Objavljeno: 20.9.2015 14:00

Umaknjena aplikacija za blokiranje oglasov na iOS

Pred nekaj dnevi so pri Applu objavili novi iOS 9, ena izmed zanimivejših novosti operacijskega sistema je vgrajena podpora za aplikacije, namenjene blokiranju oglasov pri brskanju po spletu. Ena od prvih je bila aplikacija, imenovana Peace, za njo stoji razvijalec Marco Arment, znan po izredno priljubljenih aplikacijah Instapaper in Overcast. A po le nekaj dneh se je odločil svojo novo aplikacijo umakniti iz App Store, kljub temu, da je požela zelo veliko uspeha. V zadnjih nekaj dneh je namreč postala najbolj priljubljena aplikacija v ameriškem App Store, čeprav s ceno treh dolarjev ni bila ravno najcenejša.

Po njegovih besedah se nad uspehom ne počuti najbolje, moti ga predvsem dejstvo, da aplikacija deluje po principu vse ali nič. Sicer se da blokiranje ustaviti na posameznih straneh, a se s tem večina uporabnikov ne bo ukvarjala. Pravi, da še naprej verjame v blokiranje oglasov, a da ne želi biti tisti, ki odloča o tem, kaj blokirati in kaj ne.

Blokada spletnih oglasov sicer postaja vse bolj vroča tema. Na osebnih računalnikih jo uporabljamo predvsem zahtevnejši, nekoliko bolj vešči uporabniki, to še bolj velja na napravah Android. Z novim korakom so pri Applu to funkcionalnost na izredno enostaven način omogočili tudi širšim množicam. S tem postane brskanje po spletu hitrejše, privarčuje se nekaj energije, manj je tudi prenešenih podatkov. Vse to je na mobilnih napravah še pomembnejše kot na osebnih računalnikih.

Po drugi strani pa so zaradi takih programov še bolj ogrožene spletne strani, ki v večji meri živijo od spletnih oglasov. Največ težav imajo ravno manjše, bolj ozko usmerjene spletne strani. Spletni oglasi že tako ali tako prinesejo občutno manj denarja kot oglasi v drugih medijih (denimo tiskani), z blokiranjem se položaj samostojnih spletnih strani le zaostruje. Tako se oglaševalci trudijo s še bolj nadležnimi, vsiljivimi oglasi, kar seveda še podpihuje sovraštvo uporabnikov in željo po uporabi dodatkov za blokiranje.

Sami na osebnih računalnikih sicer uporabljamo dodatke za blokado oglasov, a jih imamo na straneh, ki jih redno beremo, izključene.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji