Objavljeno: 2.11.2015 14:00

HP polovic

Hewlett-Packard je od včeraj naprej dokončno razdeljen na dve podjetji – HP Inc. (www.hp.com), ki se bo ukvarjal z osebnimi računalniki in tiskalniki in HP Enterprise (www.hpe.com), ki se bo posvetil strežnikom in pomnilniškim sistemom.

Razdelitev je zadnja v iteraciji nenavadnih in včasih čudnih odločitev vodstva (oz. vodstev) podjetja, ki je bilo osnova za Silicijevo dolino, kot jo poznamo danes. Leta 2001 so kupili Compaq, proizvajalca osebnih računalnikov, ki je bil takrat celo večji od HP, nato so se leta 2008 poskušali preusmeriti v servisno podjetje in so kupili podjetje EDS, kasneje pa za kar 11,1 milijarde dolarjev še podjetje Autonomy. Že v naslednjem letu so od tega odpisali kar 8,8 milijard in s tem priznali, da je šlo za hudo napako. Nato so se odločili "napovedati", da se ne bodo več ukvarjali z osebnimi računalniki (kar je pred njimi naredil že IBM), pa si nato spet premislili, odločali so se o lastnem "oblaku" in si nato spet premislili, kupili Palm in njihov WebOS in nato vse skupaj odvrgli v smeti, vse stavili na Intelov procesor Itanium (ki je pogorel) in še kaj. Vmes so zamenjali množico direktorjev in se celo zapletli v vohunski škandal, ko so vohunili za svojimi lastnimi člani upravnega odbora.

Kljub temu trenutno obema HPjema ne kaže ravno slabo. V osebnih računalnikih je še vedno denar, kot zelo dobro dokazuje Michael Dell, ki je nedavno ponovno privatiziral podjetje Dell, enako pa velja tudi za strežnike in pomnilniške sisteme. O težavah s HPjem v Sloveniji je v aktualnem Monitorju sicer pisal tudi naš urednik.

Bomo videli, kako se bo odvrtela prihodnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji