Objavljeno: 11.9.2015 09:00

Za PayPal ne potrebujete davčne blagajne

Prihodnje leto se nam v Sloveniji obetajo davčne blagajne, ki naj bi zmanjšale utajevanje davkov. Njihova uporaba bo obvezna pri gotovinskem poslovanju, zaradi nejasne dikcije zakona pa so se pojavili resni pomisleki, da bodo obvezne tudi pri prejemanju plačil prek PayPala. Kot poroča portal podcrto.si, sta Ministrstvo za finance in FURS sporočila, da je strah neutemeljen.

V Zakonu o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) piše, da računa ni treba potrditi pri FURS-u, če je račun plačan z nakazilom transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev. Glasnik digitalnih tehnologij v Republiki Sloveniji Aleš Špetič je že spomladi opozoril, da plačila prek PayPala po striktnem tolmačenju zakona sodijo med gotovinska plačila (drugi načini plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev). To pa bi bil velik problem za manjša in mlada podjetja, ki veliko poslujejo prek PayPala.

Ministrstvo za finance je objavilo neobvezno tolmačenje zakona, ki dvome odpravlja. Po njihovem mnenju plačilo prek PayPala in sorodnih sistemov ni plačilo z gotovino, zato za sprejem ne bomo potrebovali davčnih blagajn. Pomembnejše je mnenja FURS-a, ki bo kaznoval kršitelje zakona. Tudi FURS je k sreči sporočil, da potrjevanje računov pri FURS-u ni potrebno, če kupec plačilo opravi z eno od oblik gotovine pri izvajalcu plačilnih storitev in dobavitelj to plačilo prejme na svoj račun.

Za poslovanje prek PayPala torej tudi po 2. januarju, ko bodo davčne blagajne postale obvezne za gotovinska plačila, ne bo bistvenih sprememb. Navsezadnje to tudi logično, saj je njihov namen prav sledljivost, ki jo PayPal omogoča že sam po sebi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji