Objavljeno: 24.9.2015 01:00

Facebook stavi na VR

Facebook je oznanil, da lahko uporabniki v svojih objavah odslej objavijo tudi prostorske video posnetke z možnostjo 360-stopijskega obračanja slike. Uporabniki osebnih računalnikov lahko zorni kot vrtijo preprosto tehniko premikanja slike v poljubno smer (drag), medtem ko na mobilnih napravah v ta namen uporabimo vleko s prstom. Na mobilnih napravah je za zdaj zagotovljena podpora za naprave Android, nekoliko kasneje bo prišla tudi podpora za Applove naprave iOS.

V podporo novi zmožnosti je Facebook objavil uvodnik prihajajočega filma Star Wars: The Force Awakens, ki si ga lahko ogledamo iz vseh zornih kotov. Tu je še nekaj izbranih posnetkov iz TV oddaj, dokumentarcev ter športnih posnetkov. Facebook pričakuje, da se bo v prihodnih mesecih močno povečalo število naprav, ki lahko snemajo 360-stopinske posnetke. Ena takih je GoPro Oddysey, ki vsebuje 16 video kamer GoPro Hero4, ki stane sicer zajetnih 15.000 dolarjev, vendar pričakujejo tudi cenejše modele.

Seveda so novi prostorski video posnetki združljivi tudi s prostorskimi predvajalniki, čeladami VR, kakršne pripravljajo v hčerinskem podjetju Oculus. Slednji naj bi po napovedih na prihajajoči konferenci Oculus Connect 2 prvič dogodek snemal in predvajal v realnem času v prostorski tehniki prek spletne storitve AltspaceVR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji