Objavljeno: 17.11.2015 21:00

Telekom Slovenije dobil bitko v primeru ADSL/ISDN, obeta se tretji krog

Slavna telekomunikacijska saga z vezavo ADSL-ja in ISDN-ja, s čimer je Telekom Slovenije med leti 2002 in 2005 obiral naročnike, ki so želeli širokopasovni dostop do interneta, je dobila še en podaljšek. Upravno sodišče je odpravilo odločbo Agencije za varstvo konkurence (AVK), ki je 25. 10. 2013 v ponovljenem postopku ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoč tržni položaj. Postopek je vrnjen v ponovno (že tretje) odločanje.

Postopek ima že zelo dolgo brado in smo ga v naši reviji podrobno spremljali. Še predobro se namreč spomnimo, kako je Telekom Slovenije zatrjeval, da je ISDN iz tehničnih razlogov nujno potreben za vzpostavitev priključka ADSL, pa čeprav so že tedaj strokovnjaki ob tem zmajevali z glavo. Šele pozneje so omogočili dostop prek ADSL-ja tudi po navadni analogni bakreni parici (PSTN), s čimer posredno priznali zavajanje.

Urad za varstvo konkurence je postopek uvedel leta 2004 in leta 2007 odločil, da je šlo za kršitev zakonodaje. Upravno sodišče je leta 2009 ugodilo pritožbi Telekoma Slovenije in odločbo odpravilo ter zadevo vrnilo v odločanje. Agencija za varstvo konkurence je v ponovljenem postopku 25. 10. 2013 odločila podobno, le nekoliko krajši časovni okvir, a večji obseg kršitve so pripoznali. Telekom Slovenije je zoper odločbo sprožil upravni spor in upravno sodišče je odločbo decembra lani potrdilo. Telekom Slovenije se je pritožil še na vrhovno sodišče, ki pa je zaradi napačne uporabe materialnega prava sodbo upravnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje upravnemu sodišču. To je v ponovljenem postopku razveljavilo odločbo AVK z dne 25. 10. 2013 in zadevo vrnilo v ponovno odločanje AVK.

Prekrškovnega postopka ni več mogoče uvesti, ker je zadeva absolutno zastarala, so pa mogoči še odškodninski zahtevki, ker zastaranje ne teče med trajanjem postopka. Odškodninski zahtevki, ki so jih upravičenci vlagali po odločbi iz decembra 2014, pa so do nove odločitve AVK brezpredmetni. Saga bo torej še trajala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji