Objavljeno: 24.8.2015 12:00

Windows 10 na sveže in brezplačno

Windows 10 so z nami že kak mesec. Po svetu naj bi bili nameščeni že na več kot 50 milijonov naprav, kar naj bi pomenilo skoraj 5% vseh nameščenih namiznih operacijskih sistemov. Vendar pa je zelo verjetno velika večina teh namestitev potekala v obliki programskih nadgradenj iz Windows 7, 8 ali pa 8.1.

Iz vidika enostavnosti je nadgradnja iz starejše verzije na novejšo najbolj enostaven način, kako priti do dobrot, ki jih nova verzija prinaša. Obstoječe okolje, katerega ste že navajeni je v največji možni meri ohranjeno. Podatki se ne izgubijo, ozadja in ohranjevalniki ostanejo isti. Pa tudi kake stare programske opreme, katere namestitveni medij smo morda ža kam založili, ni treba ponovno nameščati.

Vendar pa po drugi strani nadgradnja dostikrat pomeni, da z nami ostajajo tudi vse nevšečnosti, ki so se z leti uporabe OS-a nakopičile. Programi, ki smo jih včasih uporabljali, sedaj jih pa ne več; gonilniki za staro strojno opremo, ki smo jo že zdavnaj zavrgli; megabajti ali pa celo gigabajti začasnih datotek, ki nam po nepotrebnem zasedajo prostor na disku. Posledice tega so večini med nami znane pod zelo neugodnim skupnim imenovalcem: sistem je danes počasnejši, kot je bil ob nakupu.

Nova verzija operacijskega sistema je lahko priložnost za svež začetek. Tu se ne bomo spuščali v to, kako pomembne so ob takih trenutkih dobre varnostne kopije. Raje bi povedali kako lahko Windows 10 naložimo na računalnik na katerem je do sedaj tekel OS Windows 8 ali 8.1, mi pa ne želimo sistema nadgraditi, ampak ga želimo namestiti popolnoma od začetka.

Prvi korak je obisk Microsoftove strani, od koder si potegnemo orodje za kreiranje namestitvenega medija:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/media-creation-tool-install

Orodje zaženemo in izberemo možnost, da želimo narediti namestitveni medij za Windows 10. Nadalje izberemo jezik, vrsto in pa 32-bitno ali pa 64-bitno izvedenko Windows 10 namestitve (lahko tudi obe). Zadnja izbira je ali želimo uporabiti kot namestitveni medij USB pogon ali pa če hočemo narediti sliko .ISO, ki bi jo kasneje zapekli na optični medij.

Če izberemo USB pogon, potem naj na njem ne bo pomembnih podatkov, saj ga bo namestitveni program med prenosom formatiral. Ko se proces enkrat zaključi, pa bomo imeli popolnoma svoj USB ključek za Windows 10, s katerega bomo lahko zagnali računalnik in začeli proces sveže namestitve.

Sedaj se sama namestitev prične.

Računalnik zaženemo iz medija USB, ki smo ga ravnokar naredili. Če smo izbrali, da se bosta na mediju nahajali tako 32-bitna kot 64-bitna verzija Windows 10, se bomo sedaj morali odločiti katero od njih zares želimo uporabiti za namestitev. Dandanes, na sistemih, ki imajo vsaj 4GB pomnilnika, ni pametnega razloga, da se ne bi odločili za 64-bitno verzijo.

Med namestitvijo izberite disk in particijo, kamor želite namestiti Windows 10. Če želite popolnoma svežo namestitev, je priporočljivo popolnoma odstraniti vse particije z diska, kamor želite namestiti Windows 10. Pri tem koraku je potrebno biti izredno pozoren, saj bodo vsi podatki na disku nepovratno izgubljeni.

V nekem trenutku nas bo namestitev okolja Windows pobarala po produktnem ključu. Če je bila prejšnja verzija operacijskega sistema nameščena na računalniku ob nakupu, potem obstaja več možnosti. Ključ se lahko nahaja na nalepki nekje na računalniku. Na prenosnikih je to lahko spodnja stran računalnika, lahko pa je tudi v notranjosti, pod pokrovom. Včasih celo pod baterijo.

Obstaja pa tudi možnost, da ključa na računalniku ne najdemo. Najpogosteje se to zgodi v primeru računalnikov, kjer je bil prednameščeni operacijski sistem Windows 8 ali pa Windows 8.1. V takih primerih se lahko zgodi, da je produktni ključ vpisan v samem BIOS-u računalnika in kot tak nam neviden.

Če ključa ne najdemo, obenem pa namestitveni program želi, da ga vnesemo, imamo še vedno možnost, da z namestitvijo nadaljujemo ne da bi ključ vnesli. V takem primeru moramo izbrati opcijo »Preskoči« (Skip).

Namestitveni program nadaljuje z delom in po ponovnem zagonu ali dveh spet pozove k vnosu produktnega ključa. Še enkrat se vnosu izognemo. Tokrat izberemo opcijo »To naredi kasneje« (Do this later), ki potuhnjena tiči v levem kotu okna.

Po še nekaj vprašanjih, je namestitev Windows 10 končana. Ostane samo, da preverimo ali je naš sveži operacijski sistem uspešno aktiviran (za to naj bi bil računalnik priklopljen na internet).

To storimo tako, da gremo v Start meni in izberemo opcijo »Nastavitve« (Settings). Tam izberemo opcijo »Posodobitve & Varnost« (Update & Security), nato pa izbiro »Aktivacija« (Activation). Če je Windows 10 uspešno našel in prebral produktni ključ iz BIOS-a, potem je tudi uspešno aktiviran.

V nasprotnem primeru boste morali še enkrat prebrskati predale, pogledati pod baterijo ali pa najti svoj originalni produktni ključ na kakem drugem mestu. V obeh primerih pa sedaj sledi še namestitev vseh aplikacij, ki jih potrebujete in uporaba varnostne kopije za obnovitev dokumentov, ki ste jih prej shranili na varno lokacijo. Saj ste jih ali ne?

Več o novih Windows 10 si lahko preberete v Monitorju, ki izide v torek, 25.8. Tam smo opisali vse novosti, morebitne zagate pri nadgradnji in tudi izvedli hitrostno primerjavo z Windows 7.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

prus69 | 26.8.2015 | 12:17

Včeraj sem namestil Win10 Pro na čisto in ugotovil, da ključ za Win7 Pro ne deluje. Po današnjem pogovoru s pomočjo na Microsoft Slovenija, je najprej potrebno narediti nadgradnjo iz Win7 Pro na Win10 Pro, pri čemer se izvede aktivacija Win10, potem pa lahko naredimo čisto namestitev Win10 Pro. Seveda mora biti Win7 Pro popolnoma posodobljen in aktiviran. Po zagotovilih, naj bi sedaj vsaka nova namestitev na tem računalniku delovala, pri čemer se ne sme zamenjati CPU ali matična plošča. Disk naj ne bi bil problematičen.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji