• Varnostne pomanjkljivosti v LastPass

    Na prihajajoči konferenci Black Hat Briefings je napovedano predavanje dveh varnostnih raziskovalcev, v katerem bosta predstavila varnostne pomanjkljivosti v programu LastPass. Gre za program za shranjevanje oziroma delo z gesli. Tovrstni programi so zelo koristni, saj nam na enostaven način omogočajo, da na različnih straneh in storitvah uporabljamo različna kakovostna gesla, ne da bi se jih morali zapomniti.

    Objavljeno: 15.9.2015 09:00
  • Nekdanji šef Mt.Goxa obtožen poneverbe

    Japonske oblasti so izvršnega direktorja propadle bitcoinske borze Mt.Gox Marka Karpelesa, ki so ga aretirali avgusta, uradno obtožile poneverbe. Bremenijo ga poneverbe več kot 650.000 bitcoinov, ki so trenutno vredni dobrih 130 milijonov evrov.

    Objavljeno: 15.9.2015 05:00
  • Bo Cortana integrirana v CyanogenMod?

    Izvršni direktor podjetja CyanogenMod, Kirt McMaster, je pred kratkim povedal, da nameravajo v prihodnjo različico sistema integrirati Microsoftovo digitalno pomočnico Cortano. Slednja je sicer na voljo kot aplikacija za Android, po mnenju direktorja pa bi bila bistveno bolj uporabna kot del operacijskega sistema.

    Objavljeno: 14.9.2015 10:00
  • Pri Dellu pripravljajo tekmeca Microsoftovem Surface

    Na nemški spletni strani Giga so objavili predstavitev podjetja Dell, v kateri je govora o novi hibridni napravi XPS 12. Gre za hibridni računalnik, ki močno spominja na Microsoftove tablice Surface. Strojna oprema je pospravljena v tablični del, tipkovnica je vgrajena v zaščitni ovitek. Slednja bo osvetljena, veliko energije naj bi vložili tudi v dobro sledilno ploščico, ki naj bi bila po njihovem mnenju šibka točka marsikatere hibridne naprave. Naprava bo imela zaslon visoke ločljivosti 4K in vmesnik Thunderbolt 3, ki naj bi skrbel za vse, od polnenja z elektriko do prenosa podatkov in priklopa zunanjih naprav.

    Objavljeno: 14.9.2015 08:00
  • Project Sansar – naslednja generacija Second Life v svetu VR

    Podjetje Linden Labs, znano po spletni storitvi in navideznem svetu avatarjev Second Life, pripravlja povsem novo ogrodje navideznega sveta, ki bo med drugim podpiralo uporabo prikazovalnikov VR. Trenutno ime projekta je Project Sansar, cilj pa je zgraditi temllje, ki bo orodja navidezne resničnosti pripeljalo še širšim množicam, kot doslej.

    Objavljeno: 13.9.2015 01:00
  • Amazon ustavil prodajo telefonov Fire Phone

    Amazon je eden od tistih proizvajalcev, ki so v kratkem času želeli postati ponudniki vsega po vrsti – od izdelkov s področja elektronike do spletnih storitev in vsebin. Toda velikan spletnega trgovanja se je vsaj na področju pametnih telefonov močno opekel. V začetku septembra so priznali, da so avgusta prodali zadnjo zalogo telefonov Fire Phone, obenem pa kaže, da naslednika ne bo.

    Objavljeno: 12.9.2015 01:00
  • Za PayPal ne potrebujete davčne blagajne

    Prihodnje leto se nam v Sloveniji obetajo davčne blagajne, ki naj bi zmanjšale utajevanje davkov. Njihova uporaba bo obvezna pri gotovinskem poslovanju, zaradi nejasne dikcije zakona pa so se pojavili resni pomisleki, da bodo obvezne tudi pri prejemanju plačil prek PayPala. Kot poroča portal podcrto.si, sta Ministrstvo za finance in FURS sporočila, da je strah neutemeljen.

    Objavljeno: 11.9.2015 09:00
  • Microsoft Office 2016 bo na voljo 22.septembra

    Po uradni predstavitvi Windows 10 in dobrem odzivu uporabnikov, ki hitro prehajajo nanj, prihaja za Microsoft v drugi polovici septembra naslednji pomemben mejnik. 22. septembra bo izšla nova generacija pisarniške zbirke Office 2016, ki je bil dolga leta gonilni motor za cel spekter Microsoftovih izdelkov, vključno s samimi Okni.

    Objavljeno: 11.9.2015 01:00
  • Lastniki T-2 iščejo pravico na ustavnem sodišču

    Po tem, ko je v začetku avgusta višje sodišče izdalo sklep o začetku stečaja podjetja T-2, lastniki zdaj iščejo pravico na ustavnem sodišču. Hkrati v pritožbi zahtevajo, da ustavno sodišče zadrži izvrševanje sklepa izvršnega sodišča in potrdi ravno nasprotni sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je junija začetek stečaja zavrnil.

    Objavljeno: 11.9.2015 01:00
  • iOS 9 pri uporabnikih 16. septembra

    Apple je na medijskem dogodku predstavil niz novosti s področja strojne opreme, ki pa bodo večino uporabnikov jabolčnih izdelkov najbrž pustile hladne. Zato pa bo najbrž vsakdo prisluhnil datumu objave nove različice operacijskega sistema iOS 9.

    Objavljeno: 10.9.2015 01:00
  • iPhone 6S, iPad Pro in druge Applove novosti

    Apple je predstavil novo kolekcijo nekaterih izmed svojih ključnih izdelkov, med katerimi najdemo nove telefone iPhone in največjo tablico iPad doslej. Kot že večkrat v preteklih letih se je pokazalo, da Apple ne more (ali ne želi) več držati razvoj novih izdelkov v tajnosti, tako da so se neuradne informacije in curljanja v preteklih tednih pokazale za popolnoma pravilne.

    Objavljeno: 9.9.2015 01:00
  • Bralnik prstnih odtisov, ki ne rabi dotika

    Ameriški inštitut za standarde in tehnologijo NIST razvija skupaj z nekaj partnerskimi podjetji novo tehnologijo, ki bo omogočila branje prstnih odtisov brez fizičnega dotika na poseben bralnik, kakršne najdemo na sodobnih pametnih telefonih in prenosnikih. Nov način prebiranje dotikov naj bi bil precej bolj higienski, obenem pa naj bi omogočal tudi natančnejše in hitrejše branje, saj je manj možnosti napačnega postavljanja prstov.

    Objavljeno: 9.9.2015 01:00
  • Zaslon na dotik za malino

    Najbolj priljubljeni ljubiteljski računalnik Raspberry Pi je pravkar dobil pomemben opcijski dodatek. Podjetje element14, sicer eden od glavnih distributerjev mini računalnika, je predstavili zaslon na dotik, ki je še posebej prilagojen za priključitev na RPI. Mini računalnik lahko celo priključimo na nastavek na zadnjem delu zaslona, oba pa se lahko napajata prek enega samega napajalnika USB.

    Objavljeno: 9.9.2015 01:00
  • Preusmeritev in branje e-pošte nekdanjih zaposlenih nista dopustna

    Okrajno sodišče je v sporu pritrdilo informacijskemu pooblaščencu, ki je že večkrat podal mnenje, da je branje službenega elektronskega predala nekdanjih zaposlenih nedopustno. Nekateri delodajalci pošto, ki prispe v elektronski predal nekdanjih zaposlenih, preusmerjajo na druge naslove – po lastnih navedbah, da bi laže zagotovili kontinuiteto delovnega procesa. Tega sedaj ne bodo smeli več početi, sledi iz potrditve odločbe IP v prekrškovnem postopku zoper dva delodajalca.

    Objavljeno: 8.9.2015 05:00
  • Novi Nexusi pred predstavitvijo

    Konec meseca naj bi Google uradno predstavil nove modele mobilnih telefonov Nexus, ki so običajno referenca za ostale proizvajalce mobilnikov. Vse kaže, da bosta nova modela dva – manjši s 5,2-palčnim zaslonom, ki mu za zdaj pravijo Nexus 5X, izdeloval pa ga bo LG, ter večji z vsaj 6-palčnim zaslonom, ki ga bo prispeval Huawei.

    Objavljeno: 8.9.2015 01:00
  • Runtastic ponuja športne ure

    Avstrijsko podjetje Runtastic je v razmeroma kratkem času zaslovelo po svojih športno-rekreativnih aplikacijah za mobilne telefone, uspeh pa so avgusta kronali z najavo, da jih za 220 milijonov evrov kupuje velikan Adidas.

    Objavljeno: 7.9.2015 01:00
  • Zrcalno-refleksni fotoaparat z 250 milijoni pik?

    Če se vam zdi, da imajo moderni pametni telefoni in fotoaparati zelo veliko, morda celo preveliko ločljivost fotografskih tipal, boste ob novici iz Canona ostali brez besed. Japonski proizvajalec je razvil tipalo tipa APS-H, ki premore neverjetnih 250 milijonov pik. Canon navaja, da lahko s tovrstno ločljivostjo denimo brez težav preberemo napis na letalu, ki ga slikamo z razdalje 18 km. Še drugače povedano, ločljivost je 125-krat večja od sodobnih televizorjev HD in 30-krat višja od televizorjev z ločljivostjo 4K.

    Objavljeno: 7.9.2015 01:00
  • Najboljši izdelki sejma IFA

    Minuli teden se je odvijal sejem elektronike IFA. V Berlinu je bilo predstavljenih veliko zanimivih izdelkov, prednjačili so pametni pripomočki s telefoni in urami na čelu. Medtem ko smo najboljšo uro sejma v priloženi novici že predstavili, zdaj opozarjamo na telefon, ki je poleg Xperie Z5 požel največ pozornosti. Huawei Mate S ima odlično kamero, ki se ne ozira na slabše svetlobne pogoje, hiter in natančen bralnik prstnih odtisov, 128 GB shrambe za podatke in aplikacije, kovinsko ohišje, podporo karticam microSD in večstopenjsko zaznavanje dotika. Za nameček bo po zgledu modela Mate S narejen Nexus 6, kar pomeni, da bo telefon podjetja Huawei v bližnji prihodnosti zagotovo med vidnejšimi napravami.

    Objavljeno: 6.9.2015 10:00
  • Digitalna beležnica

    Podjetje Wacom, ki je znano po vrhunskih vnosnih napravah za fotografe in grafične oblikovalce, je predstavilo beležnico Bamboo Spark. Gre za poseben rokovnik, ki v notranjosti skriva običajen papir, digitalno pero in prostor za izbrano pametno napravo. Združek klasične in sodobne tehnologije bo uporabniku nudil udobno zapisovanje opomb ter ustvarjanje skic in idej. S pritiskom na osrednji gumb v rokovniku se bo fizična vsebina preslikala na povezano napravo, kjer bodo omogočene nadaljnje spremembe oziroma olepšave. Digitalno pero bo s pametno napravo povezano prek tehnologije Bluetooth, obenem pa bo napolnjeno z običajnim črnilom, ki bo omogočalo pisanje in risanje na vsakršen papir formata A5. Črnilo naj bi zadostovalo za tri mesece običajne rabe, nakar ga bomo lahko dokupili. Tri polnila nas bodo olajšala za deset ameriških dolarjev. Bamboo Spark bo na voljo v treh različicah, ki se bodo med seboj razlikovale zgolj po prostoru za pametno napravo. Poleg telefonske in tablične variante, bo na voljo tudi beležnica za uporabnike Applove tablice iPad Air 2. Vsi trije modeli bodo imeli cenovno postavko v višini 160 USD.

    Objavljeno: 5.9.2015 14:00
  • Mozilla se zgleduje po Googlu

    Mozilla je začela s temeljito prenovo spletnega brskalnika Firefox. V prvem koraku predstavljajo nov programski vmesnik za razvoj Firefoxovih dodatkov. Slednji bo z vtičniki poslej ravnal podobno kot Opera in Chrome, zato bodo popravljeni dodatki precej bolj združljivi z njima. Za razvijalce je prenova dobra novica, saj bo nadaljnji razvoj vtičnikov za različne spletne brskalnike močno olajšan. V imenu varnosti mora dodatke od različice 41 naprej pred splavitvijo odobriti in elektronsko podpisati Mozilla, v nasprotnem primeru ne bodo delovali. Tudi sicer se razvijalci pri Mozilli zgledujejo po Googlu, Firefox bo nalik brskalniku Chrome s tehnologijo Electrolysis ločil procese posameznih zavihkov. Nove različice Ognjene lisice naj bi bile tako varnejše, stabilnejše ter (za razliko od Googlovega brskalnika) skromnejše glede porabe sistemskih virov s pomnilnikom RAM na čelu.

    Objavljeno: 5.9.2015 10:00
  • Prenovljena ura s črnim robom

    Moto 360, prva pametna ura, ki so jo opazile množice, dobi naslednico. Različica 2015 bo na voljo v treh izvedenkah in tristo različnih kombinacijah. V kolekciji, kakor družino pametnih ur imenujejo pri Motoroli, bodo moška ura v dveh velikostih (46 in 42 mm), ženska verzija z ožjimi paščki ter športno naročno okrasje z ločenim modulom GPS ter na prostem čitljivim zaslonom. Zaslon Moto 360 bo še vedno okrogle oblike z značilnim (neuporabnim) črnim robom na dnu zaslona, za katerega razvijalci trdijo, da zagotavlja največ zaslonske površine glede na izbrano ohišje. Takisto nespremenjeno je ostalo priročno brezžično polnjenje. Lažje menjavanje paščkov bo prispevalo k raznolikosti izbire, različna bo tudi cena. Moški in ženski modeli, ki pridejo na prodajne police v prihodnjih tednih, bodo ovrednoteni na 300 do 430 ameriških dolarjev. Cena športnih ur Moto 360, ki pridejo na trg za klasičnimi modeli, ni znana.

    Objavljeno: 5.9.2015 08:00
  • Ulični pogled kot samostojna aplikacija

    Google je predstavil samostojno aplikacijo Street View. Uporabnikom naprav z operacijskim sistemom Android je ulični pogled na zemljevide poslej na voljo brez naveze z navigacijo Maps. Mobilni Street View je opremljen s podporo sferični fotografiji, s telefonom sami izdelujemo tovrstne posnetke, aplikacija pa se zna povezati tudi z namenskimi kamerami (Ricoh Theta). Posamezne fotografije po želji pošljemo Googlu in z njimi prispevamo k boljšim Zemljevidom. Končni rezultat bo Ulični pogled prihodnosti, zmes uporabniških in Googlovih posnetkov, ki bo verno predstavljal svet okoli nas. Samostojne aplikacije Street View na slovenskem delu tržnice Play še ni, zato jo poiščemo na spletnem naslovu APK Mirror.

    Objavljeno: 4.9.2015 01:00
  • Sony Xperia Z5 z ločljivostjo 4K

    Sony je predstavil družino pametnih telefonov Xperia Z5. Zastavonoša bo na voljo v treh izvedenkah, Z5 Compact, Z5 in Z5 Premium. Zaradi zaslona z najvišjo ločljivostjo doslej je najzanimivejši slednji. Xperia Z5 Premium bo tako na pet in pol palčnem zaslonu prikazal sliko z ločljivostjo 3840 × 2160 pik (806 ppi), medtem ko modela Z5 in Z5 Compact z zaslonoma velikosti 5,2 in 4,6 palca zmoreta zgolj 1080p ter 720p. Drobovje je v vseh treh modelih enako, procesor Snapdragon 810, do 32 GB shrambe, razširljive s karticami microSD ter baterija, ki naj bi zagotavljala identično dolgoživost naprave, dva dni običajne rabe. Pomnilnika RAM je 3 GB, le Compact je siromašnejši za gigabajt. Nove Xperie Z5 so opremljene z nadmočno kamero 23 MP (zaslonka f/2.0), ki med drugim omogoča hitro samodejno ostrenje, boljšo stabilizacijo slike ter snemanje z ločljivostjo 4K.

    Objavljeno: 3.9.2015 09:00
  • Lenovo kopira Microsoft

    Največji proizvajalec računalnikov na svetu, kitajski Lenovo, je predstavil tablico Ideapad Miix 700. Gre za napravo z operacijskim sistemom Windows 10, Intelovim procesorjem Skylake in 8 GB pomnilnika RAM. Tablica ima dvanajst palcev velik zaslon, na katerega se z magneti pripne priročna tipkovnica. Naveza je videti identično Microsoftovi tablici Surface. Skoraj nesramno kopiranje se ne konča s tipkovnico. Ideapad Miix 700 ima na hrbtišču naprave enako stojalo kot Surface, za nameček pa v rezervnem USB vhodu najdemo priloženo tudi pisalo. Tablica, ki jo po želji opremimo še z LTE modemom ter Intelovo 3D kamero RealSense, bo na voljo novembra. Olajšala nas bo za sedemsto ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 3.9.2015 07:00
  • Hibrid s 4K zaslonom

    Toshiba je predstavila zanimivo napravo z imenom Satellite Radius 12. Gre za hibrid med prenosnikom in tablico, ki navdušuje z dvanajst palcev in pol velikim zaslonom z ločljivostjo 4K. Zaslon je vrtljiv in občutljiv za dotik, kar uporabniku omogoča, da napravo z operacijskim sistemom Windows 10 uporablja tudi kot tablico. Poldrugi centimeter debel in slab kilogram težek prenosnik bo opremljen s šesto generacijo Intelovih Core procesorjev ter infrardečo kamero, ki bo znala prepoznati uporabnikov obraz. Več podrobnosti, vključno s ceno, o napravi za zdaj ni znanih. Na prodajne police pride v zadnji četrtini leta.

    Objavljeno: 2.9.2015 08:00
  • Google z novim logotipom

    Google je zamenjal logotip. Gre za prvo tovrstno spremembo po letu 1999, ki je namenjena večji funkcionalnosti. Prepoznavni logotip velikana je doslej vseboval prečne poteze, ki zaključujejo linije posameznih črk. Črtic, ki jih poznamo pod nazivom serif, v novem logotipu ni. Okrasne črtice sicer izboljšajo berljivost velike količine besedila, a so problematične pri povečevanju in pomanjševanju teksta, telovadbi, ki je v času mobilnih naprav pogosta. Takisto so s starim logotipom imeli težave uporabniki s šibko spletno povezavo. Njim je Google posredoval besedilno različico logotipa, ki je bila slab približek originalu. Z novim logotipom naštete težave odpadejo. Pa še lepši je.

    Objavljeno: 2.9.2015 07:00
  • Britanska policija aretirala naročnike DDoS-napadov

    Ko slišimo o hekerskih napadih, najprej pomislimo na izurjene in izjemno sposobne posameznike, ki so z natančno analizo sistema odkrili ranljivost in jo sedaj izrabljajo. A resnica je precej dolgočasnejša. Poleg majhne skupine sposobnih hekerjev obstaja bistveno večja skupina tistih, ki uporabljajo pripravljena orodja izpod prstov prvih – včasih smo jim rekli script kiddies. In tudi za to početje se gre v zapor.

    Objavljeno: 1.9.2015 18:00
  • Mobilni procesor bo odkrival grožnje

    Pred časom predstavljeni mobilni procesor podjetja Qualcomm Snapdragon 820 z novo generacijo grafičnega pospeševanja Adreno 530 ne bo zgolj izredno varčna in zmogljiva rešitev za prihajajoče telefone višjega cenovnega razreda, temveč bo poskrbel tudi za njihovo varnost. Snapdragon 820 bo namreč strojno nadziral delovanje aplikacij ter poskrbel, da bo vsakršna sumljiva aktivnost zatrta v kali. Ker se večina protivirusnih mobilnih programov zanaša na sezname znanih groženj, je nepridipravom omogočen preprost mimohod. V sodelovanju z razvijalci priljubljenih varnostnih rešitev, med njimi najdemo imena Avast, AVG in Lookout, jim bo Qualcomm v prvi polovici leta 2016 zagotovo grenil življenje.

    Objavljeno: 1.9.2015 08:00
  • Samsung Galaxy Gear S2

    Samsung je predstavil naslednico ure Gear S. Tokrat so se odločili za okroglo obliko ter vrtljiv okvir, s katerim bo uporabniku olajšana interakcija z operacijskim sistemom Tizen. Med drugim bo z vrtenjem izbiral med zmožnostmi ter povečeval prikazano vsebino na 1,2 palčnem zaslonu s spoštljivo ločljivostjo 360 × 360 pik. Dobrih deset milimetrov debela ura bo na voljo v dveh izvedbah, preprosto imenovana Gear S2 bo sodobnejšega videza, medtem ko se bo različica Classic nagibala k bolj ustaljenim oblikovnim smernicam. Omeniti velja še vgrajeni NFC za mobilno plačevanje ter opcijski 3G modem, ki bo omogočal naprednejšo uporabo ure brez povezanega telefona. Galaxy Gear S2 se bo znala povezati tako z Applovimi telefoni iPhone kot tudi z napravami Androidnega porekla. Cena in dobavljivost za zdaj nista znani.

    Objavljeno: 1.9.2015 07:00
  • Facebook uporabljal vsak sedmi Zemljan

    Družabno omrežje, ki ga je leta 2004 zasnoval Mark Zuckerberg, je doseglo nov mejnik. V enem samem dnevu je do njega dostopala milijarda ljudi. Z drugimi besedami Facebook uporablja že vsak sedmi Zemljan. Zuckerberg pravi, da je dogodek začetek povezovanja celega sveta. V prid njegovim besedam govori dejstvo, da polovica vseh uporabnikov spleta vsaj enkrat mesečno obišče tudi najbolj priljubljeno družabno omrežje na planetu. Poldruga milijarda se iz dneva v dan veča. Največ obiskovalcev je iz Evrope, ZDA in Indije.

    Objavljeno: 31.8.2015 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji