• Jabolčna televizija, četrtič

    Apple kani oktobra prenoviti linijo obtelevizorskih naprav Apple TV. Četrta generacija predvajalnika bo dražja od predhodnika, namesto sedemdeset ameriških dolarjev bo zanjo treba odšteti osemdeset zelencev več. V boj s konkurenčnimi napravami, v prvi vrsti z Googlovim Chromecastom, se bo Apple spustil z dvojedrnim procesorjem A8, ločeno tržnico App Store, glasovnim nadzorom Siri ter posodobljenim daljinskim upravljalnikom, ki bo znal prepoznati kretnje, sprejemal dotik in glasovne ukaze. Za nameček v Cupertinu pripravljajo lastno storitev pretočnega videa, ki jo bodo splavili na začetku prihodnjega leta in bi naj vsaj v ZDA resno ogrozila prevlado kabelskih operaterjev in Netflix.

    Objavljeno: 31.8.2015 07:00
  • Google v boju proti luknjam. Cestnim.

    Google je vložil patent s katerim bi lahko množice avtomobilov avtomatsko beležile stanje cestišča, konkretno lukenj v njih. Avtomobili naj bi namreč v svojem »računalniškem delu« imeli vgrajen sprejemnik GPS in tipala, ki bi zaznavala sunkovita tresenja avtomobila, ki se zgodijo ob tem, ko le ta pade v luknjo na cesti. Sistem bi nato prek mobilnega omrežja na centralni strežnik poslal lokacijo avtomobila, na ta način pa bi se na strežniku sproti gradila zelo natančna baza o kakovosti cestnega omrežja.

    Objavljeno: 30.8.2015 11:00
  • Tudi Facebook s svojo pomočnico

    Facebook je začel s preizkušanjem svoje digitalne pomočnice, ki bo vgrajena v program za neposredno sporočanje Messenger in je poimenovana kar – M (najverjetneje po slavni šefici Jamesa Bonda). Za razliko od pomočnic Siri, Google Now in Cortana, bo šlo za »hibridno« pomočnico, ki jo bo v ozadju sicer krmilil algoritem, vendar mu bodo "ročno" pomagali uslužbenci Facebooka. M tudi nima spola, ni ne ženska ne moški.

    Objavljeno: 30.8.2015 08:00
  • Google počasi spet odpira Map Maker

    Po kar nekaj primerih vandalizma, ko so uporabniki na zemljevide Google Maps risali (včasih prav zabavne) risbice in premikali meje, je Google zaprl svoj servis Google Maps Maker, ki je do takrat deloval tudi pri nas.

    Objavljeno: 29.8.2015 11:00
  • Rovio spet odpušča

    Finsko podjetje Rovio, ki je leta 2009 zaslovelo z briliantno igro Angry Birds, je še vedno v težavah. Uspeh igre, ki je navdušila z čudovito grafiko, igralnostjo in duhovitostjo, je očitno zelo težko ponoviti, prodaja podpornih izdelkov (plišastih igračk) in licenc za risanke pa lahko podjetje vzdržuje le omejeno časa.

    Objavljeno: 29.8.2015 08:00
  • V enem mesecu 75 milijonov kopij Windows 10

    Windows 10 je v enem mesecu od predstavitve na svoje računalnike namestilo že 75 milijonov uporabnikov. To je veliko večja številka kot jo je dosegel Windows 8, katerega so v prvem mesecu prodali 40 milijonov primerkov. Pri čemer je »prodali« takrat v veliki večini pomenilo »namestili na nove računalnike, ki so romali v trgovine«, dejanska številka sistemov v uporabi pa je bila seveda veliko nižja. Po drugi strani pa – velika večina teh 75 milijonov namestitev Microsoftu ni (še?) prinesla prav nobenega prihodka, saj je nadgradnja zastonj.

    Objavljeno: 28.8.2015 11:00
  • Ashley Madison dobro varovala gesla, ostalega pa ne

    Po objavi podatkov iz vdorov je vsakokrat med prvimi na vrsti analiza gesel, kolikor jih je pač mogoče razbiti. Strokovnjaki so to naredili tudi za napad na Ashley Madison, ki je za gesla primerno skrbela. Žal bo to bolj slaba uteha za razgaljene uporabnike, saj je stran o prešuštnikih eden izmed redkih primerov, kjer so ostali osebni podatki poleg gesla in številk kreditnih kartic (teh niso uspeli odtujiti) ravno tako pomembni.

    Objavljeno: 28.8.2015 08:00
  • Office 2016 prihaja 22 septembra

    Iz Microsoftovega intraneta je pricurljala slika zaslona, ki kaže, da se Microsoft pripravlja na splavitev nove različice paketa Office – Office 2016 naj bi luč sveta ugledal 22. septembra.

    Objavljeno: 28.8.2015 08:00
  • Par toži šolo zaradi zdravstvenih posledic Wi-Fi

    Par iz Massachusettsa toži elitno osnovno šolo Fay v okolici Bostona, ker naj bi postavitev brezžičnega dostopa do interneta (Wi-Fi) povzročila zdravstvene težave njunemu otroku. Pri tem se sklicujeta na preobčutljivost na elektromagnetno valovanje (EHS), obstoj katere medicina in študije še niso dokazale.

    Objavljeno: 27.8.2015 10:00
  • »Spam« se seli na Facebook

    Elektronska pošta je bila še nedavno dobesedno preplavljena z neželenimi sporočili, s katerimi so nas pošiljatelji posiljevali z reklamami, ali, vedno pogosteje, od nas poskušali dobiti prijavne podatke, oz. nam ukrasti denar. Pisali smo že o tem, da neželena sporočila zajemajo kar 90% vseh elektronskih sporočil, lani pa je številka končno občutno padla. Slednje je rezultat skupnih naporov organov oblasti in tehnoloških podjetij, ki so pomagala zapreti nekaj ključnih robotskih farm, ki so pošiljala tovrstna sporočila. Samo za primer - Monitorjev poštni strežnik trenutno beleži le še 10-30 odstotkov neželenih sporočil, odvisno od dneva v tednu.

    Objavljeno: 27.8.2015
  • Youtube bo danes zagnal igralno podstran

    Googlov Youtube bo danes zagnal ločeno podstran, ki bo namenjena igralcem iger. Igralci bodo na enem mestu deležni video posnetkov o igrah, kot tudi živih posnetkov igranja soigralcev.

    Objavljeno: 26.8.2015 13:00
  • Poteg s prstom ne more biti patentiran

    Kot poroča Bloomberg, je vrhovno nemško sodišče odločilo, da odklepanje zaslona telefona s potegom prsta ne more biti predmet patentne zaščite, kot si je to zamislil Apple. Po mnenju sodnikov ta metoda odklepanja ni dovolj sofisticirana, da bi ji lahko dodelili patent.

    Objavljeno: 26.8.2015 12:00
  • Kako navaden razpis za štipendije sesuje strežnik sklada za štipendije

    S prihodnjim šolskim letom bo Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije, ki je v Sloveniji krovna organizacija za razpis in dodelitev vseh vrst štipendij (razen kadrovskih), prvikrat štipendiral dijake, ki se šolajo v deficitarnih področjih. Razpis so odprli včeraj, pričakovan naval pa jim je strežnik za nekaj ur onesposobil. Ker je v razpisu na voljo omejena količina sredstev, edino merilo za razlikovanje med popolnimi vlogami pa čas vložitve, je to huda površnost.

    Objavljeno: 25.8.2015 17:00
  • Apple in avtomobili, še vedno

    Poročila (in govorice) o tem, da pri Applu res nekaj delajo na temo avtomobilov (projekt naj bi se imenoval Titan) kar nekako nočejo ugasniti, nasprotno.

    Objavljeno: 25.8.2015 12:00
  • 20 let od Windows 95

    Pred dvajsetimi leti je Microsoft splavil Windows 95, grafični operacijski sistem, ki je zakoličil uporabniški vmesnik, ki ga v veliki meri uporabljamo še danes. Ikone in upravljanje z miško smo poznali že prej, »namizje« pa je v sistem Windows prinesla šele različica 95, enako tudi gumb Start. Kako je slednji zakoreninjen med uporabnike, je pokazala različica Windows 8, ki je uporabniki niso sprejeli, v večji meri ravno zaradi spremenjenega uporabniškega vmesnika, ki je ostal tudi brez gumba Start. Microsoft je napako popravil šele sedaj, z Windows 10.

    Objavljeno: 25.8.2015 11:00
  • Spotify je postal radoveden

    Soptify, v svetu najbolj priljubljena storitev pretočne glasbe (ki pri nas ne deluje…), zadnjih nekaj dni svoje uporabnike razburja z novimi licenčnimi pravili, ki nakazujejo na pretirano radovednost. V prihodnosti naj bi si aplikacija namreč zaželela ogledati (če ji bomo to dovolili) naše fotografije, video posnetke in glasbo, pa tudi pobrskati med našimi stiki. Zakaj bi to hotela (še) ni jasno, jasno pa je, da uporabnikom to ni všeč (čeprav, še enkrat, o vsem bodo uporabniki neposredno povprašani).

    Objavljeno: 24.8.2015 12:00
  • Windows 10 na sveže in brezplačno

    Windows 10 so z nami že kak mesec. Po svetu naj bi bili nameščeni že na več kot 50 milijonov naprav, kar naj bi pomenilo skoraj 5% vseh nameščenih namiznih operacijskih sistemov. Vendar pa je zelo verjetno velika večina teh namestitev potekala v obliki programskih nadgradenj iz Windows 7, 8 ali pa 8.1.

    Objavljeno: 24.8.2015 12:00
  • Telefon z 256 GB prostora

    V času, ko so precej redki telefoni, ki bi imeli več kot 64 GB prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje aplikacij, so pri Asusu predstavili ZenFone 2 Deluxe Special Edition. Gre za posebno edicijo poznanega telefona, ki ima poleg ozaljšanega hrbtišča precej obogateno tudi podatkovno shrambo. Asusov telefon ima kar petnajstkrat več prostora kot na primer Applov vstopni model telefona iPhone! Telefon z 256 GB prostora bo najprej na voljo v Braziliji. Predhodnika z običajnimi karakteristikami smo pod drobnogled vzeli v zadnji številki Monitorja, več o njem najdete v priloženi povezavi.

    Objavljeno: 23.8.2015 10:00
  • Google v neskončni zanki

    V sklopu evropske pravice do pozabe je britanski informacijski pooblaščenec Googlu ukazal izbris devetih povezav z informacijami o posameznikih, ki so se odločili za brisanje dotičnih podatkov. Gre za podrobnosti o njihovi kriminalni preteklosti, ki jih je spletni velikan že izbrisal. Kljub uspešni akciji iskanje njihovih imen v spletnem brskalniku še vedno prikaže sporne informacije. Gre za neskončno zanko, ki so jo ustvarili mediji. Slednji so o dogajanju okoli spornega zakona in Googlovem upiranju veliko pisali, njihovi članki pa so vsebovali prenekatero podrobnost o pozabljenih osebah. Britanski informacijski pooblaščenec je zato ukazal tudi izbris povezav do dotičnih člankov. Ker se je Google temu odločno uprl, brisanje novinarskih prispevkov meji na hudo cenzuro, je zopet pristal v središču zanimanja. Četudi bo spletni velikan povezave do člankov izbrisal, časa ima 35 dni, bodo na njihovem mestu že nove, ki bodo kazale na prispevke o izbrisu člankov o izbrisu. In kolo se bo zopet zavrtelo.

    Objavljeno: 23.8.2015 08:00
  • Amazon prepovedal Flash

    Zadnji žebelj v krsti animacij Flash so zabili pri Amazonu. Spletni trgovec je napovedal, da od prvega septembra v svoji oglaševalski mreži ne bo več dovolil uporabe animacij Flash. Razlog je v zagotavljanju boljše uporabniške izkušnje. Zaradi pomislekov glede varnosti, zanesljivosti in učinkovitosti so se Flashu v preteklosti že odrekli pri Applu in Googlu. Prvi je revolucijo spočel s splavitvijo telefonov iPhone in tablic iPad, ki Flasha niso podpirali, drugi je spletišče YouTube preoblikoval s prehodom na HTML5. Animacijam Flash se vedno bolj izogibajo tudi spletni brskalniki, Firefox jih je začasno onemogočil zaradi nezakrpane varnostne luknje, Chrome kani zaustaviti njihovo samodejno predvajanje. Flashu so nedvomno šteti dnevi.

    Objavljeno: 22.8.2015 01:00
  • Android Wear z interaktivnimi številčnicami

    Zadnja posodobitev operacijskega sistema Android Wear je na pametne ure prinesla interaktivne številčnice. Na urah z Googlovim sistemom si lahko poslej omislimo animirano ozadje, ki se odziva na naše ukaze. Razvijalci so prikazali primer številčnice s koledarjem, ki ob pritisku nanjo prikaže vpisane dogodke za tekoči dan. Novo zmožnost že podpirajo številčnice Bits Watch Face, Under Armour Record in Together. Vse so na voljo na tržnici Play, slednja za zdaj zgolj s povabilom. Interaktivne številčnice prikazujejo informacije o gibanju, nas s prikazom motivirajo k rekreativnemu vsakdanu ter omogočajo celo povezovanje dveh bližnjih naročnih naprav.

    Objavljeno: 21.8.2015 09:00
  • Pametna zapestnica 2

    Sony je predstavil drugo generacijo pametne zapestnice SmartBand 2. Gre za logično evolucijo športnega pripomočka, ki obstoječim zmožnostim dodaja merjenje srčnega utripa. Nadgrajena zapestnica z videzom predhodnice bo v sodelovanju z aplikacijo Lifelog spremljala kakovost posameznikovega življenja. Poleg klasičnega štetja korakov in porabljenih kalorij bo znala beležiti tudi podrobnosti, na primer, kdaj smo nazadnje plavali. Zbrane podatke prek zapestnice bo aplikacija združila in predstavila z zgovornimi grafi. Sony predvideva, da bomo zapestnico nosili ves čas, zato ji ne manjka niti nadzor spanca. SmartBand 2 bo za 120 evrov na voljo letošnjega decembra.

    Objavljeno: 21.8.2015 07:00
  • V zapor zaradi navodil, kako uporabljati Popcorn Time?

    Piratski Netflix, spletna storitev Popcorn Time, ki uporabnikom omogoča, da filme iz torrent strani gledajo, ne da bi jih prej prenesli na lokalni disk, je od splavitve leta 2014 trn v peti lastnikom avtorskih pravic. Med drugim smo ji gostoljubje s preklicem domene Time4Popcorn.eu odrekli tudi Evropejci. Stvari se očitno zaostrujejo, saj je po novem prepovedano že posredovanje informacij o sporni spletni storitvi. Na Danskem sta bila aretirana upravitelja spletnih strani, ki sta zgolj nudili uporabne informacije o delovanju spletišča Popcorn Time. Dansko tožilstvo je zaseglo domeni Popcorntime.dk in Popcorn-time.dk in sprožilo kriminalistično preiskavo zoper upraviteljev, čeprav njuni strani nista gostili ne torrent datotek niti storitve Popcorn Time.

    Objavljeno: 20.8.2015 14:00
  • Ponovno sojenje zaradi ISDNja

    Telekom je od leta 2002 do 2005 zlorabil prevladujoči položaj in naročilo ADSL interneta pogojeval z ISDNjem, za kar ni bilo nobenega tehničnega razloga. Naročnik je za telefonijo posledično plačeval višjo naročnino, kot bi jo v primeru klasičnega priključka. Leta 2013 je agencija za varstvo konkurence odločila, da je šlo za zlorabo položaja na trgu. Odločbi je pritrdilo upravno sodišče, sledile so civilne tožbe. Na ljubljanskem okrajnem sodišču je bilo zoper državnega operaterja v zvezi s priključkom ISDN vloženih 35 tožb.

    Objavljeno: 20.8.2015 10:00
  • Objavljeni podatki o prešuštnikih

    Mesec dni po vdoru na kanadsko spletišče Ashley Madison, ki je znano kot največje zbirališče prešuštnikov na svetu, so nepridipravi uresničili grožnjo in pridobljene zasebne informacije objavili na spletu. Impact Team, kakor se hekerska skupina imenuje, je na spletišču Reddit objavila imena, naslove in telefonske številke več milijonov uporabnikov spletišča Ashley Madison (koliko se jih je prijavilo z resničnimi imeni, seveda ni jasno). Med njimi je več kot devet desetin moških, tudi tisti, ki so se s spletišča v preteklosti odstranili. Slednji so za izbris plačali devetnajst ameriških dolarjev, podjetje Avid Life Media, ki za spletiščem stoji, pa je njihove podatke kljub temu v arhivu ohranilo. Sporna politika naj bi bila med drugim vzrok hekerskega napada. Kanadska policija in ameriški FBI dogodek pospešeno preiskujeta.

    Objavljeno: 20.8.2015 07:00
  • Bitcoin se je razcepil na dve valuti

    Bitcoin se je znašel na dobesednem razcepu, saj sta vodilna razvijalca Mike Hearn in Gavin Andersen izdala svojo verzijo z imenom Bitcoin XT, ki je za zdaj še združljiva z dosedanjo inačico. Toda najpozneje prihodnje leto bo Bitcoin XT dobil novo funkcionalnost, ki bo združljivost podrla. Prehodno bosta nastala bosta vzporedna svetova dveh bitcoinov, končni zmagovalec pa še ni znan.

    Objavljeno: 19.8.2015 16:00
  • Modularni telefon zamuja

    Project Ara, Googlov modularni telefon, o katerem smo že poročali in bi moral luč sveta ugledati že letos, bo zamudil. Razvijalci telefona, ki ga poljubno sestavimo iz posameznih delov, različnih strojnih karakteristik, so obširnejše testiranje prestavili na leto 2016. Osrednji razlog za zamudo je mnoštvo različic in posameznih koščkov, iz katerih bomo uporabniki sestavili telefon po lastnih željah. Ekipa se trudi izkušnjo približati sleherniku. Končna različica naj bi omogočala tudi enostavnejšo menjavo iztrošene baterije ali počenega zaslona. Za odpovedani letošnji javni test je bilo pripravljenih od 20 do 30 različnih modulov. Več o projektu Ara v priloženem članku.

    Objavljeno: 19.8.2015 08:00
  • Googlov usmerjevalnik

    Google je predstavil brezžični usmerjevalnik OnHub. Prvi izlet spletnega velikana na dotično področje bo imel 4 GB prostora za shranjevanje posodobitev in kar 13 različnih anten (2,4 GHz, 5 GHz). Usmerjevalnik bo omogočal hitrosti do 1900 Mbps. Upravljanje z usmerjevalnikom bo možno s pomočjo mobilnih aplikacij za operacijska sistema Android in iOS. Posamezne naprave v omrežju bomo po želji obdarili z večjimi hitrostmi kot druge. OnHub bo poosebljal stabilnost, sparjeno z enostavnostjo. Posodabljal se bo samodejno, brez prekinitve brezžične povezave. OnHub, ki s priročno osvetlitvijo deluje tudi kot lučka, je izdelal TP-Link. Cena naprave bo okroglih dvesto ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 19.8.2015 07:00
  • Predstavljena Note 5 in S6 Edge+

    Samsung je predstavil novi Galaksiji. Obe imata identično drobovje, ki ga sestavljajo osemjedrni Exynos 7420, 4 GB pomnilnika RAM, 5 in16 MP kamero ter 32 ali 64 GB prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje aplikacij. Takisto enak je 5,7 palcev velik Super AMOLED zaslon z ločljivostjo QuadHD. Resda je na povečani različici Samsunga Galaxy S6 Edge zaslon ob robovih ukrivljen, a temeljna izkušnja je primerljiva.

    Objavljeno: 18.8.2015 07:00
  • Bojte se ameriških operaterjev

    Tiste bolj paranoični so že dlje sumili, da so nekateri ameriški operaterji v postelji z NSA, sedaj pa imamo tudi dokaze za to. Najnovejši sveženj dokumentov iz NSA dokazuje, da je še posebej voljan sodelovati AT&T, ki je skorajda hišni operater NSA. Seveda ni edini, ki je z NSA sodeloval bolj, kot mu to nalaga zakon, le najbolj ustrežljiv je bil.

    Objavljeno: 18.8.2015 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji