Objavljeno: 27.8.2015 10:00

Par toži šolo zaradi zdravstvenih posledic Wi-Fi

Par iz Massachusettsa toži elitno osnovno šolo Fay v okolici Bostona, ker naj bi postavitev brezžičnega dostopa do interneta (Wi-Fi) povzročila zdravstvene težave njunemu otroku. Pri tem se sklicujeta na preobčutljivost na elektromagnetno valovanje (EHS), obstoj katere medicina in študije še niso dokazale.

O sevanju kroži obilica mitov in neresnic, ki smo jih skušali razbiti s tehničnim prispevkom v poletni številki. Brezžična omrežja Wi-Fi in telefonska mobilna omrežja so pač prešibka, da bi imela kakršnekoli dokazljive vplive na človeško telo. Kljub temu se ponekod širi strah, tako da je na primer Francija prepovedala brezžična omrežja v jaslih za otroke do tretjega leta starosti, v osnovnih šolah pa njegovo rabo omejujejo.

V šoli Fay so Wi-Fi nadgradili leta 2013 in kmalu zatem naj bi omenjeni otrok začel doživljati vrsto zdravstvenih problemov: glavobole, krvavitve iz nosu, vrtoglavico, bolečine v prsih in slabost. Ko ni bil v šoli, so simptomi izzveneli. Njegova mati je zaključila, da je razlog šolski Wi-Fi, s čimer se je strinjal tudi neki zdravnik. S temi podatki sta seznanila šolo in zahtevala, da jima dovoli ogled učilnic in da sprejmejo ukrepe za zmanjšanje izpostavitve Wi-Fi. Šola seveda na to ni pristala, zato jo sedaj tožita.

Pri tem sklicujeta tudi na zakon o invalidih, saj po njunem mnenju EHS sodi v to kategorijo (disability). Strokovnjaki menijo, da bosta tožbo bržkone izgubila, saj ne obstajajo nobeni dokazi, da bi Wi-Fi kakorkoli vplival na ljudi.

 Ars Technica.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji