Objavljeno: 23.10.2015 01:00

Luknje pri šifriranju v diskih WD

Strokovnjaki za varnost so nedavno vzeli pod drobnogled diske podjetja Western Digital in ugotovili, da je vgrajena podpora za samodejno šifriranje podatkov, ki jo oglašuje proizvajalec, polna varnostnih lukenj.

Specifično so se osredotočili na zunanje prenosne diske WD My Passport in My Book, ki jih mnogi ravno zaradi šifriranja uporabljajo kot sredstvo za varen prenos in hrambo podatkov. Proizvajalec diske ponuja že vnaprej formatirane in šifrirane, za dostop do podatkov pa uporabljajo različne brezplačne programe za okolja Windows in Mac, podatki pa so zaščiteni z močnim geslom.

Strokovnjaki za varnost so uspešno vdrli v šifrirane podatke, preseneča pa predvsem to, da je ugotovljenih varnostnih lukenj več in ne samo ena. Ranljivosti so tako na nivoju poneverjanja povezav USB, prestrezanja uporabniških avtorizacij in še nekaterih drugih mestih. Še zlasti pa strokovnjake skrbi, kako enostavno je možno zamenjati sistemsko programsko opremo (firmware) diskov in jo nadomestiti z zlonamerno kodo.

WD je seznanjen z ugotovitvami in sodeluje s strokovnjaki, ki so našli ranljivosti. Trenutno raziskujejo možne rešitve za odpravo napak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji