• Slovenska statistika Instagrama

    Znani so podatki števila uporabnikov Instagrama v Sloveniji, ki so se pojavili, ker zdaj na tem fotoomrežju omogočeno oglaševanje tudi v naši regiji. Po podatkih, ki jih je prva razkrila Netokracija, ima Instagram v Sloveniji 75.000 uporabnikov, kar je sicer dosti manj kot sosednja Hrvaška in (še ena od republik iz nekdanje skupne države) Srbija. Hrvaških državljanov je na Instagramu 180.000, Srbov pa kar 350.000. Največ uporabnikov imajo še vedno ZDA, sledijo pa jim Rusija, Brazilija, Velika Britanija in Turčija.

    Objavljeno: 26.10.2015 09:00
  • Chrome preverja varnost spletnih strani

    Googlova preizkusna različica brskalnika Chrome, Canary, je bogatejša za preverjanje varnosti obiskanih spletnih strani. Pod zavihkom Security se v programu skrivajo orodja, s katerimi bo spletno bančništvo in nakupovanje poslej varnejše. Pripomoček postreže z informacijami o šifriranju tako matičnega spletišča kot tudi vseh z njim povezanih spletnih strani. Čeprav je novost prvenstveno namenjena razvijalcem, bo prišla prav sleherniku, ki želi preveriti zaščito sumljivih spletnih vsebin. Kdaj bo preverjanje varnosti spletnih strani na voljo v osrednjem spletnem pripomočku podjetja Google, ni znano, so pa orodja dostopna vsakomur na spodaj pripeti povezavi.

    Objavljeno: 26.10.2015 07:00
  • Sodišče EU: za bitcoin ni DDV-ja

    Evropsko sodišče (ECJ) je minuli teden razsodilo, da je bitcoin obdavčen enako kot druge valute in zlato – torej ni. Pri pretvarjanju bitcoinov v evre in obratno ni treba plačati DDV-ja, kakor to velja tudi za kupovanje ostalih valut in naložbenega zlata. Spomnimo, da je FURS že pred poldrugim letom izdal pojasnilo, da je neobdavčen tudi dobiček, ki ga ustvarimo zaradi nihanja vrednosti bitcoina.

    Objavljeno: 25.10.2015 05:00
  • YouTube Red brez oglasov

    Google je predstavil novo video storitev YouTube Red, ki ponuja naročnikom ogled video posnetkov brez obveznega spremljanja oglasov, prav tako pa nekatere dodatne ugodnosti. Naročniki, ki bodo plačali 10 dolarjev mesečno, bodo poleg posnetkov brez oglasov lahko vsebine prenašali na lokalno napravo za ogled, tudi kadar ni povezave, YouTube Red pa bo omogočal tudi predvajanje vsebin (predvsem glasbe) v ozadju med uporabo drugih programov.

    Objavljeno: 25.10.2015 01:00
  • Nov val pametnih ur in zapestnic

    Pred nami je novi val pametnih ur in zapestnic. V roku le nekaj dni so svoje nove modele predstavili Garmin, Fossil, Polar, za nameče pa pričakujemo tudi novo generacijo ur od Samsunga. Poudarke je predvsem na dodatnih tipalih za merjenje srčne utripa, ki ga vsi po vrsti zdaj merijo tako kot Apple Watch – na zapestju.

    Objavljeno: 24.10.2015 01:00
  • Uber tudi v Zagrebu

    Zagreb je naslednja evropska prestolnica, v kateri so na voljo storitve posredovanja prevozov podjetja Uber. Spletna storitev in mobilna aplikacija, ki povezuje prostovoljne voznike in potnike, omogoča prevoze, ki so tipično precej cenejši od primerljivih storitev taksi služb, zato so v domala vseh mestih, kjer so prisotni, povzročili veliko diskusij in negodovanja. Toda na koncu so se povsod obstali in večinoma so zgodba o uspehu za neposredno vpletene.

    Objavljeno: 23.10.2015 01:00
  • Luknje pri šifriranju v diskih WD

    Strokovnjaki za varnost so nedavno vzeli pod drobnogled diske podjetja Western Digital in ugotovili, da je vgrajena podpora za samodejno šifriranje podatkov, ki jo oglašuje proizvajalec, polna varnostnih lukenj.

    Objavljeno: 23.10.2015 01:00
  • "Nov" način zlorabe plačilnih kartic

    Francoski raziskovalci so objavili članek o novem načinu zlorabe plačilnih kartic, zaradi katere je bilo v letih 2011-2012 aretiranih pet osumljencev, ki so nakradli za 600.000 evrov. Zgodba je zanimiva zlasti zato, ker so že leta 2010 raziskovalci s Cambridgea opozorili na možnost tovrstne zlorabe in izdelali delujoč prototip. Tedaj so jih izdajatelji kartic odslovili, češ da je v praksi ta napad nemogoč.

    Objavljeno: 22.10.2015 05:00
  • WD kupil družbo Sandisk

    V nekaj dneh smo bili priča že dveh velikih prevzemov na področju pomnilniških sistemov. Po tem, ko je Dell prevzel družbo EMC, se je zdaj za podoben korak odločil dolgoletni velikan na področju, Western Digital Corporation, ki za 19 milijard dolarjev kupuje kalifornijskega soseda Sandisk.

    Objavljeno: 22.10.2015 01:00
  • Microsoftovo orodje za samodejne animacije

    Izdelava animiranih filmov je bilo nekoč mukotrpno in dolgotrajno delo, dokler niso pri Disneyevem Pixarju začeli uporabljati računalnike. Toda zaradi prihoda računalnikov in programov za 3D modeliranje se je izgubil čar ročno risanih likov, kar mnogi pogrešajo.

    Objavljeno: 22.10.2015 01:00
  • Avtoinštalacija za brezskrbno vožnjo

    Ste že plačali kazen za uporabo mobilnika v avtu? Naj vam to ne bo stimulacija za nakup inštalacije Chameleon AI-200, raje imejte v mislih brezskrbno telefoniranje in neoviranje drugih, medtem ko vozite. Ta avtoinštalacija, ki se z vašim pametnim telefonom povezuje prek standarda Bluetooth 3.0, deluje avtonomno do 720 ur, od tega omogoča 5–6 ur pogovorov, na maksimalni oddaljenosti 10 metrov od vašega telefona. Kot taka je poleg avta primerna tudi za dom ali pisarno, nanjo pa lahko povežemo do dva telefona. Zvočnik z dvema vatoma moči omogoča polno kakovost zvoka pri dvosmerni komunikaciji, kjer pomaga še najnovejši digitalni procesor za zmanjševanje hrupa iz ozadja. Chameleon AI-200 je enostaven za uporabo in vsebuje možnost glasovnega klicanja. Za enostavno namestitev poskrbi sponka za fiksiranje naprave na senčnik v avtomobilu.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 21.10.2015 10:00
  • Kako so najstniki vdrli v elektronski predal direktorja ameriške CIA

    Minuli konec tedna so se na spletu pojavile nepreverjene informacije, da so neznani napadalci vdrli v zasebni e-poštni račun direktorja ameriške obveščevalne agencije CIA Johna Brennana in pridobili tudi številna službena sporočila. Za Wired je spregovoril še ne dvajsetletni heker, ki je prevzel odgovornost za vdor, in pojasnil, kako je izključno z uporabo socialnega inženiringa pridobil dostop do elektronskega predala enega najvplivnejših ljudi na Zemlji. Pri tem mu je pomagala še dvojica ljudi.

    Objavljeno: 21.10.2015 05:00
  • HTC One A9

    HTC je predstavil nov model za sredino svoje ponudbe, ki nosi ime One A9. Uvršča se korak pod vrhunski model One M9, a ima v primerjavi z njim celo nekaj prednosti. Po obliki se je HTC povsem jasno zgledoval po Applovih telefonih iPhone 6, od katerih pa je seveda precej cenejši. Morda celo korak nazaj v primerjavi z bolj originalno zasnovo predhodnikov.

    Objavljeno: 21.10.2015 01:00
  • Waze 4.0

    Waze je nadvse priljubljen in še vedno brezplačen navigacijski program, ki ga je pred leti prevzel Google, a je izraelski proizvajalec ostal (začuda) neodvisen v svojem delovanju, kljub temu da so pri Googlu del kupljene tehnologije med tem vgradili v program Maps.

    Objavljeno: 21.10.2015 01:00
  • HP širi ponudbo Chromebookov

    HP je obstoječi ponudbi prenosnikov z operacijskim sistemom ChromeOS dodal dva nova modela. Novi model Chromebook 14 ima 14-palčni zaslon z ločljivostjo 1.366 x 768 pik in temelji na Intelovih Procesorjih Atom N2840. RAM je velik 2 GB, Flash RAM pa je le velik le 16 GB. Prenosnik ima sicer vmesnike USB 2.0 in 3.0, HDMI in bralnik kartic micro SD.

    Objavljeno: 21.10.2015 01:00
  • Lenovo vadi z novimi Yogami

    Po tem, ko je Microsoft predstavil svoj Surface Book, je kmalu postajo jasno, da tekmeci ne bodo stali križem rok. Lenovo je tako predstavil svoj doslej najzmogljivejši prenosnik iz družine hibridov Yoga, ki se ponaša s precej izboljšano elektroniko in zelo izvirnimi oblikovnimi podrobnostmi.

    Objavljeno: 20.10.2015 01:00
  • Xiaomi Ninebot mini – kitajski Segway

    Kitajsko podjetje Xiaomi kar ne neha presenečati in kot po tekačem traku predstavlja nove izdelke na področjih, na katerih doslej niso bili prisotni. V novem valu novosti najbolj izstopa električni dvokolesnik Ninebot mini, ki se zgleduje po znamenitem Segwayu. Xiaomi je bil doslej eden največjih vlagateljev v dvokolesnike Ninebot, ta pa je nedavno prevzel družbo Segway.

    Objavljeno: 20.10.2015 01:00
  • Alibaba proti eBayu

    Novica, kako je kitajski spletni trgovec Alibaba s svojim servisom TaoBao s kitajskega trga pregnal ameriški eBay je stara že vsaj pet let, obujali pa smo jo ob petkovi predstavitvi Alibabe v ljubljanskem Koloseju. Predaval je Porter Erisman, nekdanji podpredsednik Alibabe od leta 2001 do 2008, ki je pokazal tudi dokumentarni film o tem času z naslovom Krokodil iz Jangceja. Legendarni ustanovitelj Alibabe in tudi njen današnji predsednik, Jack Ma, je namreč ob ustanovitvi Alibabe leta 1999 svojim sodelavcem govoril, da so ameriški ponudniki morski psi v morju, da pa oni morajo biti krokodili v največji kitajski reki.

    Objavljeno: 19.10.2015 15:00
  • Prvi posnetki BlackBerry Priv

    BlackBerry se po dolgem času vendarle vrača z zanimivim telefonom Priv, ki je tokrat zasnovan na operacijskem sistemu Android. Telefon ima 5,4-palčni zaslon z ločljivostjo Quad HD, ki je zaobljen na robovih, podobno kot Samsungov Galaxy Edge. .

    Objavljeno: 19.10.2015 01:00
  • Računalniška industrija promovira PC-je

    Prodaja osebnih računalnikov PC še naprej vpada, zato so se računalniški velikani združili in skupaj pripravili promocijsko kampanjo, s katero želijo kupce prepričati, da zamenjajo svoje stare računalnike z novimi.

    Objavljeno: 19.10.2015 01:00
  • Amazon toži ocenjevalce

    Ocene izdelkov v spletnih trgovinah močno vplivajo na njihovo prodajo. Čeprav pogosto niso objektivne, lahko že manjše število mnenj močno povzdigne ali potisne navzdol posamezen izdelek. Amazon ima zato zelo striktna pravila, kjer prepoveduje prejem plačila za ocenjevanje in lažne ocene.

    Objavljeno: 19.10.2015 01:00
  • Google v Chrome opušča glasovno iskanje

    Medtem ko je Microsoft v Windows 10 vgradil digitalno pomočnico Cortano, ki se spozna tudi na glasovne ukaze, pa pri Googlu iz brskalnika Chrome podobno storitev umikajo. Različica brskalnika številka 46 tako umika notification center, bojda ga velika večina uporabnikov enostavno ni uporabljala. Del tega je tudi iskanje, ki ga zaženemo z besedami "OK Google". Pri Googlu ukrepa niso komentirali, lahko se zgodi, da se vrne v kak drugi konec brskalnika.

    Objavljeno: 18.10.2015 14:00
  • IBM kitajskim oblastem omogočil dostop do kode

    Sodeč po pisanju časnika Wall Street Journal naj bi pri IBMu pred kratkim kitajskim oblastem omogočili vpogled v njihovo programsko kodo. S tem jim naj bi omogočili, da sami preverijo, da IBMova koda ne vsebuje skritih možnosti dostopa za kake tuje varnostne agencije. Podobno so storili pri Microsoftu leta 2003, ko so kot dokaz o verodostojnosti omogočali pregled programske kode operacijskega sistema Windows.

    Objavljeno: 18.10.2015 12:00
  • USB-ključ lahko scvre računalnik

    Vtikanje raznoraznih USB-ključev nikoli ni bilo priporočljivo, a načeloma je najhujše, kar se nam lahko zgodi, okužba z virusom. Narobe. Danes lahko zlonamerni USB-ključ fizično uniči matično ploščo.

    Objavljeno: 17.10.2015 05:00
  • Red Hat kupil Ansible

    Podjetje Red Hat, znano po istoimenski distribuciji Linuxa, je kupilo startup Ansible. Slednje se ukvarja z razvojem orodji za avtomatizacijo IT postopkov (razvoj in zagon aplikacij in infrastruktur), za podjetje naj bi pri Red Hatu odšteli dobrih 100 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 16.10.2015 11:00
  • "Public beta" v avtomobilu

    Bržkone eno najbolj inovativnih podjetji na področju avtomobilizma, ameriški Tesla Motors, je nekaterim avtomobilom že potisnila (OTA) programsko nadgradnjo računalniškega sistema. Glavna novost je sistem samodejne vožnje, ki bo omogočen na novejših primerkih modela Model S, ki imajo vgrajena ultrazvočna tipala in kamero. Z novim sistemom, imenovanim Autopilot, bo lahko avtomobil sam menjaval pasove, brez kakršnegakoli posredovanja voznika.

    Objavljeno: 15.10.2015 15:00
  • Nezvesta Siri

    Francoski raziskovalci so ugotovili, kako lahko zapeljemo Applovo pomočnico Siri brez vednosti lastnika. Čeprav naj bi se odzivala le na njegove govorne ukaze, je mogoče z razdalje petih metrov govoriti s Siri, ne da bi lastnik telefona to vedel. Podobno se ta pretentati tudi Google Now, le da tam privzeta nastavitev onemogoča napad.

    Objavljeno: 15.10.2015 05:00
  • Apple izgubil tožbo v višini 862 milijonov dolarjev

    Porota ameriškega sodišča je odločila, da so pri Applu za procesor A7 kršili patent v lasti univerze v Wisconsinu, kazen lahko gre do 862 milijonov dolarjev. Tožba je bila vložena pred letom in pol, nanaša se na tehnologijo, ki je bila leta 1998 patentirana s strani štirih raziskovalcev na omenjeni univerzi (konkretno s patentom upravlja Wisconsin Alumni Research Foundation). Fundacija je zaradi istega patenta pred časom tožila tudi Intel, a so pri Intelu raje plačali dobrih sto milijonov dolarjev za licenco.

    Objavljeno: 14.10.2015 14:00
  • Twitter odpušča

    Pri omrežju Twitter bodo odpustili osem odstotkov zaposlenih, večino v tehničnih oddelkih. Podjetje sicer ni tako veliko kot nekateri drugi spletni velikani (zaposlenih je 336 ljudi), razlog naj bi bila počasna rast podjetja. Podjetje sicer posluje z dobičkom, ob objavi novice se je vrednost delnic dvignila. Vrednost Twitterja je ocenjena na 26 milijard evrov.

    Objavljeno: 14.10.2015 09:00
  • Bild poizkuša z blokado dostopa ob AdBlocku

    Na internetu so interesi oglaševalcev in uporabnikov običajno nasprotni, če niso reklame res natančno ciljane in primerno odmerjene, zato občasno iskrenje ni nič nenavadnega. Čedalje pogostejša je postala uporaba dodatkov za brskalnike, kot je AdBlock, kateri delovanje ime zelo dobro opisuje – blokirajo prikaz oglasa.

    Objavljeno: 14.10.2015 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji