Novice

 • Napadi s šifriranjem datotek vse kompleksnejši

  V spletu se pojavlja vse več zlonamernih programov, ki šifrirajo datoteke uporabnikov in jih izsiljujejo za denar. Eden izmed takih, razmeroma nov program Chimera, naj bi pri tem uporabnikom grozil, da bodo njihove datoteke (dokumenti, slike), če ne plačajo, objavljene v spletu. Zahtevajo plačilo nekaj čez 600 dolarjev, seveda v bitcoinih. Trenutno še ni znan primer, kjer bi grožnjo dejansko izvršili.

  Objavljeno: 13.12.2015 13:00več
 • BlackBerry Priv nad pričakovanji

  Kanadsko podjetje BlackBerry (bivši RIM) je pred kratkim splavilo nov telefon - BlackBerry Priv. Gre za njihov prvi telefon, ki uporablja Android, veliko pozornosti so pri njem namenili varnosti (ime »Priv« naj bi izhajalo iz »Privacy«). Po novici, da so v ameriških prodajalnah Walmart in Best Buy omenjene telefone razprodali, se je vrednost delnice podjetja dvignila za sedem odstotkov.

  Objavljeno: 13.12.2015 10:00več
 • Izumitelj bitcoina – so nas spet želeli potegniti za nos?

  Spet so nas skoraj pretentali. Craig Steven Wright, že tretji v vrsti osumljencev za izum bitcoina, se zdi čedalje manj verjeten kandidat. Podrobnejša analiza je pokazala nekaj resnih lukenj v zgodbi, ki sta jo predstavila Wired in Gizmodo.

  Objavljeno: 12.12.2015 11:00več
 • Microsoft ponuja pridobitev certifikata za Linux

  Veliko podjetji ponuja različne certifikate za potrditev znanja ter usposobljenosti, eden izmed večjih je Microsoft. Ti imajo poleg osnovnih certifikatov za dokaz znanja uporabe pisarniških paketov in podobnih reči tudi strokovne certifikate za administracijo, računalniško varnost, omrežja, itd. Sedaj pa ponujajo certifikat za delo z Linuxom. Gre za certifikat s polno oznako Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) Linux on Azure.

  Objavljeno: 11.12.2015 12:00več
 • Vtičniki za Microsoft Edge bodo kmalu na voljo

  Pri Microsoftu so že ob uradni splavitvi operacijskega sistema Windows 10 napovedali, da bo brskalnik Edge šele leta 2016 dobil podporo vtičnikom oziroma dodatkom. Pred kratkim pa so, očitno po nesreči, objavili spletno stran, namenjeno razvijalcem, kjer sta že bila dostopna dva vtičnika. Stran so sicer hitro umaknili, a je nekaterim uporabnikom še pravi čas uspelo narediti zaslonsko sliko.

  Objavljeno: 10.12.2015 17:00več
 • Valve izboljšuje varnost platforme Steam

  V zadnjih letih so kraje uporabniških računov vse večji problem, izrazito pa se povečujejo tudi kraje računov, namenjenih igranju iger preko spleta. Na platformi Steam je tako okoli 77 tisoč računov ukradenih vsak mesec. Razlog je v tem, da lahko igralci predmete, pridobljene v igrah, prodajajo med seboj za pravi denar. Tako so kakšna posebna orožja v (na primer) Counter-Strike vredna tudi po več sto dolarjev. Nepridipravi tako vderejo v račun igralca, prenesejo tovrstne digitalne dodatke k sebi in jih hitro prodajo naprej.

  Objavljeno: 10.12.2015 15:00več
 • Tretji kandidat za izumitelja bitcoina

  Vsi vedo, da je bitcoin izumil Satoshi Nakamoto. Težava je, da je Satoshi Nakamoto psevdonim, identiteta njegovega lastnika pa ni znana, čeprav številne hudo zanima. Newsweek si je lani privoščil blamažo, ko so kot Nakamota ožigosali upokojenega ameriškega inženirja japonskega rodu, The New York Times pa je letos izpostavil Nicka Szaba. Oba sta prepričljivo odbila te navedbe.

  Objavljeno: 10.12.2015 05:00več
 • Apple Watch že na drugem mestu

  Applova pametna ura je v svojem prvem polnem četrtletju prodaje dosegla soliden uspeh, po podatkih IDCja je dobila 18,6 odstotkov tržnega deleža med napravami, ki jih nosimo na zapestju. To jo uvršča na drugo mesto za napravami FitBit. Slednjih se je v tretjem četrtletju prodalo 4,7 milijonov, Applovih naprav pa 3,9 milijonov. Sledijo naprave podjetja Xiaomi, na četrtem mestu je Garmin, na petem pa kitajski XTC. Slednji je tako prehitel Samsung, kljub splavitvi nove ure Gear S2 (to smo preizkusili v zadnji številki Monitorja).

  Objavljeno: 9.12.2015 11:00več
 • Google dobil patent za odvzem krvi brez igel

  Pri Googlu so dobili patent, kjer bi lahko pametna ura brez uporabe igel uporabniku vzela manjšo količino krvi za potrebe različnih meritev. Gre za sistem, kjer se s pomočjo visokega pritiska v kožo dobesedno izstreli mikroskopsko majhen delček (po preseku manjši od človeškega lasu). Ta prodre kožo, naprava nato izsesa majhno količini krvi. Ura naj ne bi sama izvajala meritev, temveč bi se kri poslalo v laboratorij.

  Objavljeno: 9.12.2015 09:00več
 • Googlovo podjetje za zdravje se bo imenovalo Verily

  Pri Googlu so pred časom začeli z reorganizacijo, v kateri so ime podjetja spremenili v Alphabet, pod okriljem tega pa deluje Google kot podjetje, ki se ukvarja s spletnim iskanjem in oglaševanjem. Druge, bolj raziskovalne projekte, pa naj bi prav tako ločili v podjetja, ki bi bila pod matičnim Alphabetom.

  Objavljeno: 8.12.2015 15:00več