Novice

 • Windows Phone in Android

  Steve Ballmer, bivši šef Microsofta in sedaj njegov največji posamični delničar, je na letni skupščini podjetja izpostavil mnenje, da je edina rešitev za pomanjkanje aplikacij na telefonih z Windows Phone – zmožnost poganjanja Android aplikacij. Sedanji šef Nadella namreč pomanjkanje aplikacij poskuša rešiti s prepričevanjem razvijalcev, naj izdelujejo t.i. »univerzalne« aplikacije, ki bodo tekle na vseh sistemih Windows, od namiznih do telefonskih. Steve meni, da to ne bo delovalo.

  Objavljeno: 3.12.2015 14:00več
 • Ko vodoodpornost ni dovolj

  Japonska Kyocera, ki jo pri nas poznamo bolj ali manj le kot proizvajalca laserskih tiskalnikov, je na domačem tržišču predstavila pametni telefon, ki ni le vodoodporen, ampak je odporen tudi na – milo. Kyocerin Digno Rafre je namenjen uporabnikom, ki bi radi telefon imeli povsod, na snegu, v kuhinji ali kar v kopalnici, v kadi (dokupimo mu lahko stojalo v obliki račke, ki plava na vodi…). Proizvajalec njegovo praktičnost še posebej poudarja s tem, da ima vgrajen digitalni sprejemnik za televizijo. Na dotik občutljiv zaslon naj bi deloval tudi ko je moker, ni pa jasno, ali je to zato, ker gre v resnici za rezistiven zaslon, kot so ga imeli slabši telefoni nekoč.

  Objavljeno: 3.12.2015 13:00več
 • Nova piramida v svetu bitcoina

  Raztreščila se je še ena piramida, ki je izkoriščala bitcoin in snovalcem omogočila hitro obogatitev, naivne vlagatelje pa pustila z dolgimi nosovi. Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev je uradno obtožila Josha Garzo, da je prek svojih podjetij vodil Ponzijevo shemo.

  Objavljeno: 3.12.2015 05:00več
 • Umetna inteligenca na pomoč Wikipediji

  Wikimedia Foundation je v svojem Blogu predstavila orodje Objective Revision Evaluation Service (ORES), ki bo urednikom prispevkov v Wikipediji pomagalo oceniti koliko so prispevki dejansko vredni zaupanja. Glede na to, da ima Wikipedia vsak dan okoli pol milijona popravkov, med katerimi je ogromno takih, ki z resno vsebino nimajo veliko zveze, se sliši taka strojna pomoč zelo smiselna. ORES sicer temelji na strojnem učenju, pri slednjem pa so mu s pravili seveda pomagali uredniki Wikipedije.

  Objavljeno: 2.12.2015 13:30več
 • V Sloveniji zagnali varnostni sistem eCall

  Sistem eCall, ki so ga konec lanskega leta uzakonili evropski poslanci, je s prvim decembrom v Sloveniji končal testno obdobje in je v redni uporabi. Slovenija je prva država v Evropi, kjer sistem polno deluje. eCall, ki ga bodo od leta 2018 morali imeti vgrajenega vsi novi avtomobili, v primeru nesreče omogoča samodejno obveščanje klicnega centra (112). Sistem temelji na beleženju pojemkov avtomobila in sproženju zračnih blazin, lokacijo beleži s pomočjo sistema GPS, obvestilo pa pošlje prek mobilnega telefonskega omrežja.

  Objavljeno: 2.12.2015 12:00več
 • Nov izsiljevalski virus

  Iz SI-CERTa sporočajo, da so v zadnjih dneh prejeli več prijav okužb z novim izsiljevalskim virusom TeslaCrypt 2.0, ki uporabniku zašifrira datoteke in za njihovo odšifriranje zahteva 500 dolarjev v obliki valute bitcoin.

  Objavljeno: 1.12.2015 13:00več
 • NSA je po novem omejena. Ali res?

  Po ukazu ameriškega predsednika Baracka Obame ameriška varnostna agencija NSA ne sme več vse povprek slediti teroristom in »teroristom«. Vsaj tako bi lahko na podlagi branja novic zaključil nekoliko površen bralec. V resnici je sprememba, ki je stopila v veljavo ta vikend, le kozmetična.

  Objavljeno: 1.12.2015 07:00več
 • AMD »zažiga« grafične kartice

  AMD-jevi novi gonilniki Crimson, ki so izšli prejšnji torek, so nekaterim uporabnikom AMD-jevih grafičnih kartic povzročili nemalo težav, saj so jim pošteno pregreli kartice. Nekateri poročajo celo o fizičnih poškodbah, česar še ni bilo mogoče neodvisno preveriti, brez dvoma pa je hrošč v novem gonilniku prizadel mnogo kartic.

  Objavljeno: 1.12.2015 05:00več
 • Piratstvo da, piratstvo ne

  Nemško zvezno sodišče je sprejelo odločitev, ki v praksi pomeni, da bodo internetni ponudniki morali blokirati dostop do konkretnih spletnih strani, ki ponujajo »piratske« vsebine. Odločitev je vrh pravne zgodbe, v kateri je nemško združenje GEMA, ki skrbi za avtorske pravice, tožilo Deutche Telekom, ker ta ponudnik ni hotel zapreti dostopa do spletne strani 3dl.am, ki je nelegalno ponujalo glasbo. Spletna stran je medtem že ugasnila.

  Objavljeno: 30.11.2015 12:00več
 • Kaj lahko ponudi brezžično omrežje Li-Fi?

  Raziskovalci so uspešno preizkusili nov tip brezžičnega omrežja, poimenovanega Li-Fi. Ta naj bi bil do 100-krat hitrejši od klasičnega Wi-Fi omrežja. Za dolpoteg filmov v visoki ločljivosti bi teoretično potrebovali zgolj nekaj sekund, v praksi to ne bo mogoče. Nova brezžična tehnologija za prenos podatkov uporablja komunikacijo s pomočjo svetlobe (visible light communication). Znanstveniki tehnologijo trenutno testirajo v estonskem Talinu. Poročajo o prenosih, ki dosegajo hitrosti do enega gigabajta podatkov na sekundo.

  Objavljeno: 30.11.2015 11:00več