, kar je skoraj za tretjino več kot v enakem obdobju lani.

    Objavljeno: 29.10.2015 10:00
  • Samsungova velikanka uradno predstavljena

    Samsung je potrdil govorice in uradno predstavil ogromno tablico z 18,4 palčnim zaslonom. Galaxy View bo zaslon z ločljivostjo 1920 × 1080 večinoma uporabljala za predvajanje pretočnega videa. Korejci usmeritev tablice izdajajo v reklamnih spotih, ki velikanko prikazujejo predvsem kot zamenjavo za televizor. Prenašanje iz sobe v sobo bo olajšal vgrajeni ročaj, medtem ko bo ogled video vsebin udobnejši vsled priročnega stojala. Tablica z operacijskim sistemom Android bo opremljena z (za zdaj) neimenovanim osemjedrnim procesorjem s hitrostjo 1,6 GHz, 2 GB pomnilnika RAM, 32 ali 64 GB podatkovne shrambe, 5700 mAh baterijo in 2,1 MP kamero. Cena in druge podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh.

    Objavljeno: 29.10.2015 08:00
  • Googlov drugi usmerjevalnik

    Po presenečenju z usmerjevalnikom OnHub se Google predstavlja s še enim brezžičnim pripomočkom. Medtem ko prvega proizvaja TP-Link, bo enako poimenovani brezžični usmerjevalnik številka 2 izdeloval ASUS. Novi OnHub bo podobne cilindrične oblike kot predhodnik. Znova je osrednji cilj naprave enostavnost. Namestitev bo preprosta, delovanje inteligentno. Novost je upravljanje Wave Control, kjer z mahanjem roke posamezni napravi izboljšamo povezavo. Napreden povezovalni algoritem poskrbi, da antene, nameščene v krogu znotraj naprave, delujejo usklajeno in vedno zagotavljajo najboljši sprejem. Usmerjevalnik ASUS OnHub, ki bo na začetku na voljo zgolj v ZDA, bo stal 220 ameriških dolarjev, kar je 20 dolarjev dražje od istoimenskega TP-Linkovega izdelka.

    Objavljeno: 28.10.2015 08:00
  • KumuluzEE nagrajen s prestižnim Java oskarjem

    Slovenska inovacija KumuluzEE je včeraj zvečer v San Franciscu, na vodilni konferenci za Java tehnologije JavaOne 2015, prejela najprestižnejšo nagrado za Java inovacije – Java Duke's Choice Award. Odprtokodno ogrodje (oz. framework) KumuluzEE, ki ga razvija slovensko start-up podjetje Sunesis, je prvo ogrodje na svetu, ki razvijalcem omogoča razvoj mikrostoritev za oblak na platformi Java Enterprise Edition (Java EE).

    Objavljeno: 28.10.2015
  • Konec gostovanja (in nevtralnosti interneta) v EU

    Stroški mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije bodo kmalu zgodovina. Evropski parlament je izglasoval končno obliko uredbe enotnega digitalnega trga, s katero morajo vse članice s 15. junijem leta 2017 odpraviti obračunavanje gostovanja za telefonske klice, pošiljanje sporočil SMS in uporabo mobilnega interneta. Istočasno so evropski poslanci žal zavrnili vrsto amandmajev, ki bi ščitili internetno nevtralnost. Sprejeta uredba tako vsebuje precej lukenj, ki bodo ponudnikom interneta bržkone omogočile, da bodo nekatere vsebine ponudili hitreje od drugih. Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so večinoma glasovali za nevtralni splet, kar ne preseneča, saj je Slovenija ena izmed dveh evropskih držav, ki ima nevtralnost interneta uzakonjeno. Zakonodaje nam vsled evropske uredbe ni treba spreminjati.

    Objavljeno: 27.10.2015 19:00
  • Lažje do aplikacij za pametno uro

    Na tržnici Google Play je iz dneva v dan več aplikacij za pametne nosljive naprave. Čeprav je tovrstnim programskim izdelkom že nekaj časa namenjena posebna prodajna polica znotraj trgovine, jih je bilo doslej težko ločiti od drugih. Z zadnjo posodobitvijo tržnice so aplikacije pridobile oznako Izboljšano za Android Wear. Če pri iskanju želenega programa uporabimo izbiro Več o tem, se nam med drugim izpiše tudi informacija, ali se izdelek zna povezati s pametno uro. Tudi sicer so s prenovljenim uporabniškim vmesnikom izdelki bolj logično porazdeljeni v skupine, tako da jih bo v prihodnje lažje najti. Posodobitev bo na voljo postopno. Kdor je še nima, jo bržčas dobi v naslednjih nekaj dneh.

    Objavljeno: 27.10.2015 10:00
  • Siri ima raje plačnike

    Applova digitalna pomočnica Siri je z vsako novo posodobitvijo bolj uslužna. Rada odgovarja na najrazličnejša vprašanja in skorajda ni stvari, o kateri se z njo ne bi mogli pogovoriti. Med uporabniki Siri ne razlikuje, vseeno ji je, katerega spola smo, če smo bogati ali revni, slabe ali dobre volje. Brez predsodkov vseeno ni, ugotavljajo na spletišču The Verge. Siri naj bi imela raje naročnike Applove storitve Music. Medtem ko slednjim uslužno postreže z odgovori na najrazličnejša muzikalična vprašanja, ostanemo zastonjkarji na suhem. Namesto, da bi nas pomočnica pri iskanju odgovorov vsaj usmerila na splet, nas obvesti o neobstoječi naročnini, ki je ne želimo.

    Objavljeno: 27.10.2015 08:00
  • (Morda) Zadnja Robidnica pregrešno draga

    BlackBerry zbira prednaročila za prvi svoj pametni telefon z operacijskim sistemom Android. BlackBerry PRIV, telefon s fizično tipkovnico, 5,4 palčnim QuadHD zaslonom, procesorjem Snapdragon 808, 3 GB pomnilnika in nadmočnimi varnostnimi mehanizmi lastne blagovne znamke, je zadnje upanje kanadskega podjetja. Če bo prodaja slaba, se bodo Robidnice umaknile s trga pametnih telefonov ter se posvetile zgolj razvoju programskih rešitev. Veliko težavo pri doseganju zastavljenega cilja bo predstavljala cena sicer zanimive naprave. Telefon, ki je v prednaročilu za zdaj na voljo zgolj v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, nosi namreč v Evropi cenovno postavko v višini dobrih 800 evrov, kar je v primerjavi s tekmeci odločno preveč.

    Objavljeno: 26.10.2015 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji