Objavljeno: 16.11.2015 05:00

Gmail bo opozarjal na pošto z nešifriranih povezav

Če podatkov po internetu ne pošiljamo v šifrirani obliki, jih v resnici dajemo na vpogled vsakemu, ki ga zanimajo. Zaradi tega je Google že pred časom prestavil Gmail na šifriran HTTPS, s čimer smo zaščiteni pred običajnimi vohljači. S tem je zaščitena povezava med našim računalnikom in Googlovim strežnikom. Sedaj pa nam bo Google povedal tudi, kdaj naši sogovorniki ne uporabljajo varnega kanala, kar je prav tako pomembno.

Vsako elektronsko sporočilo pač vedno prebereta vsaj dve osebi, zato nam vso šifriranje čisto nič ne pomaga, če ima prejemnik ali pošiljatelj nezaščiteno povezavo. Kaj dosti proti temu sicer ne moremo storiti, je pa lepo, če to vsaj vemo. Googlov Gmail, Microsoft in Yahoo že podpirajo STARTTLS, ki poskrbi za šifriran prenos pošte od pošiljateljevega strežnika do prejemnikovega, vsi ponudniki elektronskih predalov pa tega še niso implementirali. In v takih primerih tudi Googlov strežnik ne more uporabljati šifriranja, saj ga partner ne bi razumel.

Google želi zato konkurenco spodbosti k uporabi STARTTLS tako, da bo v naslednjih tednih začel uporabnike opozarjati, kdaj pošiljateljev strežnik ne podpira šifriranja. Tako bodo uporabniki jasno vedeli, da vsebina sporočila ne more biti zaupna, saj je po internetu potovala v nešifrirani obliki.

Ali so tudi šifrirana sporočila resnično potovala proč od nepovabljenih oči, pa je seveda drugo vprašanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji