Objavljeno: 6.11.2015 11:00

S prepoznavanjem fotografij do boljše igre

Da so računalniki v logičnih igrah boljši od ljudi vemo vsi, navsezadnje je že kar nekaj let od tega, kar je IBMov računalnik premagal svetovnega prvaka v šahu. Toda v resnici ni čisto tako, obstajajo tudi igre, kjer računalniki približno še niti niso dosegli zmogljivosti in znanja najboljših človeških umov.

Pri igranju šaha so recimo računalniki "zmagali" zaradi čiste surove računske moči, saj zmorejo vnaprej pregledati veliko več (milijonov) možnih potez kot ljudje. Slednji resda intuitivno preskočijo veliko "milijonov" neuporabnih potez in se osredotočijo le na obetavne, pa vendar surova moč tukaj zmaga.

Obstaja pa igra, kjer to ne gre – Go. Go je nekakšen vzhodnjaški šah, ki ga igrajo že stoletja in enostavno omogoča preveč možnih kombinacij, da bi jih zmogli tudi najboljši današnji računalniki.  Igra se namreč na tabli z matriko velikosti 19 × 19, kamor se polagajo beli in črni kamenčki.

Poznavalci znajo povedati, da se vrhunski igralci Goja od "zelo dobrih" ločijo v tem, da enostavno "vidijo" katera konfiguracija kamenčkov dejansko vodi do boljšega položaja v igri in v resnici ne poskušajo preigrati vseh možnih kombinacij potez. In ne, računalniki "videti" pač ne zmorejo. Ali pač?

Ravno na "videnje" meri nov Facebook eksperiment, ki poskuša izdelati računalniški program za igranje Goja. Po besedah Facebookovega tehničnega direktorja Mikea Schroepferja so namreč izdelali osnovno logiko programa, nanj pa "prilepili" Facebookov algoritem za prepoznavanje fotografij (Facebook že nekaj časa prepoznava osebe na fotografijah, tako kot tudi Google ali Microsoftova orodja). Slednjemu pa sedaj že tri mesece "servirajo" slike položajev kamenčkov na igralni tabli, ki jih velemojstri ocenjujejo kot ugodne. Po besedah g. Schroepferja je igralni nivo tega "hibridnega"programa že presegel nivo vseh drugih računalniških programov, ki so bili specifično razviti za igranje Goja.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji