Objavljeno: 17.7.2010

Apple iPhone 4 in antena- dosti besed, a brez rešitve

Zaplet okoli slabega sprejema telefonskih signalov pri še svežem telefonu Apple iPhone 4 je kot kaže prerasla v pravo afero. Apple sicer še naprej vztraja, da z njihovim telefonom ni nič narobe, pa vendar so, dokaj neobičajno, na to temo sklicali celo tiskovno konferenco. Na njej je Steve Jobs osebno poizkusil javnost prepričati, da se iPhone 4 v praksi ne odraža nič slabše kot katerikoli drugi pametni telefon in je pri testiranjih celo boljši od predhodnika iPhone 3 GS.

Kot je že znano so se le nekaj dni po predstavitvi iPhona 4 začele pojavljati informacije o slabem sprejemu signala, v kolikor uporabnik drži telefon na točno določeni točki ohišja, ki je hkrati antena v telefonu. Z dotikom na omenjeno mesto naj bi povzročili stik z obema antenama (3G in Wi-Fi) in s tem degradirali sprejem signala. Apple se je vmes odzval in sporočil javnosti, da težava ni v sprejemu temveč v algoritmu za prikaz moči signala, ki je vgrajen v telefon. Pa vendar razlaga ni bila prepričljiva.

Netipično je Jobs primerjal iPhone 4 z nekaterimi konkurenti, kot so Blackberry Bold 9700, HTC Droid Eris in Samsung Omnia II, od katerih naj bi iPhone dajal boljše rezultate. Hkrati je priznal, da nobene telefon ni popoln in s tem tudi iPhone 4. Kulminacija pa se je zgodila, ko je Jobs najavil, da bodo vsakemu kupcu, ki bo to zahteval, brezplačno poslali plastični ovitek, ki mu na spletu v šali že pravijo kar "odbijač", ki preprečuje zloglasni stik s prsti a obenem močno pokvari dizajn telefona. Tisti kupci, ki še en bodo zadovoljni, pa lahko telefon vrnejo in bodo dobili polno kupnino. Mnogi menijo, da je to posredno priznanje krivde in celo več - namig, da je Apple za težavo vedel, preden se je o tem začelo govoriti v javnosti.

Apple pa pri svoji trditvi ni ostal edini. Le nekaj ur za predstavitvijo se je uradno oglasila Nokia in v posebnem sporočilu za javnost zatrdila, da pri svojih telefonih zmogljivost antene vselej dajo na prvo mesto pred zahteve za obliko telefona. S tem so na mehek način pokazali, da Apple nima prav, ko trdi, da ima celotna industrija enake probleme. Ostro so se odzvali tudi pri družbi RIM (Blackberry), kjer trdijo, da nimajo težav z antenami in ne "delajo inženirskih napak" kot Apple.

Sicer pa kot kaže antenske težave ne vplivajo na prodajo iPhona 4. V treh tednih od začetka prodaje so jih v ZDA prodali že kar tri milijone! Kmalu pride v prodajo tudi model z belim ohišjem, ki je zaradi velikega povpraševanja zakasnil v proizvodnjo. Obenem so napovedali, da bodo 30. julija začeli s prodajo iPhona 4 v še 17 državah, najbližje nam v Italiji in Avstriji.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji