Objavljeno: 25.10.2015 05:00

Sodišče EU: za bitcoin ni DDV-ja

Evropsko sodišče (ECJ) je minuli teden razsodilo, da je bitcoin obdavčen enako kot druge valute in zlato – torej ni. Pri pretvarjanju bitcoinov v evre in obratno ni treba plačati DDV-ja, kakor to velja tudi za kupovanje ostalih valut in naložbenega zlata. Spomnimo, da je FURS že pred poldrugim letom izdal pojasnilo, da je neobdavčen tudi dobiček, ki ga ustvarimo zaradi nihanja vrednosti bitcoina.

Tožbo je vložil Šved David Hedqvist, ki je postavil eno izmed bitcoinskih borz in mu je Švedska želela zaračunati DDV na vse transakcije. S tem bi bila takšna borza seveda popolnoma nekonkurenčna, saj bi ob vsaki menjavi izgubili 25 odstotkov, kolikor znaša osnovna stopnja DDV-ja na Švedskem. Evropsko sodišče je sledilo mnenju evropskih odvetnikov, ki so takšno odločitev napovedali že pred meseci.

Če torej strnemo, kaj je pri bitcoinu obdavčeno in kaj. Nakup ali prodaja bitcoina za evre je neobdavčena, ker gre zgolj za menjavo med različnima valutama. Provizija, ki jo obračuna borza pri pretvorbi, je seveda normalno obdavčena, kar je problem upravljavca borze in ne komitenta. Dobički zaradi rasti vrednosti bitcoina prav tako niso obdavčeni – podobno kot je neobdavčen dobiček, če kupite dolarje in se njihova vrednost v primerjavi z evri poveča, potem pa jih prodate. Bitcoini, ki jih dobite z rudarjenjem, pa so obdavčeni kot vsak drug dohodek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji