• Unistar PRO prevzel Astec

    Družba Unistar PRO si je pridružila podjetje Astec d. o. o., specialista s področja informacijske varnosti. V Unistarju PRO so tako še nadgradili svoje kompetence na področju varnosti, razširjena ponudba pa bo strankam na voljo takoj.

    Objavljeno: 13.10.2015 15:00
  • Apple predstavil še nekaj novosti

    Pri Applu so pred mesecem dni predstavili nova telefona (iPhone 6S in 6S Plus) ter novo tablico (iPad Pro), sedaj pa so napovedali še novi računalnik iMac in nekaj nove periferije. Najbolj zanimiv je seveda računalnik - 21,5 palčni iMac. Gre za računalnik vse-v-enem, njegova posebnost pa je zaslon ločljivosti 4K (4096 × 2304 pik). Hkrati naj bi izboljšali prikaz barv, glede na prejšnji model na bi bil prikazan barvni prostor večji za 25 odstotkov.

    Objavljeno: 13.10.2015 14:00
  • Toshibina 12 palčna tablica

    Pri Toshibi so predstavili novo tablico, imenovano dynaPad. Gre za večjo tablico, po diagonali meri 12 palcev (30 centimetrov), podobno torej kot prihajajoči iPad Pro. Pri Toshibi pravijo, da je to najtanjša in najlažja taka tablica na svetu, debela je 6,9 milimetra, tehta 549 gramov. Zaslon bo imel ločljivost 1920 × 1280, to pomeni, da bo po razmerju nekje med tipičnim širokim zaslonom 16:9 in klasičnim 4:3.

    Objavljeno: 13.10.2015 09:00
  • Acer predstavil namizni računalnik z vgrajenim akumulatorjem

    Pri tajvanskem Acerju so predstavili novi namizni računalnik tipa vse-v-enem (se pravi, da je računalnik v celoti zapakiran v ohišje zaslona), ki ima vgrajen tudi akumulator. Z njim lahko brez priklopa na omrežje zdrži do pet ur uporabe. Aspire Z3-700 ima tudi zaslon, občutljiv na dotik, vgrajeno stojalo pa omogoča, da ga položimo in uporabljamo kot gromozansko tablico (zaslon meri po diagonali dobrih 17 palcev).

    Objavljeno: 12.10.2015 14:00
  • One Plus ne miruje

    Podjetje One Plus je bilo s svojim telefonom One velik hit, nič slabše pa jim ne kaže tudi z letošnjim modelom Two, ki smo ga preizkusili v zadnjem Monitorju. Navsezadnje nanj čaka kar nekaj milijonov tistih, ki bi ga radi kupili.

    Objavljeno: 12.10.2015 11:00
  • Dell bo prevzel EMC

    Družbi sta se pogodili za vrtoglavih 67 milijard ameriških dolarjev, ki jih bo Dell poravnal v gotovini in delnicah. Skupno podjetje bo vodil John Dell, šef EMCja John Tucci pa bo po izpeljanem poslu odstopil. 

    Objavljeno: 12.10.2015
  • Objavljeno: 11.10.2015 05:00
  • Je rešitev v Windows 10 in procesorjih Skylake?

    Tudi tretje četrtletje letošnjega leta ni postreglo s prodajnimi številkami, ki bi jih bili proizvajalci osebnih računalnikov lahko veseli. Padci prodaje se še vedno vrstijo, v večini primerov se celo poglabljajo. Tudi  največji proizvajalec, Lenovo, ki je do nedavnega še uspel rasti, je v zadnjem četrtletju (v primerjavi z lanskim letom) padel za 4 odstotke (v številu prodanih enot). Enak padec je zabeležil tudi HP, Dell in Apple sta ostala nekje na isti ravni kot lani. Drastično pa sta padla tajvanska Asus in Acer, kar za 10,1 in celo 19,9 odstotkov! To so Gartnerjevi podatki, podobno kažejo tudi podatki IDC.

    Objavljeno: 10.10.2015 08:00
  • LogMeIn kupil LastPass

    LogMeIn, proizvajalec istoimenske programske opreme za oddaljen dostop, je kupil LastPass, ki ponuja program za varno in enostavno shranjevanje gesel. LastPass je na voljo na računalnikih in mobilnih telefonih, tam je od letos celo zastonj. Podjetje je nastalo leta 2008 in je s programom poželo hiter uspeh, sedaj ima preko milijona uporabnikov. Lani so kupili podjetje Meldium, ki se ravno tako ukvarja s programi za upravljanje gesel, LogMeIn pa je dal vedeti, da bo izdelke obeh podjetij na koncu tržil pod skupno blagovno znamko, LastPass.

    Objavljeno: 10.10.2015 07:00
  • Nov iPhone, nova "afera"

    Skorajda smo že vajeni, da ob novih Applovih predstavitvah beremo tudi o težavah, ali pa "težavah", ki jih imajo novi izdelki, ko pridejo med uporabnike. Spomnimo se afere antennagate, ko je imel iPhone 4 težave s sprejemom mobilnega signala.  "Afero" so rešili z gumijastim ovitkom in z Jobsovim precej nespretnim dokazovanjem, da imajo podobne težave menda vsi (takratni) telefoni. Ali pa "afera" bendgate iz lanskega leta, ko so nekateri uporabniki zgroženo "ugotovili" da se novi, večji iPhoni ukrivijo, če se usedemo na njih. Na kar so se hitro zvrstili dokazi, da se ukrivijo tudi drugi veliki telefoni, čeprav se Samsung s tem ni ravno strinjal.

    Objavljeno: 9.10.2015 07:00
  • Facebook: všečki niso dovolj

    Facebookova ikona so gotovo všečki (Like), ki uporabnikom omogočajo hiter odziv na objave drugih. Všečke nekateri sicer kritizirajo, da omogočajo plehek odziv in da siromašijo odzive, saj je enostavneje pritisniti Like kakor porabiti dve minuti za ubeseditev misli, a všečki so tu in so postali Facebookov zaščitni znak.

    Objavljeno: 9.10.2015 05:00
  • Google pospešuje mobilni splet

    Google je predstavil tehnični predpregled sistema Accelerated Mobile Pages (AMP), ki bo programerjem spletnih strani omogočil pospešiti mobilne spletne strani. Bistvo AMP HTML je po besedah Googla vgrajena podporo za pametno predpomnenje strani (na straneh velikih, kot je nor. Google).

    Objavljeno: 8.10.2015 14:00
  • Od jutri novi iPhone tudi pri nas

    Applova nova iPhona 6s in 6s Plus bosta od jutri na voljo tudi pri nas, so se pohvalili iz vseh treh običajnih kanalov, kjer Applove telefone tudi sicer prodajajo. Uradni prodajalec ostaja Telekom, kupiti pa jih bo moč tudi pri Simobilu in seveda uradnih Applovih partnerjih, kot je EPL.

    Objavljeno: 8.10.2015 13:00
  • Facebook in Eutelsat bosta nudila satelitski internet Afričanom

    Facebook misli resno z ambicioznim načrtom omogočiti dostop do interneta vsem prebivalcem Afrike. Preigravajo različne scenarije, od klasičnega s kabli do modernejšega satelitskega interneta in še čisto futurističnih brezpilotnih letal. Pred kratkim je Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg podpisal pogodbo z Eutelsatom za izstrelitev satelita, ki bo omogočal dostop do interneta milijonom ljudi. Gre za projekt internet.org.

    Objavljeno: 7.10.2015 05:00
  • Microsoftove strojne novosti

    Na včerajšnjem dogodku v New Yorku je Microsoft ponovno pokazal, da že dolgo ni več le programsko podjetje, ampak da se z vso vnemo ukvarja tudi s strojnimi napravami. Predstavili so namreč nove telefone Lumia, novo različico zapestnice Band, novo različico tablice Surface Pro in – pravi pravcati prenosni računalnik.

    Objavljeno: 7.10.2015
  • Sodišče razveljavilo sporazum za prenos podatkov med EU in ZDA

    Sodišče Evropske unije je podalo sodbo, da je sporazum za menjavo podatkov med ZDA in EU, razveljavljeno. Sporazum iz leta 2000, imenovan tudi Safe Harbor (varni pristan), je zasnovan na dejstvu, da naj bi bili osebni podatki prebivalcev EU varni tudi pri prenosu v podjetja, locirana v ZDA.

    Objavljeno: 6.10.2015 14:00
  • Instagram zaradi Appla proti goloti

    Družabno omrežje Instagram temelji na fotografijah, imajo pa razmeroma stroga pravila o tem, kaj smejo uporabniki pokazati. Pred časom so bili deležni kritik zaradi umika fotografij, na katerih se vidi žensko oprsje, kasneje so popravili smernice, po katerih naj bi bilo dovoljeno prikazovati vsaj dojenje.

    Objavljeno: 6.10.2015 09:00
  • Po vdoru v spletno stran Patreon objavljeni osebni podatki

    Spletna stran Patreon, namenjena povezovanju umetnikov iz najrazličnejših vetrov z tistimi, ki bi jih radi finančno podprli, je bila pred dnevi tarča vdora, kjer so napadalci prišli do osebnih podatkov uporabnikov. Napadalci so dobili dostop do imena uporabnikov, njihove elektronske naslove, njihove objave, v nekaterih primerih pa tudi do poštnih naslovov. Pri Patreonu pravijo, da na svojih strežnikih ne hranijo številk kreditnih kartic in da so gesla zaščitena z 2048 bitnim ključem RSA.

    Objavljeno: 5.10.2015 14:00
  • Še ena varnostna grožnja za iOS

    Pred kratkim smo pisali o aplikacijah za iOS, okuženih z zlonamerno programsko opremo. Te so se pred časom pojavile v kitajskem iTunes, ciljale so predvsem programsko odklenjene telefone (torej s korenskim dostopom, imenovanim tudi »jailbreak«) . Sedaj so raziskovalci odkrili še nekaj aplikacij, okuženih z novo grožnjo, ta naj bi ciljala tudi na povsem navadne, torej korensko še zaklenjene telefone.

    Objavljeno: 5.10.2015 10:00
  • Samsung z ogromno tablico

    Vse glasnejše so govorice, da Samsung pripravlja tablico, kakršne svet še ni videl. Čeprav Korejci podobno napovedujejo sleherni svež izdelek, gre tokrat zares. Razkrite podrobnosti izdajajo, da gre za tablico SM-T670, ki jo bodo po znanih informacijah prodajali kot Galaxy View. Osrednja privlačnost naprave bo ogromen osemnajst palcev in pol velik zaslon z ločljivostjo 1920 × 1080 pik. Tablico bo poganjal osemjedrni procesor Exynos 7580 1,6 GHz, za grafiko bo skrbel čip Mali-T720, obema pa bo pomagal pomnilnik z velikostjo 2 GB. Prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje dodatnih aplikacij bo 32 GB. Baterija v velikosti 5700 mAh bo bržčas zagotavljala dovolj energije za običajen delovni dan. Tablica z operacijskim sistemom Android 5.1.1 Lollipop bo najbrž primerna predvsem za resnejše delo v učilnicah in pisarnah. Težko si namreč predstavljamo turiste, ki bi z njo fotografirali obiskane znamenitosti. Čeprav se bo najverjetneje tudi to dogajalo.

    Objavljeno: 4.10.2015 10:00
  • Apple kupil VocallQ

    Apple je kupil podjetje VocallQ. Gre za Britance, ki se ukvarjajo s prepoznavo govora in razvojem virtualnega pomočnika VocallQ. Čeprav se na prvi pogled zdi, da bodo Tim Cook in kompanija algoritme za samodejno učenje programskega pripomočka s prepoznavo govora uporabili za razvoj pomočnice Siri, je enako verjetno, da bodo z Angleži združili moči pri razvoju pametnega avtomobila, o katerem se že nekaj časa šušlja. VocalQ so nazadnje delali na tehnologiji, ki bi pametnemu avtomobilu omogočala učenje glede na voznikove navade in besedni zaklad. Programska oprema avtomobila bi čez čas tako vnaprej predvidela voznikove namene in uporabniško izkušnjo povzdignila na popolnoma novo raven. V Cupertinu nakupa še niso komentirali.

    Objavljeno: 3.10.2015 10:00
  • AdBlock prodan

    Vedno večje zanimanje za filtriranje oglasov, ki ga je nedavno sprožil Apple z vgrajeno podporo tovrstnim programom v mobilnem operacijskem sistemu iOS 9, ne jenja. Nadaljuje se s prodajo vtičnika za brskalnik Chrome. Priljubljeni program za blokado nadležnih oglasov v Googlovem pripomočku za brskanje po spletu je prodan neznanemu ponudniku. Avtor dodatka AdBlock Michael Gundlach je novico uporabnikom sporočil v zadnji posodobitvi, ki med drugim prinaša tudi sodelovanje s programom tako imenovanih primernih oglasov. Nadgrajeni dodatek skozi sito privzeto spusti reklame, ki se mu zdijo primerne za ciljnega uporabnika. Zdi se, da nekdanjega lastnika in avtorja dotično početje ne moti. Kupec programske opreme s štiridesetimi milijoni uporabnikov in njegovi nameni niso znani.

    Objavljeno: 3.10.2015 10:00
  • Povečan mesečni račun z iOS 9

    Operacijski sistem iOS 9 med drugim na telefone iPhone in tablice iPad prinaša priročno zmožnost Wi-Fi Assist. Gre za brezšivni preklop med brezžičnim in mobilnim omrežjem, ki v praksi pomeni, da je uporabniška izkušnja v gibanju precej boljša. Ko telefon (ali tablica) izgubi signal z brezžično dostopno točko, se nemudoma priklopi na mobilno omrežje in nadaljuje delo, tako da uporabnik menjave praktično ne opazi. Če imamo v sklenjenem mobilnem paketu na voljo neomejeno količino prenosa podatkov s spleta, je Wi-Fi Assist ena boljših pridobitev zadnje nadgradnje Applovega mobilnega operacijskega sistema. Drugim lahko uporaba dotične zmožnosti zajetno oplemeniti mesečni račun. Ker je Wi-Fi Assist po namestitvi iOS 9 privzeto omogočen, ga v primeru omejenosti mobilnih paketov izklopimo s Settings / Mobile Data / Wi-Fi Assist.

    Objavljeno: 2.10.2015 08:00
  • Amazon nagaja Googlu in Applu

    Prodajalci, ki v spletni trgovini Amazon prodajajo predvajalnike Apple TV in Google Chromecast, so prejeli elektronska sporočila, v katerem jih Bezos in druščina obveščajo, da morajo do 29. oktobra prenehati s ponujanjem dotičnih izdelkov. Uradno pojasnilo prepovedi dejanje opravičuje s skrbjo za uporabnike. Ker omenjena predvajalnika ne podpirata Amazonove storitve pretočnega videa Prime Instant Video, bi lahko nadaljnje ponujanje Applovih in Googlovih izdelkov na Amazonu kupce zmedlo. Prepoved seveda nima nobene zveze z dejstvom, da Amazon prodaja lastna predvajalnika Fire TV in Fire TV Stick, ki s prepovedanima neposredno tekmujeta. Ali pač.

    Objavljeno: 2.10.2015 07:00
  • Urbana ura in telefon z dvojnim zaslonom

    LG je predstavil drugo generacijo pametne ure Urbane. Od predhodnice se precej razlikuje, najpomembnejši pridobitvi sta LTE povezljivost in določanje lokacije z vgrajenim modulom GPS. Večja sta zaslon (1,3 palca) in baterija (570 mAh). Oblikovno je LG Watch Urbane precej podobna prvi različici, ima tri fizične gumbe, ki olajšajo dostop do najpogosteje uporabljanih zmožnosti. Cena in datum dobavljivosti naprave nista znana.

    Objavljeno: 1.10.2015 10:00
  • Skrajni čas za slovo od TrueCrypta

    Če še vedno uporabljate TrueCrypt, je skrajni čas, da ga zamenjate. V njegovi kodi so odkrili dve resni ranljivosti, ki sicer ne ogrozita samih šifriranih podatkov, omogočata pa vdor v računalnike, ki imajo nameščen TrueCrypt.

    Objavljeno: 1.10.2015 08:00
  • E-uprava ne mara sodobnih brskalnikov

    Elektronsko podpisovanje v storitvah e-uprave ne deluje dvema tretjinama Slovencev! Razlog tiči v nepodpiranju vtičnika NPAPI, ki sta ga najbolj priljubljena brskalnika ta hip, Chrome in Firefox, popolnoma prenehala uporabljati že julija in avgusta letos. Ker je podpora slabela od aprila, ko je NPAPI v omenjenih brskalnikih bil zgolj skrit v nastavitvah, je nerazumljivo, da do danes na ministrstvu za javno upravo še niso objavili rešitve. Čeprav je posodobitev podpisne komponente bojda v zaključni fazi, je za zdaj edina rešitev, da uporabniki pri poslovanju z e-upravo uporabljamo stare ali redkejše spletne brskalnike, kakršna sta Opera in Safari.

    Objavljeno: 30.9.2015 14:00
  • Googlove novosti

    Google je uradno predstavil nova telefona Nexus in potrdil vse glasnejše govorice. Privržencem naprav z deviškim Androidom sta na voljo cenejši (380 USD) LGjev model 5X ter prestižnejši telefon kitajskega proizvajalca Huawei 6P (500 USD). Najbolj se razlikujeta po velikosti. LG Nexus 5X je plastičen telefon s 5,2 palcev velikim zaslonom, procesorjem Snapdragon 808 in 2 GB RAMa, medtem ko je Kitajec 5,7 palcev velik kovinski orjak, opremljen s procesorjem Snapdragon 810, 3 GB pomnilnika RAM in zmogljivo 3450 mAh baterijo. Ostala oprema predstavljenih telefonov je skoraj identična, oba imata priklop za hitro polnjenje USB-C, napreden bralnik prstnih odtisov in občutljivo kamero z 12,3 MP ločljivostjo.

    Objavljeno: 30.9.2015 09:00
  • Googlov kvantni računalnik dobiva nadgradnjo

    Podjetje D-Wave, ki ga poznamo kot pionirja na področju komercialnih kvantnih računalnikov, je sporočilo, da so z Googlom sklenili sedemletno pogodbo o vzdrževanju in nadgrajevanju kvantnega računalnika, ki ga imata NASA in Google. Prva nadgradnja bo podvojila število kubitov s 512 na dobrih tisoč.

    Objavljeno: 30.9.2015 06:00
  • Ne pozabite odjaviti storitev Apple Music!

    Pred tremi meseci je Apple splavil glasbeno storitev Music, ki je dostopna tudi Slovencem. Podjetje iz Cupertina je ponudbo oplemenitilo s trimesečnim brezplačnim preizkušanjem. Ker se 30. septembra testno obdobje prvim naročnikom zaključi, je dobro vedeti, da nas Apple po preteku samodejno spremeni v plačljive stranke. Če storitve v bodoče ne želimo uporabljati in se izogniti nepotrebnim stroškom, je zadnji čas, da v aplikaciji Music v levem zgornjem kotu poiščemo gumb Profile, izberemo View Apple ID in pod zavihkom Subscriptions / Manage vnos Apple Music Membership / Renewal Options postavimo na OFF.

    Objavljeno: 29.9.2015 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji