• Telekom pod drobnogledom zaradi omejenih neomejenih paketov

    Telekom Slovenije ima v ponudbi mobilnih paketov vrsto neomejenih storitev, ki so vse prej kot to, za kar se izdajajo. Imena paketov so zavajajoča, zato so največjega slovenskega operaterja pri Zvezi potrošnikov Slovenije že večkrat okarali. Ker s sporno poslovno prakso pri Telekomu niso prenehali in so za nameček omejitve še zaostrili, so na ZPS podali prijavo na Tržni inšpektorat. Najbolj sporen je paket Penzion Neomejeni, ki je dejansko storitev z mesečno kvoto ubornih 500 MB, kar ne zadostuje niti za ogled polurnega filma. Ko uporabnik mesečno kvoto preseže, se mu podatkovni prenos omeji na (danes) neuporabnih 64 kbit/s. Res je paket namenjen starejši populaciji, a v času hitrih povezav in nadmočnih pametnih telefonov je tovrstno poimenovanje praktično omejenih storitev na urejenem trgu nedopustno.

    Objavljeno: 29.9.2015 09:00
  • Uber na Hrvaškem in v Srbiji

    Uber prihaja na Hrvaško in v Srbijo, je napovedal Anthony le Roux, izvršni direktor podjetja Uber za vzhodno Evropo. Iskanje cenovno ugodnih prevozov prek razvpite mobilne aplikacije bo najprej zaživelo v Zagrebu in Beogradu. Kasnejša širitev na ostala večja mesta v regiji ni izključena, saj Uber želi biti povsod, kjer ljudje potrebujejo poceni in zanesljiv prevoz. Ponudnikov tovrstnega prevoza bržčas ne bo manjkalo, saj lahko za Uber vozijo tudi nezaposleni. Slednjih je zgolj na Hrvaškem še vedno petnajst odstotkov vseh za delo sposobnih prebivalcev. Slovenije v Uberjevih načrtih za zdaj še ni.

    Objavljeno: 28.9.2015 13:00
  • Novi Nexus s steklom proti bakterijam

    Na splet je pricurljala uradna predstavitev novega Nexus telefona. Iz nje hitro razberemo, da bo Huawei Nexus 6P, med vidnejšimi telefoni na trgu. Imel bo 5,7 palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo 2560 × 1440 pik, procesor Snapdragon 810, 3 GB pomnilnika RAM, ogromno baterijo 3450 mAh, prednja stereo zvočnika, USB-C vhod s hitrim polnjenjem naprave ter najnovejši operacijski sistem Android 6.0 Marshmellow. V celoti kovinsko ohišje bo na voljo v beli, sivi, črni in zlati barvi. Kamera s tipalom 12 MP bo optimizirana za delo v slabših svetlobnih pogojih. Med drugimi priboljški velja omeniti še zaščitno steklo Gorilla Glass 4, ki bo zaslon varovalo tudi pred bakterijami.

    Objavljeno: 28.9.2015 10:00
  • Facebook za begunce

    Na srečanju Združenih narodov je Mark Zuckerberg napovedal pomoč prizadetim v begunski krizi. Družabno omrežje Facebook bo beguncem pomagalo pri vzdrževanju stikov z družino. S finančnim vložkom bo podjetje begunskim centrom zagotovilo dostop do spleta. Poteza je del kampanje za širjenje interneta. Po mnenju ustanovitelja največjega družabnega omrežja na planetu je internet edini način, da se ljudje izkopljejo iz revščine, zato skupaj z drugimi veljaki (Gates, Branson, Wales) namerava dostop do spleta do leta 2020 nuditi slehernemu Zemljanu. Na svetu so danes tri milijarde, ki internet imajo, preostalim štirim naj bi pomagala smela kampanja.

    Objavljeno: 28.9.2015 09:00
  • Objavljeno: 27.9.2015 05:00
  • Prvi BlackBerry z Androidom

    Direktor družbe BlackBerry John Chen je uradno potrdil, da bo podjetje še pred koncem leta v prodajo poslalo svoj prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Google Android. Uradno ime telefona je Priv, kar naj bi pomenilo zasebnost (privacy), morda pa tudi privilegij.

    Objavljeno: 26.9.2015 01:00
  • Google vnovič pod proti-monopolno preiskavo

    Ameriška trgovinska komisija FTC je vnovič odprla preiskavo proti družbi Google, v kateri bodo preverjali ali velikan počne nedovoljene monopolne poteze v zvezi z operacijskim sistemom Android. Specifično preverjajo, ali z vključevanjem svojih programov in storitev v operacijski sistem s tem na nedovoljeni način izločajo ali omejujejo možnosti drugih ponudnikov na tem področju.

    Objavljeno: 26.9.2015 01:00
  • LTE optimiziran za naprave IoT

    Organizacija 3GPP, ki bdi nad tehničnimi standardi za mobilne podatkovne komunikacije, je na nedavnem srečanju v Phoenixu napovedala novo različico standarda LTE, ki bo namenjena za povezavo internetnih stvari (IoT). Novi standard, ki ga za zdaj imenujejo LTE NB-IoT (NarrowBand IoT) naj bi bil še posebej primeren za internetno povezana tipala in naprave, ki ne potrebujejo vseh storitev splošnega standarda LTE.

    Objavljeno: 25.9.2015 01:00
  • Oculus pripravlja invazijo naprav in vsebin VR

    Če pogledamo imena in število sodelujočih na konferenci Oculus Connect 2, se nam v letu 2016 obeta prava poplava izdelkov in bogata ponudba vsebin za predvajalnike navidezne resničnosti, kot je Oculus Rift. Čeprav Prav Oculusov izdelek ne bo uradno nared za širšo javnost do spomladi 2016, je podjetje v lasti Facebooka uspelo že zdaj okoli sebe zbrati veliko pomembnih partnerjev.

    Objavljeno: 25.9.2015 01:00
  • Sodišče EU: shranjevanje osebnih podatkov na ameriških strežnikih ni ustrezno

    Izmenjava podatkov s tretjimi državami je v EU urejena z direktivo o zaščiti podatkov (direktiva 95/46/EC), ki pod določenimi pogoji dopušča prenos podatkov izven jurisdikcije EU v tretje države, če so tudi tam deležni ustrezne zaščite. Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Yves Bot je izdal mnenje, da je prenos podatkov v ZDA zaradi nedavno razkritega prisluškovanja nedopusten. Sodišče bo o primeru še odločalo, a po navadi sledi mnenju generalnega pravobranilca.

    Objavljeno: 24.9.2015 08:00
  • Facebook stavi na VR

    Facebook je oznanil, da lahko uporabniki v svojih objavah odslej objavijo tudi prostorske video posnetke z možnostjo 360-stopijskega obračanja slike. Uporabniki osebnih računalnikov lahko zorni kot vrtijo preprosto tehniko premikanja slike v poljubno smer (drag), medtem ko na mobilnih napravah v ta namen uporabimo vleko s prstom. Na mobilnih napravah je za zdaj zagotovljena podpora za naprave Android, nekoliko kasneje bo prišla tudi podpora za Applove naprave iOS.

    Objavljeno: 24.9.2015 01:00
  • Pebble Time Round

    Mlado podjetje Pebble, sicer eden najuspešnejših startupov v inkubatorju Kickstarter, je v presenetljivo kratkem času predstavilo že tretji model pametnih ur. Pebble Time Round je obenem prva ura tega proizvajalca, ki ima okrogel zaslon, tako kot doslej pa so uporabili tehnologijo elektronske črnila E-Ink, ki zagotavlja manjšo porabo energije

    Objavljeno: 24.9.2015 01:00
  • Vrhunska grafika v prenosnikih

    Podjetje Nvidia se je končno odločilo, da bo premagalo še zadnji razkorak med grafičnimi zmogljivostjo prenosnih in namiznih računalnikov. Slednji so bili vselej korak pred prenosniki, če ne drugega zaradi razpoložljivega prostora, zahtevah po primernem hlajenju, pa tudi energijski učinkovitosti.

    Objavljeno: 23.9.2015 01:00
  • Microsoft Office 2016 uradno predstavljen

    Microsoft je natanko po napovedih globalno predstavil zbirko pisarniških programov Office 2016. Novi programi so obenem najnovejši dodatek za storitev Office 365, ki je na voljo za naročnino v oblaku. Ob novih programih so pri Microsoftu predstavili tudi nekatere nove in storitve v oblaku za izboljšanje storilnosti pri sodelovanju in skupinskem delu.

    Objavljeno: 23.9.2015 01:00
  • 3D tisk za regeneracijo poškodovanega živčevja

    Skupini raziskovalcev iz različnih ameriških univerz je uspel podvig na področju 3D tiska, ki daje upanje bolnikom s poškodbami živčnega sistema. Znano je, da se poškodovano živčno tkivo zelo težko celi, zato pogosto povzroča trajno invalidnost, celo paralizo. Raziskovalci so s pomočjo tehnike 3D tiska uspeli razviti posebna vodila, s katerimi se poškodovano tkivo celi bistveno hitreje, kot brez pomoči. Laboratorijski poizkusi so pokazali, da so testne miši z novimi mikroskopskimi protezami uspešno shodile že 10 do 12 tednov po opravljeni operaciji.

    Objavljeno: 22.9.2015 01:00
  • Steam za Linux z več kot 1500 naslovi

    Če bi pred desetimi leti dejali, da bomo Linux postal čisto resna igralna platforma, bi sogovornik le odmahnil z roko. Za strežnike je s stabilnostjo in modularnostjo kot naročen, za igranje iger z razvpito slabo podporo za različno strojno opremo – z drugimi besedami zanič gonilniki – pa daleč od primernega. Danes ima Steam na voljo že več kot 1500 različnih naslovov za Linux.

    Objavljeno: 21.9.2015 05:00
  • Skype spet deluje

    Storitve omrežja Skype so bile v ponedeljek nedosegljive, izpad pa je trajal več kot 12 ur. Zaradi napake na omrežnem nivoju uporabniki niso videli stanja prisotnosti, prav tako niso mogli vzpostavljati novih povezav. Microsoft je sporočil, da je storitev vzpostavil v normalno stanje, a dodatnih pojasnil o vzrokih ne navaja.

    Objavljeno: 21.9.2015 01:00
  • Samsung z upogljivim zaslonom?

    Neuradne informacije iz različnih virov nakazujejo, da Samsung za začetek naslednjega leta pripravlja novo presenečenje – prvi mobilni telefon z upogljivim zaslonom. Po nekaterih podatkih naj bi Samsung telefon razvijal pod delovnim imenom »Project Valley«, telefon pa naj bi imel po navedbah dva zaslona, po možnosti upogljiva.

    Objavljeno: 21.9.2015 01:00
  • Umaknjena aplikacija za blokiranje oglasov na iOS

    Pred nekaj dnevi so pri Applu objavili novi iOS 9, ena izmed zanimivejših novosti operacijskega sistema je vgrajena podpora za aplikacije, namenjene blokiranju oglasov pri brskanju po spletu. Ena od prvih je bila aplikacija, imenovana Peace, za njo stoji razvijalec Marco Arment, znan po izredno priljubljenih aplikacijah Instapaper in Overcast. A po le nekaj dneh se je odločil svojo novo aplikacijo umakniti iz App Store, kljub temu, da je požela zelo veliko uspeha. V zadnjih nekaj dneh je namreč postala najbolj priljubljena aplikacija v ameriškem App Store, čeprav s ceno treh dolarjev ni bila ravno najcenejša.

    Objavljeno: 20.9.2015 14:00
  • Zlonamerne aplikacije v Applovem App Store

    Kitajski raziskovalci so v Applovem App Store, trgovini za aplikacije, namenjene napravam iOS, odkrili več programov, okuženih z zlonamerno programsko kodo. Odkritja so potrdili tudi pri podjetju Palo Alto Networks. Po besedah raziskovalcev so napadalci okužili nekatere različice razvojnega orodja Xcode. Slednji je sicer brezplačno dosegljiv na Applovih spletnih straneh, okužene različice pa se pojavljajo na različnih neuradnih straneh.

    Objavljeno: 20.9.2015 13:00
  • AVG bo prodajal podatke o brskanju

    Pri češkem podjetju AVG so objavili, da nameravajo v brezplačnih različicah svojega proti-virusnega programa zbirati podatke o brskanju po spletu, ki jih bodo prodali spletnim oglaševalcem. Po njihovih besedah bo šlo za podatke, ki niso osebne narave (“non-personal data”), med drugim omenjajo zgodovino brskanja in iskanja, podatke o uporabnikovem ponudniku spletnega ali mobilnega omrežja, celo podatke o nameščenih programih.

    Objavljeno: 20.9.2015 12:00
  • ZDA in Kitajska za omejevanje digitalnih napadov

    Med ZDA in Kitajsko potekajo pogovori, ki bi v času miru omejili uporabo določenih medsebojnih digitalnih napadov. Taki dogovori so bili v preteklosti vezani predvsem na uporabo nuklearnega orožja, denimo med ZDA in Sovjetsko Zvezo v času hladne vojne. V primeru uspešne sklenitve bo to prvi tovrstni dogovor, vezan na digitalni svet.

    Objavljeno: 19.9.2015 15:00
  • Prihaja novi Chromecast

    Pred dobrim letom dni smo preizkusili Googlov večpredstavnostni ključek Chromecast, ki bo, kot kaže, v kratkem dobil naslednika. Gre sicer za miniaturen računalnik, ki ga vtaknemo v televizorjev vhod HDMI, in je v osnovi namenjen ogledu videa iz spletišča YouTube, zanj pa je na voljo še veliko drugih aplikacij, ki razširjajo uporabnost.

    Objavljeno: 18.9.2015 10:00
  • Sharp predstavil televizor 8K za 117.000 evrov

    Pri Sharpu so predstavili televizor, ki se pohvali z ločljivostjo 8K (7680 × 4320 pik). To je ločljivost, ki bi jo dobili, če bi sestavili štiri televizorje 4K ali šestnajst "običajnih" televizorjev FullHD. Televizor bo na japonskem predvidoma naprodaj že konec oktobra, njegova cena bo 16 milijonov jenov, kar je približno 117 tisoč evrov. 

    Objavljeno: 17.9.2015 16:00
  • Applova prva aplikacija v Google Play

    Pri Applu so pred kratkim objavili svojo prvo aplikacijo za Android - v pravem Applovem stilu gre za aplikacijo "Move to iOS". Resnici na ljubo ne gre za reklamo za Applov lastni sistem, temveč pomočnik, ki pomaga uporabnikom s prenosom podatkov (fotografij, kontaktov, sporočil, itd) iz naprave Android na tako, ki uporablja iOS.

    Objavljeno: 17.9.2015 14:00
  • Apple kupil podjetje Mapsense

    Apple se že nekaj časa vse bolj resno podaja na področje zemljevidov in geografskih podatkov; tokrat so objavili nakup mladega podjetja Mapsense. Gre za zagonsko podjetje, ki se ukvarja z analizo in vizualizacijo lokacijskih podatkov. Za podjetje z dvanajstimi zaposlenimi naj bi pri Applu odšteli nekje med 25 in 30 milijonov dolarjev. Jabolčniki nakupa seveda ne komentirajo.

    Objavljeno: 17.9.2015 13:00
  • Izšel iOS 9, WatchOS 2 zaradi hrošča zamuja

    Po napovedih je Apple danes uradno izdal novo verzijo operacijskega sistema iOS 9, ki je že na voljo za prenos za iPhone 4S, iPad 2, iPad Mini, iPod Touch 5 in novejše. Hkrati pa bi moral danes iziti tudi WatchOS 2 za pametne ure, a ga je Apple nekoliko zamaknil. Uradno so sporočili, da so pri preizkušanju našli hrošča, katerega odprava traja dlje, kot so pričakovali. Kdaj točno bo WatchOS 2 izšel in kaj morajo pred izidom še popraviti, niso razkrili. Povedali so, da ga lahko pričakujemo kmalu.

    Objavljeno: 16.9.2015 22:00
  • Predstavljen novi vdor v naprave Android

    Varnostni raziskovalci so predstavili novo varnostno pomanjkljivost Androida s katero se lahko pridobi dostop do naprave, zaklenjene z geslom. Seveda potrebujemo kako minuto s telefonom, da zaobidemo pozdravno okno (lock screen), a je vdor sam po sebi povsem enostaven. Deluje v sistemih od Android 5.0 do 5.1.1, pri Googlu so prejšnji teden že objavili popravek za svoje naprave Nexus, telefoni drugih proizvajalcev popravka še niso dobili.

    Objavljeno: 16.9.2015 11:00
  • Facebook bo dobil tipko »dislike«

    Mark Zuckerberg je v pogovoru z novinarji povedal, da bodo pri Facebooku v kratkem vpeljali tipko »Dislike« (»ni mi všeč«). Nekateri uporabniki po taki tipki sprašujejo že od leta 2009, ko so vpeljali sedaj dobro poznano tipko »Like«. Je pa Zuckerberg poudaril, da ne želi, da bi to postal le mehanizem za medsebojno kritiziranje, temveč je namenjena sočustvovanju ob neljubih dogodkih – sedaj je nekoliko neprijetno, da pod kako naravno katastrofo nimamo drugega, kot da jo »všečkamo«.

    Objavljeno: 16.9.2015 09:00
  • V kratkem novi Windows telefoni in Surface Pro 4

    Microsoft je začel pošiljati vabila na novinarski dogodek, ki se bo odvijal šestega oktobra v New Yorku. Na dogodku bodo predstavili nove mobilne naprave z Windows 10, pričakuje se predvsem telefona Lumia 950 in 950 XL, po govoricah sodeč pa naj bi predstavili tudi nekaj drugih, cenejših telefonov.

    Objavljeno: 15.9.2015 13:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji