Objavljeno: 6.11.2015 08:00

Finančna piramida povzročila eksplozivno rast bitcoina

Bitcoin še ni rekel zadnje besede, čeprav se je trgovanje z njim po norišnici konec leta 2013 precej umirilo in je večino letošnjega leta preživel v rangu 200-250 dolarjev. Niti letošnja razsodba evropska sodišča, da je bitcoin bolj podoben valuti kot čemu drugemu, zato je davčna ureditev izjemno ugodna (podobno kot pri valutah in zlatu), ni kaj dosti dvignila njegove cene. Potem pa je ta teden bitcoin pobezljal in včeraj po skoraj poldrugem letu spet presegel 400 dolarjev. Razlog za 70-odstotno rast v zadnjem mesecu mora tičati drugje.

Razlog naj bi bil Sergey Mavrodi, znani ruski prevarant in nekdanji poslanec, ki je znan kot ustanovitelj vrste finančnih piramid in je bil že leta 2007 obsojen zaradi prevare, s katero je tisočem pokradel za skoraj štiri milijone evrov. Ko so ga leta 2011 izpustili, je takoj skočil v nove nelegalne podvige in nadaljeval prevare. V zadnjih letih je Ponzijeve sheme postavljal tudi na Kitajskem, v Indiji in Afriki. Najaktualnejša je njegova kitajska stran MMM, ki jo sam opisuje kot »kitajsko družabno finančno omrežje«, ki je »skupnost običajnih ljudi, ki si nesebično pomagajo«. V razvitem svetu temu rečemo piramida.

Južnoafriški MMM obljublja več kot 30-odstotne mesečne(!) donose, za sodelovanje pa zahteva finančni vložen, tudi nakup bitcoinov, v zameno pa dobimo nekaj enot »valute Mavro«. Postopek je na spletni strani natančno opisan, tako da omogoča nakup tudi manj veščim uporabnikom, izmed katerih jih precej za bitcoin sploh še ni slišalo. MMM ima klasične prijeme, pred katerimi nas strokovnjaki večkrat svarijo – obljublja nerealno visoke obresti, izplačuje bonuse za privabljene stranke, zahteva vplačilo denarja za pridružitev in ima zapletene pogoje za izplačila.

 To naj bi celoten oktober ceno bitcoina vztrajno potiskalo navzgor, poroča Financial Times, in tako je včeraj presegel 400 dolarjev, ko je zrasel za več kot 20 odstotkov. Danes ponoči se je potem njegova cena nekoliko znižala.

To ne pomeni, da je bitcoin sam po sebi prevara. Nezakonite in škodljive so piramidne sheme, ki jih organizira Mavrodi. Bitcoin je bil v tem primeru žrtev podobno, kot če bi za pridružitev zahteval, da vsak prinese kilogram zlata. To dvigne povpraševanje, kar povzroči rast cene. Bitcoin je verjetno uporabil zato, ker ga je lažje kupovati in hitro prenašati po celem svetu, hkrati pa ga je potem teže izslediti, preganjati in zaseči bitcoine. Bitcoin ima le to škodo, da je butična valuta z omejenim denarnim agregatom, katere vrednost lahko takšne igre že ob sorazmerno majhnem številu sodelujočih hitro napihnejo. V obtoku je namreč za vsega pet milijard evrov bitcoinov (vrednost niha glede na tečaj). Skoraj toliko so požrle slovenske banke ob zadnjih dokapitalizaciji.

Mimogrede, zadnja rast je bila odlična priložnost, da tisti, ki so se v preteklosti zašpekulirali s predragimi nakupi bitcoinov, te prodajo po visoki cen in vsaj malo ublažijo svoje izgube ali celo ustvarijo manjši dobiček. Kdor tega ni storil, je – ali si to prizna ali ne – špekulant.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji