Objavljeno: 7.10.2015 05:00

Facebook in Eutelsat bosta nudila satelitski internet Afričanom

Facebook misli resno z ambicioznim načrtom omogočiti dostop do interneta vsem prebivalcem Afrike. Preigravajo različne scenarije, od klasičnega s kabli do modernejšega satelitskega interneta in še čisto futurističnih brezpilotnih letal. Pred kratkim je Facebookov izvršni direktor Mark Zuckerberg podpisal pogodbo z Eutelsatom za izstrelitev satelita, ki bo omogočal dostop do interneta milijonom ljudi. Gre za projekt internet.org.

Satelit AMOS-6 bo pokrival podsaharsko Afriko in ga bodo utirili prihodnje leto. Poslali ga bodo v geostacionarno orbito nad Afriko, kjer bo omogočal dostop do interneta po razumni ceni, zlasti v Južni Afriki, Nigeriji, Ugandi in Keniji. Deloval bo v pasu Ka. Satelit sicer gradi podjetje Spacecom in bo dokončan v drugi polovici prihodnjega leta.

Do tedaj mora Facebook z lokalnimi ponudniki infrastrukture v Afriki uskladiti omrežja in opremo, da bo satelitski internet dejansko uporaben. Facebookova tesna povezanost s projektom pa je nekatere že vznejevoljila, saj ga vidijo kot grožnjo nevtralnosti interneta. Zuckerberg zagotavlja, da Facebook podpira nevtralnost interneta.

Eutelsat. Facebook.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji