Objavljeno: 11.11.2015 05:00

Britanska policija bo patruljirala po temnem spletu

Britanska obveščevalna služba GCHQ je v sodelovanju z nacionalnim preiskovalnim uradom NCA napovedala ustanovitev nove internetne enote, ki bo nadzirala tudi temni splet (darkweb). Njeni člani se bodo borili proti kriminalu na internetu, ki se navadno skriva prav v temnih kotičkih.

O pasteh in vsebinah temnega spleta smo pisali v oktobrski številki. Vsega objavljenega v temnem spletu sicer ne smemo vzeti za suho zlato, a že če je samo del resničen, gre za pravi divji zahod, kjer je naprodaj vse od drog do orožja. Zato ni presenetljiva odločitev GCHQ in NCA, da ustanovita JOC (Joint Operations Cell), ki bo patruljirala po internetu, vključno s temnim spletom. Enoto so začeli načrtovati leta 2014, včeraj pa je zaživela.

JOC bo lovil razpečevalce otroške pornografije, a to ne bo njegova edina naloga. Preganjali bodo tudi vse ostale kriminalce, vključno s prodajalci marihuane in profesionalnimi hekerji. Identiteta je v temnem spletu sicer bolj izmuzljiv pojem, a pravi kriminal se dogaja zaradi denarja, njegova sled pa vedno nekam vodi. Četudi se plačilo opravi z bitcoini, jih nekdo prejme in nekako prelije v druge valute.

Časi brezvladja na internetu se počasi, a vztrajno končujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji