Objavljeno: 17.10.2015 05:00

USB-ključ lahko scvre računalnik

Vtikanje raznoraznih USB-ključev nikoli ni bilo priporočljivo, a načeloma je najhujše, kar se nam lahko zgodi, okužba z virusom. Narobe. Danes lahko zlonamerni USB-ključ fizično uniči matično ploščo.

Da se z USB-ključi širijo virusi, ni nič novega. Prvikrat nas je resneje zaskrbelo ob odkritju, da obstajajo virusi, ki se skrivajo v firmware in jih ni mogoče (enostavno) izbrisati. Sedaj pa so raziskovalci pokazali še zlonamerni USB-ključ, katerega edina funkcija je strojno uničiti računalnik.

Pravzaprav je ideja tako enostavna, da je čudno, da jo je nekdo udejanjil šele sedaj. Prek priključka USB je mogoče polniti naprave, kar računalnik (ali drug gostitelj) zagotavlja napetost na vratih in do 500 mA toka. Zlonamerni USB-ključ vsebuje kondenzatorje, ki prek vrat sesajo energijo, dokler se ne napolnijo. Potem v obratno smer, torej v računalnik, spustijo 220 V. Rezultat je scvrta matična plošča, v najhujšem primeru pa še kaj drugega.

Naprava se imenuje USB Killer 2.0 in lahko poškoduje vse naprave, ki podpirajo USB On-the-Go. Gre za fundamentalno ranljivost, pred katero nas lahko rešita le zdrava pamet in previdnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

gabr42 | 17.10.2015 | 12:06

http://demotywatory.pl/184035/Ethernet-killer

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji