Objavljeno: 3.11.2015 11:00

Microsoft dva koraka nazaj

Zdi se, da je pomnilniški prostor v oblaku neomejen in tako očitno menijo tudi ponudniki le tega. Eden najbolj prodornih tovrstnih ponudnikov je Microsoft, ki je še do nedavnega svojim naročnikom na storitve Office 365 primaknil kar neomejen prostor v diskovnem oblaku OneDrive. In očitno pri tem pozabil na to, da imajo današnji domači uporabniki zelo pogosto tudi optične povezave, prek katerih se da pretočiti res gigantske količine podatkov.

(podobno so pred časom neomejenost omejili tudi naši mobilni ponudniki)

Kot Microsoftovci pišejo na uradnem OneDrive blogu, so nekateri uporabniki "neomejenost" pač vzeli dobesedno in v OneDrive pretočili svoje celotne kolekcije filmov v obliki DVR in polne varnostne kopije več svojih PCjev. Nekateri so porabili kar 75 TB (terabajtov!) neomejenega prostora, oz. kar 14.000x več kot znaša poraba povprečnega uporabnika OneDrive.

Microsoft se je zato zelo na hitro odločil, da bo spremenil ponudbo OneDrive, ki po novem ne bo več neomejena. Kot pravijo, bodo uporabnikom odvzeli možnost zastonjske popolne varnostne zaščite in jih raje poskušali prepričati v to, da je spletni diskovni pomnilnik primeren za sodelovanje na dokumentih in projektih.

"Neomejeno" bo tako po novem postalo "1 TB", dodatni plačljivi paketi za 100 in 200 GB se bodo znižali v 50 GB, tudi zastonjska ponudba (za nenaročnike), ki je bila do sedaj 15 GB, se bo zmanjšala na borih 5 GB (Dropbox ponuja 2 GB, Google pa 15 GB). Morda še najbolj boleče – tudi 15 GB bonus, ki smo ga bili deležni, če smo OneDrive uporabljali za shranjevanje fotografij iz telefona, bo ukinjen. In to sedaj, ko Google za podobno storitev ponuja neomejen prostor.

Spremembe bodo izvedene šele v letu 2016 in to mehko – vsi, ki imajo trenutno na OneDrive več, kot bo po novem dovoljeno, bodo imeli leto dni časa, da počistijo za seboj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji