Objavljeno: 21.10.2009

Si.mobil omejuje neomejen Mobilni internet

Si.mobil je z obvestilom javnosti napovedal, da bo s 5. novembrom uvedel nove pogoje rabe paketov Mobilnega interneta, zlasti pri paketih z doslej neomejeno porabo prenosa podatkov. Si.mobil ob tem uvaja nove pojme, kot so "politika upravljanja prometa" in predvsem "politika pravične porabe", s katero želi omejiti tiste, ki pretirano obremenjujejo omrežje. Iz besedila je moč razbrati, da so to predvsem pretirani navdušenci omrežij P2P, medtem ko nadaljnjo prodajo in souporabo brezžične povezave z drugimi uporabniki (sosedi?) celo eksplicitno prepovedujejo.

Z novo politiko naj bi Si.mobil sprva opozoril, potem pa celo omejeval dostop za tiste, ki presegajo nekaj, čemur pri operaterju pravijo "običajna" uporaba interneta. Običajna raba je določena kot povprečna uporaba uporabnikov Mobilnega interneta v določenem preteklem časovnem obdobju in jo izračunava Si.mobil. Prekomerna oz. neobičajna raba pa je raba, ki občutno presega običajno rabo Mobilnega interneta. Problem je v temu, da Si.mobil nikjer ne navaja, kako bodo uporabniki zvedeli, koliko je v posameznem obračunskem obdobju "običajna raba". Mimogrede, trenutno je ta meja pri 20 GB, kar za mobilno uporabo nikakor ni malo, je pa vsekakor veliko premalo za uporabo omrežij P2P oz. torrentov.

Določba se zdi tudi na trhlih temeljih, ker bi se v vsaj v teoriji lahko zgodilo, da bi vsi uporabniki neomejenega Mobilnega interneta odločili, da postopoma povečujejo prenos podatkov in bi "običajna" povprečna poraba s tem postala kmalu "polna" poraba, kar vsekakor ni cilj, ki ga želi Si.mobil doseči. Sploh pa je sporno, da Si.mobil tovrstno storitev še vedno imenujejo neomejeni dostop do interneta.

Kajti omejitve so lahko tudi drastične. Če bo uporabnik v posameznem trenutku močno presegal "običajno" porabo interneta, Si.mobil napoveduje, da bo do konca obračunskega obdobja (meseca) takemu uporabniku hitrost prenosa znižal na samo 64 Kb/s (kjer je zdaj lahko tudi več Mb/s). Si.mobil tudi napoveduje, da bo še trše ukrepal proti največjim kršilcem. Sledila bodo obvestila prek SMS in klic operaterja, če to ne zaleže, pisno obvestilo naročniku. Kdor bo še vedno vztrajal, mu bo Si.mobil začasno izključil številko, za ponovno aktivacijo pa bo potrebno ponovno plačati polno priključnino. Če se bo "nepravično" obnašanje uporabnika še ponavljalo, si Si.mobil pridržuje pravico trajne prekinitve pogodbe.

Za nameček je Si.mobil sporočil, da bo z istim datumom povečal cene za preneseni KB podatkov in sicer pri opciji Mobilni Internet Start iz dosedanjih 0,0004EUR na 0,0005EUR (25%) in iz dosedanjih 0,0004EUR na 0,0007EUR (75%) za ostale pakete razen pri paketu Mobilni Internet Unlimited. Seveda cene veljajo za prenos, ki presega tistega, ki je vključen v ceno paketa. Očitno je, da je v zadnjem obdobju porast prometa v Mobilnem Internetu močno porasel ter presegel kalkulacijo in najbrž tudi zmogljivost baznih postaj operaterja. Znano je, da operaterji običajno zmogljivosti načrtujejo špekulativno, z oceno "povprečne" rabe vseh naročnikov omrežja.

Če odmislimo uporabnike omrežij P2P, bodo nove pogoje najbolj občutili tisti, ki so si z Mobilnim internetom olajšali problem dostop do internetnega omrežja iz ruralnih okolij, kjer jim drugi operaterji zemeljskih povezav ne morejo omogočiti širokopasovnega dostopa do interneta. Zdaj bodo za razliko od sodržavljanov z xDSL ali hitrejšimi povezavami morali paziti, da ne presežejo "običajne" rabe. Škoda. V časih, ki na Finskem dostop do širokopasovnega interneta (zemeljskega ali mobilnega) postavljajo kot zakonsko pravico, v Sloveniji omejujemo tisto, kar je bilo že doseženo.

http://www.simobil.si/sl/inside.cp2?uid=DB6BAF49-10AE-F24D-70EA-1501352FFAE7&linkid=news&cid=C45CC6C5-8C1B-97D3-7033-0E30B0F0213C

http://www.simobil.si/sl/inside.cp2?uid=FE58422D-94CB-017F-4BFD-FD0B8D4B32D6&linkid=news&cid=C45CC6C5-8C1B-97D3-7033-0E30B0F0213C

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji