Novice

 • Applov najgrši dodatek doslej

  Applove naprave naj bi tradicionalno veljale za izredno lepe in oblikovalsko premišljene, njihovo novo ohišje, namenjeno telefonu iPhone 6S, pa si ne zasluži kakih posebnih pohval. Gre za Applovo prvo ohišje z dodatno baterijo. Imenuje se Smart Battery Case, telefonu pa doda občutno grbo na zadnjo stran. V ZDA bo ohišje veljalo 99 dolarjev, pri nas lahko torej računamo okoli 100 evrov, na voljo bo v črni in beli barvi. Ohišje se polni hkrati s telefonom, na zaslonu telefona pa vidimo tudi stanje te dodatne baterije.

  Objavljeno: 8.12.2015 14:00več
 • Dropbox ukinja Mailbox in Carousel

  Aplikacija Mailbox je pred leti prevetrila trg elektronske pošte, sprva na napravah iOS, kasneje pa tudi drugje (Android, Mac OS). Mailbox je prinesel kar nekaj zanimivih idej, mnoge izmed njih so do danes povzeli tudi drugi. Pred zagonom leta 2013 se je ustvarilo kar veliko zanimanja, dolžina čakalnega seznama je šla proti 400.000. Stvaritelje, podjetje Orchestra, so pri Dropboxu tako kupili še pred dokončno splavitvijo aplikacije, zanj naj bi odšteli 100 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 8.12.2015 09:00več
 • Začetni koraki v programiranju

  Svetovno gibanje »Hour of Code« prihaja tudi k nam. Gre za gibanje, namenjeno učencem, doslej je v njem sodelovalo več kot deset milijonov učencev iz več kot 180ih držav. Dogodek se bo pri nas odvijal desetega decembra ob 17. uri v Microsoftovih prostorih v Kristalni palači Ljubljanskega BTCja. Tema tega dogodka bo računalniška igra Minecraft, udeležba je brezplačna.

  Objavljeno: 7.12.2015 14:00več
 • Google objavil Cloud Vision API

  Pri Googlu so objavili programski vmesnik (application program interface ali API), imenovan Cloud Vision, gre za tehnologijo za računalniško prepoznavo objektov na fotografijah. To sicer sami uporabljajo pri storitvi Google Photos za prepoznavo tako obrazov kot drugih elementov fotografij (denimo avtomobile, ladje, različne živali, itd).

  Objavljeno: 7.12.2015 10:00več
 • Hladilniki zvijajo Intelove nove procesorje Skylake

  Minuli teden so na nemški strani PC Games Hardware zgroženo ugotovili, da se pod nekaterimi hladilniki Intelovi novi procesorji iz družine Skylake ukrivijo. To se zgodi med premikanjem oziroma prestavljanjem računalnika, ki ima nameščena procesor in hladilnik, privijačena na matično ploščo. Zagotovo so problematični hladilniki proizvajalca Scythe, medtem ko ostali trdijo, da njihovi hladilniki ne povzročajo težav. Intel zgodbo preiskuje.

  Objavljeno: 7.12.2015 05:00več
 • Obvezno vohunjenje v Kazahstanu

  V prihodnjem letu bo azijska država Kazahstan od državljanov zahtevala namestitev nacionalnega varnostnega certifikata, s katerim bodo na svojih z internetom povezanih napravah odprli stranska vrata, skozi katera jim bo država lahko sledila na vsakem (spletnem) koraku. Posvojitev nadzornega programa bo za sleherno povezljivo napravo obvezna, ponudniki interneta bodo neposlušneže primorani prijaviti. Certifikat bo na voljo za operacijske sisteme Android, Windows, iOS in OS X. Uporabnikom Linuxa bo očitno za zdaj prizaneseno. Težnje po tovrstnem nadzoru obstajajo tudi drugje po svetu, zato bodo eksperiment budno spremljale vse države, ki doslej še niso zbrale poguma za sporen korak. Poleg vdora v zasebnost posameznika jim največ pomislekov vzbuja nevarnost dotičnega početja. Če se stranska vrata znajdejo v nepravih rokah, lahko hitro povzročijo več škode kot koristi.

  Objavljeno: 6.12.2015 11:00več
 • Facebook v živo

  Družabno omrežje Facebook pripravlja storitev javljanja v živo. Servis Facebook Live bo uporabnikom omogočal, da s prijatelji delijo zanimive trenutke v realnem času. Skupaj bodo lahko potovali, kuhali, se zabavali. Storitev je trenutno na voljo manjšemu številu izbrancev, slavnih oseb in vidnejših uporabnikov družabnega omrežja Facebook. Srečneži so vsi po vrsti Američani in lastniki telefonov iPhone. Sčasoma bo Facebook Live delovanje razširil, tako da ga bomo deležni vsi, ne glede na narodnost in mobilno napravo v lasti.

  Objavljeno: 6.12.2015 08:00več
 • Android na PCju, drugič

  Priljubljeni posnemovalnik operacijskega sistema Android je dobil naslednika. Največja pridobitev emulatorja BlueStacks 2, ki omogoča, da na PCju poganjamo mobilne aplikacije z Androida, je večopravilnost. Hkratno delo z več odprtimi programi je podprto s priročnimi zavihki, ki poskrbijo za brezšivno prehajanje z enega programskega izdelka na drugega. Poleg osrednje pridobitve je izboljšani posnemovalnik bogatejši za kontrole, ki bolje posnemajo delovanje telefona oziroma tablice, med njimi sporočanje lokacije, tresenje zaslona in nastavitev glasnosti. Več kot 100 milijonov uporabnikov aplikacije si lahko izboljšano verzijo omisli že danes. Namestitvena datoteka je sleherniku na voljo brezplačno.

  Objavljeno: 5.12.2015 12:00več
 • Samsung bo Applu plačal dobre pol milijarde dolarjev

  Po petih letih pravdanja in pritožb sta se podjetji Samsung in Apple v dolgotrajni patentni bitki pogodili. Čeprav je sodišče Applu sprva prisodilo kar milijardo odškodnine, bodo Korejci na koncu plačali zgolj polovico zahtevanega zneska. Ko je sodišče zavrnilo Samsungovo zahtevo za ponovno obravnavo glede uporabnosti nekaterih spornih patentov, sta se sprti strani usedli za mizo in sklenili dogovor. Korejci bodo podjetju iz Cupertina plačali 548 milijonov ameriških dolarjev. Kljub spravi, so si pri Samsungu s posebno klavzulo zagotovili pravico do povrnitve stroškov, če se v prihodnosti na sodišču izkaže, da niso krivi. Pravdanja velikanov očitno še ni konec.

  Objavljeno: 5.12.2015 08:00več
 • Uber v Zagrebu v težavah?

  Pisali smo že o tem, da je novodobna ameriška »taksi služba« Uber s svojim delovanjem pričela tudi v Zagrebu, pisali pa smo tudi že o tem, da Uber v mestih, kjer se pojavi, zelo pogosto sproža demonstracije obstoječih taksistov in/ali prepovedi delovanja mestnih/državnih oblasti.

  Objavljeno: 4.12.2015 12:00več