Objavljeno: 9.10.2015 07:00

Nov iPhone, nova "afera"

Skorajda smo že vajeni, da ob novih Applovih predstavitvah beremo tudi o težavah, ali pa "težavah", ki jih imajo novi izdelki, ko pridejo med uporabnike. Spomnimo se afere antennagate, ko je imel iPhone 4 težave s sprejemom mobilnega signala.  "Afero" so rešili z gumijastim ovitkom in z Jobsovim precej nespretnim dokazovanjem, da imajo podobne težave menda vsi (takratni) telefoni. Ali pa "afera" bendgate iz lanskega leta, ko so nekateri uporabniki zgroženo "ugotovili" da se novi, večji iPhoni ukrivijo, če se usedemo na njih. Na kar so se hitro zvrstili dokazi, da se ukrivijo tudi drugi veliki telefoni, čeprav se Samsung s tem ni ravno strinjal.

Tokrat je v spletu vroča debata o tem, da imajo novi kupci iPhone 6s (in 6s Plus) menda lahko smolo in v roke dobijo primerek s "slabšim" procesorjem. V iPhone 6s vgrajen procesor A9 namreč izdelujeta dve podjetji, dokazuje Chipworks. Tisti, ki je prišel iz Samsungovih tekočih trakov, je narejen v 14 nm tehnologiji, tisti, ki so ga naredili v tajvanskem TSMC, pa v 16 nm. Posledično je slednji tudi nekoliko večji (104,5 proti 96 kvadratnih mm). Torej je tudi slabši, mar ne?

Kot kaže, ne. Tisti, ki so iPhone 6s že imeli v rokah (v Sloveniji se je prodaja začela danes) in so se lotili primerjave več primerkov, so izmerili, da je "slabši" v resnici Samsungov izdelek. Nekako se vsi strinjajo, da pri običajnem delu ni kake hude razlike, v specializiranih testih pa se "Samsungov iPhone" nekoliko bolj greje in posledično nekoliko bolj troši baterijo. Še najbolj se da to menda izmeriti pri daljši izdelavi videa "time-lapse". 30 minutno snemanje takega videa je TMSCjev model olajšalo za 11% baterijskega soka, Samsungovega pa za 16%. Nekaj razlike je tudi pri zajemanju videa ločljivosti 4K in pri izvozu le tega v programu iMovie. Hitrostni merilni programi razlik bolj ali manj ne zaznavajo (oz. so ti v rangu statističnih napak).

Kakorkoli že, če (bo)ste med kupci novega iPhona, kar najhitreje skočite v AppStore, si naložite aplikacijo Lirum in preverite, ali so vas "opetnajstili". Aplikacija bo za Samsungov model pokazala oznako N71AP, za TSMCjev pa N71MAP.

 

0bAeJ5fJ1M0

 

pXmIQJMDv68

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

nejc.kotnik99 | 9.10.2015 | 19:29

Ja valda, ce pa Samsung hoce da ljudje kupujejo njihove Galaxy-je.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji