Objavljeno: 7.10.2015

Microsoftove strojne novosti

Na včerajšnjem dogodku v New Yorku je Microsoft ponovno pokazal, da že dolgo ni več le programsko podjetje, ampak da se z vso vnemo ukvarja tudi s strojnimi napravami. Predstavili so namreč nove telefone Lumia, novo različico zapestnice Band, novo različico tablice Surface Pro in – pravi pravcati prenosni računalnik.

Na ugibanja, da Microsoft počasi obupuje nad »nokiinimi« telefoni, ki jih poganja operacijski sistem Windows Mobile in ki se nikakor nočejo prijeti, tako kot so se iPhoni in Androidi, so v Redmondu odgovorili s tremi novimi  modeli in operacijskim sistemom Windows 10 Mobile (ki pa še ni nared). Vrhunska Lumia 950 bo imela zaslon velikosti 5,2 palca, poganjal jo bo procesor Snapdragon 808, vgrajen pa bo 20 megapikni fotoaparat PureView. Zanimivo je, kako je Microsoft v res kratkem času iz telefonov z enim procesorskim jedrom ("naši telefoni so hitri, ne potrebujemo vrhunskih procesorjev, kot jih Android in Apple") napredovali do – hlajenja s tekočino. Da, nove Lumie naj bi imele vgrajeno "vodno" hlajenje, ki naj bi omogočalo vgradnjo tudi vrhunskih procesorjev. Na voljo bodo novembra, v ZDA za 549 dolarjev.

Za tiste z večjimi dlanmi bo na voljo tudi model Lumia 950XL, z zaslonom 5,7 palca. Tudi ta bo na voljo novembra, za 649 dolarjev.  Oba telefona bosta imela vgrajeno možnost Windows Hello, ki naj bi telefon odklepala s pomočjo prepoznave obraza. Ni še čisto jasno, kako bo to delovalo, vendar ima Android nekaj takega že kar nekaj let. In, če smemo biti zlobni, tega v resnici nihče ne uporablja.

Microsoft bo še naprej vztrajal tudi pri cenejših telefonih (ki sicer prinašajo izgubo, vendar občutno širijo tržni delež). Lumia 550, ki bo nadomestila modela 640 in 640XL, bo namreč na voljo že za borih 139 evrov.

Novost je tudi priklopna postaja za Lumie z Windows 10 Mobile, ki bo prek USB-C omogočila priklop na monitor HDMI, tipkovnico in miško. Ker bodo (vsaj Microsoftove) aplikacije na Windows 10 Mobile t.i. "univerzalne", naj bi bil delo s tako priklopljenim telefonom zelo podobno delu s pravim računalnikom z Windows 10. Vsaj tako teorija, počakajmo, pa bomo videli.

Več navdušenja so požele večje naprave. Tablica Surface Pro je prilezla že do številke štiri, Microsoft pa jo predstavlja kot veliko boljšo od Applovega iPada Pro. Gre seveda za polnokrvno Okensko napravo s procesorji i5 ali i7, vgrajenega 16 GB pomnilnika in 1 TB shrambe in mehko tipkovnico, če jo potrebujemo. Na voljo bo 26. oktobra za 899 dolarjev. Pri nas seveda ne, česar smo tako ali tako že vajeni.

Še dodaten korak naprej je Microsoft naredil s "pravim" prenosnim računalnikom – Surface Book. Gre za preklopni prenosnik, ki je lahko tablica ali prenosnik, saj mu lahko (pravo) tipkovnico brez težav dodamo ali odvzamemo. S 13,5 palčnim zaslonom naj bi zdržal 12 ur dela, kar je primerljivo z Applovimi modeli. Tudi Surface Book naj bi bil na voljo 26. oktobra, za 1500 dolarjev. Ne, pri nas ne.  

In še zapestnica – prvi model Microsoft Band smo pri Monitorju že preizkusili in nad njo nismo bili pretirano navdušeni. Nov model ima ukrivljen zaslon OLED, zaščiten z Gorilla Glass, predvsem pa ima zagotovljeno podporo programskih partnerjev. Med njimi najdemo Subway, Starbucks, Twitter in Uber. Naj sploh omenimo, da se tudi Banda pri nas ne da kupiti?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Artplant | 7.10.2015 | 15:48

Ko bi s toliko lahkotnega cinizma in 20 urnim zamikom "novice" opisovali applov event bi človek tale prispevčič nekako lažje bral ... Neverjetno kako zabavljiv odnos ste na monitorju zavzeli do vsega iz MS ... ampak psi lajajo, karavana gre dalje. Pa nisem nek fen, zgolj uporabnik platforme, ki gleda kako naprej in pač opazuje odnos(e).

Matjaž Klančar | 7.10.2015 | 15:56

Kaj točno vas je zmotilo? Da Microsoftova strojna oprema pri nas ni na voljo? Ker to moti tudi nas. Pravzaprav moti tudi uslužbence slovenskega Microsofta. Ali da Lumie ne dosegajo prodajnih številk iPhona in Androidov? Ker to je pač dejstvo. Sicer pa ste verjetno opazili, da je bila zadnja številka posvečena Windows 10 in da je ta OS nastopal tudi na naslovnici številke pred njo? V tokratni pa najdete (ponovno) Surface Pro 3. Vsi ti prispevki so nadpovprečno pozitivno naravnani.

Jure Forstnerič | 7.10.2015 | 16:03

Imam občutek, da Applove dogodke obravnavamo z enakim, če ne hujšim cinizmom. Sicer smo do Microsofta zadnje čase izredno naklonjeni, že skoraj eno leto pišemo (in smo navdušeni nad) Windows 10, nad Surface 3 Pro (o njem pišemo tudi v zadnji številki) smo bili navdušeni, tudi o Windows Phone imamo zelo pozitivno mnenje (konec koncev imamo v vsaki številki izbor aplikaciji tudi zanj, čeprav ga marsikdo povsem ignorira). Nad Windows 10 smo sicer imeli nekaj kritik, a v splošnem smo navdušeni, ga tudi sami uporabljamo že na več napravah. Pravzaprav so naše največje kritike (očitne tudi iz te novice) to, da marsikatere Microsoftove naprave pri nas sploh ni naprodaj (kot omenjeni Surface).

nejc.kotnik99 | 7.10.2015 | 16:04

Rad bi samo povedal, da se zahvaljujem za informativen članek in pozdravljam malo vedrejši način pisanja, kar mi kot bralcu naredi branje mnogo bolj zanimivo

Artplant | 8.10.2015 | 09:24

Ustvarjanje distance do lastnega dela seveda ni enostavno, kot ogledalo vašega uredniškega odnosa do MS pa vam nastavljam članek M. Klančarja "Zeh" http://www.monitor.si/clanek/zeh/163757/ iz januarja 2015. Na predstavitvi kopice udarnih novosti (Hololens, Continuum, windows 10 mobile, Edge, Cortana, Surface hub ipd.), je vaš edini delegirani urednik - zaspal. Naslednji dan so po spletu krožili naslovi kot "Since when is Apple the boring one?" ipd, vi pa ob predstavitvi spite? Seveda ste naslednji Applov dogodek gledali vsi uredniki, ob vsej njegovi dejanski dolgočasnosti ste ostali vsi budni, novica je bila naslednje jutro spisana in opremljena s fotkami ... za omembo torkovega MS dogodka pa ste potrebovali 20 ur!!! Konkurenca je dogodek opisovala on-line. V vašem članku zgoraj sta v vsakem odstavku ena ali dve bodici, narekovaji in ponavljajoči zaključki, kako česa pri nas ne moremo dobiti. Kot da nihče ne kupuje prekjo Amazona, Ebaya v naši EU. Pikrosti, ki jih iz višin lepote in kvalitete Applov in razsvetljenega Linuxa v bolj ali manj velikih dozah zlivate po nas MS ovcah so zoprne in so zabavne le nevednežem ali vašim somišljenikom. In - preberite zgoraj omenjeni članek Zeh v današnji luči, pol leta kasneje. Če ne boste opazili nič, vam ni pomoči.

Matjaž Klančar | 8.10.2015 | 10:46

Ta uredniški komentar res nekoliko izstopa, se strinjam. Gre pač za komentar. Glede ostalega pa se težko strinjam. Naše uredništvo je raznoliko in med nami je najti tako Microsoft fane kot Apple "fan boye". Prepričan sem, da bi z malce truda našli tudi cinizem do Applovih izdelkov, pa tudi (in še posebej) do Linuxa. V povprečju pa se trudimo pokrivati celoten spekter.

Artplant | 8.10.2015 | 11:42

Glede česa se težko strinjate? Da ste novico objavili zelo pozno? Da ste prevečkrat - kar 3x povdarili, da pri nas izdelkov do sedaj nismo mogli kupiti? Da so bodice na temo windows Hello, vodnega hlajenja telefonov, izdelavi "pravega pravcatega" prenosnega računalnika, pa o telefonu ki prinaša izgubo a širi tržni delež, o predstavitvi nekih kao "univerzalnih" aplikacij (???), da je surface "prilezel" do številke 4? Je tudi iPhone "prilezel" do številke 6? Vaš januarski komentar pač odraža vaš trajni odnos do proizvajalca in vse do danes se ga - sodeč po zamudi in tonu vam nepomembne novice kot je bila torkova, niste znebili. So vam pač pomembnejše novice o goloti, Instagramu in Applu, pa o razveljavljenemu sporazumu med EU in ZDA ipd.. Nič narobe, le vaš uredniški odnos izraža, ki ga vztrajno zanikate. Vsakomur svoje, so pa cinizmi, sarkazmi ipd. navlaka v vaših tekstih zelo dvorezna reč in čeprav jih vi doživljate kot kritično distanco do produkta, pogosto zgrešijo cilj in izpadejo norčavo in podcenjujoče. Kot npr. nenehno opozarjanje na mali tržni delež WP oz. Lumie, ki pomeni - kaj? Da je platforma slaba? Da ne izpolnjuje pričakovanj uporabnikov? Da je za začetnike in nezahtevne uporabnike? Pa ja. Lp!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji