• Windows Phone in Android

    Steve Ballmer, bivši šef Microsofta in sedaj njegov največji posamični delničar, je na letni skupščini podjetja izpostavil mnenje, da je edina rešitev za pomanjkanje aplikacij na telefonih z Windows Phone – zmožnost poganjanja Android aplikacij. Sedanji šef Nadella namreč pomanjkanje aplikacij poskuša rešiti s prepričevanjem razvijalcev, naj izdelujejo t.i. »univerzalne« aplikacije, ki bodo tekle na vseh sistemih Windows, od namiznih do telefonskih. Steve meni, da to ne bo delovalo.

    Objavljeno: 3.12.2015 14:00
  • Ko vodoodpornost ni dovolj

    Japonska Kyocera, ki jo pri nas poznamo bolj ali manj le kot proizvajalca laserskih tiskalnikov, je na domačem tržišču predstavila pametni telefon, ki ni le vodoodporen, ampak je odporen tudi na – milo. Kyocerin Digno Rafre je namenjen uporabnikom, ki bi radi telefon imeli povsod, na snegu, v kuhinji ali kar v kopalnici, v kadi (dokupimo mu lahko stojalo v obliki račke, ki plava na vodi…). Proizvajalec njegovo praktičnost še posebej poudarja s tem, da ima vgrajen digitalni sprejemnik za televizijo. Na dotik občutljiv zaslon naj bi deloval tudi ko je moker, ni pa jasno, ali je to zato, ker gre v resnici za rezistiven zaslon, kot so ga imeli slabši telefoni nekoč.

    Objavljeno: 3.12.2015 13:00
  • Nova piramida v svetu bitcoina

    Raztreščila se je še ena piramida, ki je izkoriščala bitcoin in snovalcem omogočila hitro obogatitev, naivne vlagatelje pa pustila z dolgimi nosovi. Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev je uradno obtožila Josha Garzo, da je prek svojih podjetij vodil Ponzijevo shemo.

    Objavljeno: 3.12.2015 05:00
  • Umetna inteligenca na pomoč Wikipediji

    Wikimedia Foundation je v svojem Blogu predstavila orodje Objective Revision Evaluation Service (ORES), ki bo urednikom prispevkov v Wikipediji pomagalo oceniti koliko so prispevki dejansko vredni zaupanja. Glede na to, da ima Wikipedia vsak dan okoli pol milijona popravkov, med katerimi je ogromno takih, ki z resno vsebino nimajo veliko zveze, se sliši taka strojna pomoč zelo smiselna. ORES sicer temelji na strojnem učenju, pri slednjem pa so mu s pravili seveda pomagali uredniki Wikipedije.

    Objavljeno: 2.12.2015 13:30
  • V Sloveniji zagnali varnostni sistem eCall

    Sistem eCall, ki so ga konec lanskega leta uzakonili evropski poslanci, je s prvim decembrom v Sloveniji končal testno obdobje in je v redni uporabi. Slovenija je prva država v Evropi, kjer sistem polno deluje. eCall, ki ga bodo od leta 2018 morali imeti vgrajenega vsi novi avtomobili, v primeru nesreče omogoča samodejno obveščanje klicnega centra (112). Sistem temelji na beleženju pojemkov avtomobila in sproženju zračnih blazin, lokacijo beleži s pomočjo sistema GPS, obvestilo pa pošlje prek mobilnega telefonskega omrežja.

    Objavljeno: 2.12.2015 12:00
  • Nov izsiljevalski virus

    Iz SI-CERTa sporočajo, da so v zadnjih dneh prejeli več prijav okužb z novim izsiljevalskim virusom TeslaCrypt 2.0, ki uporabniku zašifrira datoteke in za njihovo odšifriranje zahteva 500 dolarjev v obliki valute bitcoin.

    Objavljeno: 1.12.2015 13:00
  • NSA je po novem omejena. Ali res?

    Po ukazu ameriškega predsednika Baracka Obame ameriška varnostna agencija NSA ne sme več vse povprek slediti teroristom in »teroristom«. Vsaj tako bi lahko na podlagi branja novic zaključil nekoliko površen bralec. V resnici je sprememba, ki je stopila v veljavo ta vikend, le kozmetična.

    Objavljeno: 1.12.2015 07:00
  • AMD »zažiga« grafične kartice

    AMD-jevi novi gonilniki Crimson, ki so izšli prejšnji torek, so nekaterim uporabnikom AMD-jevih grafičnih kartic povzročili nemalo težav, saj so jim pošteno pregreli kartice. Nekateri poročajo celo o fizičnih poškodbah, česar še ni bilo mogoče neodvisno preveriti, brez dvoma pa je hrošč v novem gonilniku prizadel mnogo kartic.

    Objavljeno: 1.12.2015 05:00
  • Piratstvo da, piratstvo ne

    Nemško zvezno sodišče je sprejelo odločitev, ki v praksi pomeni, da bodo internetni ponudniki morali blokirati dostop do konkretnih spletnih strani, ki ponujajo »piratske« vsebine. Odločitev je vrh pravne zgodbe, v kateri je nemško združenje GEMA, ki skrbi za avtorske pravice, tožilo Deutche Telekom, ker ta ponudnik ni hotel zapreti dostopa do spletne strani 3dl.am, ki je nelegalno ponujalo glasbo. Spletna stran je medtem že ugasnila.

    Objavljeno: 30.11.2015 12:00
  • Kaj lahko ponudi brezžično omrežje Li-Fi?

    Raziskovalci so uspešno preizkusili nov tip brezžičnega omrežja, poimenovanega Li-Fi. Ta naj bi bil do 100-krat hitrejši od klasičnega Wi-Fi omrežja. Za dolpoteg filmov v visoki ločljivosti bi teoretično potrebovali zgolj nekaj sekund, v praksi to ne bo mogoče. Nova brezžična tehnologija za prenos podatkov uporablja komunikacijo s pomočjo svetlobe (visible light communication). Znanstveniki tehnologijo trenutno testirajo v estonskem Talinu. Poročajo o prenosih, ki dosegajo hitrosti do enega gigabajta podatkov na sekundo.

    Objavljeno: 30.11.2015 11:00
  • Domači šestnožni robot

    Na spletnem inkubatorju Indiegogo najdemo zanimiv hrvaški projekt STEMI. Gre za šestnožnega robota (ang. Hexapod), ki ga uporabnik sestavi sam in med procesom spozna vrsto znanstvenih, tehnololoških, inženirskih in matematičnih osnov (Science, Technology, Engineering, Math - STEM). Kupec bo z nakupom oziroma podporo projektu deležen tako sestavnih delov robota kot večpredstavnostnih navodil, s katerimi bo mehanskega plazilca obudil v življenje. Robot STEMI je v osnovi učna platforma, ki skozi igro uporabnika nauči 3D modeliranja, elektronike in programiranja. Več o igrači z namenom v priloženem video posnetku ter na spletni strani kampanje.

    Objavljeno: 29.11.2015 01:00
  • Dobrodelni Bill Gates

    Soustanovitelj Microsofta, Bill Gates, je na pariški konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah predstavil projekt Clean Tech Initiative. Gre za pobudo, znotraj katere bodo sodelujoče države do leta 2020 podvojile vlaganja v okolju prijazno tehnologijo. Sodelovanje so med drugimi potrdile Francija, Norveška, ZDA, Kanada, Avstralija, Indija in Južna Koreja. Pridružili se jim bodo zasebni vlagatelji. Bill Gates je skladu namenil dve milijardi dolarjev lastnih sredstev. Osrednji cilj pobude je izboljšanje (in pocenitev) tehnologije za obnovo planeta, do katere bodo imele dostop tudi najrevnejše države.

    Objavljeno: 29.11.2015
  • Lenovo in Razer

    Največji proizvajalec računalnikov na svetu Lenovo je napovedal sodelovanje z igričarskim podjetjem Razer. Skupaj sta zasnovala linijo PCjev s preprostim nazivom Y. Računalnike, izdelane v sodelovanju, bo krasila tako nadpovprečna strojna moč, ustvarjena za zagon najzahtevnejših iger, kot oblikovne posebnosti podjetja Razer, med katerimi ne manjka priljubljena barvna osvetlitev Chroma. Prvi izdelek iz serije, namizni računalnik Lenovo Razer Edition, bo uradno predstavljen januarja na ameriškem sejmu elektronike CES. Kitajci želijo s sodelovanjem okrepiti prisotnost na igričarskem trgu, med kupci, ki so še edini pripravljeni odšteti zajeten kup denarja za računalnik, medtem ko Razer s podporo večjega podjetja upa na podoben uspeh kot ga ima naveza Dell - Alienware.

    Objavljeno: 28.11.2015 08:00
  • Kako je policija leta zavajala s stroški gradnje in zmogljivostjo sistema Tetra

    Napačne in celo namerno sfrizirane ocene o zmogljivosti sistema Tetra ogrožajo varnost policijskih komunukacij in s tem tudi varnost države.

    Objavljeno: 28.11.2015 08:00
  • Na internetu milijoni nezaščitenih naprav

    S povečevanjem števila naprav, ki se povezujejo v internet, narašča tudi število varnostnih tveganj in lukenj. Ena izmed šibkih točk so tudi certifikati, ki so načeloma namenjeni zagotavljanju varnosti, a ob nepravilni implementaciji povečujejo tveganja. V SEC Consult so analizirali več kot 4000 različnih vgradnih (embedded) naprav dobrih 70 proizvajalcev in ugotovili porazno stanje na področju certifikatov.

    Objavljeno: 28.11.2015 05:00
  • Raspberry Pi za slabih šest evrov

    Britanski proizvajalec slavnega kartičnega računalnika Raspberry Pi je predstavil cenejšo različico z imenom Zero. Novinca bo s hitrostjo 1 GHz poganjal procesor Broadcom BCM2835. Raspberry Pi Zero bo imel 512 MB pomnilnika RAM, bralnik kartic micro SD, vhod za priklop zunanjih naprav micro USB ter micro HDMI izhod s podporo ločljivosti 1080p s šestdesetimi sličicami na sekundo. Kljub dimenzijam kreditne kartice (65 × 30 mm), je malček štirideset odstotkov hitrejši od izvirnega istoimenskega hobi računala. Nanj zlahka naložimo Raspbian, kartičnemu računalniku prilagojeno verzijo operacijskega sistema Linux, ter aplikacije med katerimi ne manjka niti priljubljena igra Minecraft. Računalniku manjkajo standardni USB vhodi in omrežni priklop, zato bo nakup USB razdelilnika nujen.

    Objavljeno: 27.11.2015 02:00
  • HP Slovenija bo Selectium

    Po globalni reorganizaciji podjetja HP je spremembe dočakala tudi slovenska družba Hewlett Packard Slovenija d.o.o. Dosedanji lastnik družbe Hewlett Packard Enterprise je stoodstotni lastniški delež slovenskega podjetja prodal mednarodni skupini Midas Group. Podjetje se bo s prenosom lastništva preimenovalo v Selectium d.o.o. Bivši lastniki HPE so s kupcem slovenskega podjetja sklenili petletno pogodbo o sodelovanju. Vodstvo slovenskega HP, sedaj Selectium, ostaja isto. Direktor Iztok Klančnik zagotavlja, da poslovni partnerji, kupci in uporabniki lastniškega prehoda ne bodo občutili. Več podrobnosti bo znanih 17. decembra, ko se bo novo podjetje prvič uradno predstavilo javnosti.

    Objavljeno: 27.11.2015 01:00
  • Apple in navidezna resničnost

    Navidezna resničnost vstopa na velika vrata. Igričarjem se cedijo sline po Oculus Riftu, lastnikom Samsung telefonov po napravi Gear VR, drugim po Googlovi kartonasti škatli, ki dostojno pričara prvi stik z opevano virtualnostjo. Mirno je le v enem taboru. Privrženci Applovih naprav za zdaj ostajajo na suhem. Nedavni Applovi nakupi kažejo, da suša ne bo trajala dolgo. Februarja so jabolčniki prevzeli podjetje Metaio, ki ima v lasti nekaj pomembnih patentov s področja navidezne resničnosti, nedavno pa so pod okrilje vzeli ekipo Faceshift, ki je poskrbela za snemanje obrazne mimike igralcev v filmu Star Wars: The Force Awekens. Uradnega razloga za zadnji nakup ni, a so vse glasnejše govorice, da Apple pripravlja izdelek s področja navidezne resničnosti.

    Objavljeno: 26.11.2015 11:00
  • Telekom Slovenije bo računal deljenje mobilne povezave

    V Sloveniji smo mobilno razviti. Imamo več dokaj enakovrednih ponudnikov in zdravo konkurenco na trgu. Posledično so cene nizke, storitev zadovoljiva. Z novimi pridobitvami se sicer cena (zmogljivih) paketov viša, a za stare ostaja večinoma enaka. Žal so časi debelih krav minili, zato ponudniki zaslužek iščejo tudi pri storitvah, ki so jih v preteklosti ponujali zastonj oziroma v sklopu posameznega paketa. Telekom Slovenije tako na Modrem paketu uvaja plačevanje deljenja mobilne povezave v splet. Desetih gigabajtov, ki jih pošteno plačamo, ne smemo deliti z drugimi napravami. Podobno prepoved je lani na paketu EU Neskončno uvedel že Simobil, vendar je v praksi ostal le pri besedah, medtem ko Telekom Slovenije deljenje povezave preprečuje z nadzorom podatkovnega prometa. Če sistem ugotovi, da vročo mobilno točko uporablja na primer namizni spletni brskalnik, promet nemudoma ustavi. Storitev deljenja mobilne povezave je zopet na voljo, če uporabnik zanjo plača dva evra mesečno.

    Objavljeno: 26.11.2015 11:00
  • Hofer bo prodajal Applove izdelke

    V Sloveniji dobimo novega ponudnika naprav z logotipom ugriznjenega jabolka. Od četrtka, 3.12.2015, bo Hofer v svojih prodajalnah začel s prodajo nekaterih Applovih izdelkov. Gre za omejeno količino telefonov iPhone 5s in 6 ter tablici iPad Air in Mini 3. Zanimivo je, da bodo naprave na voljo po izredno ugodnih cenah. Telefon bomo dobili že za dobrih štiristo evrov, tablico za stotaka manj. Cene sicer starejših modelov so nižje kot pri uradnih ter specializiranih prodajalcih, kar je pravi mali praznični čudež. Čarovnija bo delovala do razprodaje zalog.

    Objavljeno: 26.11.2015 08:00
  • Največja kraja prijavnih podatkov v zgodovini

    Ameriška zvezna agencija FBI je na podlagi zbranih dokazov povezala 1,2 milijarde ukradenih prijavnih podatkov z enim samim imenom oziroma vzdevkom. Največjo tovrstno krajo v zgodovini je izvedel Mr. Gray. Hekerja so z nečednim dejanjem povezali prek ruskega elektronskega naslova, ki so ga našli v domačih pripomočkih za pošiljanje neželene pošte. Gospod Sivi je na spletu prodajal tudi uporabniške račune družabnih omrežij Facebook in Twitter. Največjo krajo uporabniških imen in gesel doslej so prvi odkrili strokovnjaki podjetja Hold Security, o čemer smo že poročali (v priloženi novici). Preiskava se nadaljuje. O izsledkih bomo poročali.

    Objavljeno: 26.11.2015 01:00
  • Spletni nakupovalni trendi pri nas

    Slovensko podjetje Red Orbit je predstavilo raziskavo o vedenju uporabnikov na slovenskih spletnih trgovinah. Raziskava je potekala od 1. januarja 2014 pa do 5. oktobra 2015, v tem času so zabeležili nekaj čez deset milijonov sej.

    Objavljeno: 25.11.2015 09:00
  • Naprednejši dotik

    Naslednja velika stvar v mobilnem svetu je naprednejši dotik. Zaznavanje stopnje pritiska uporabljata na primer tako Applov telefon iPhone 6s kot Mate S kitajskega podjetja Huawei. Tako imenovani 3D dotik sicer omogoča naprednejšo uporabniško izkušnjo, a še vedno nekaj manjka. Podjetje Qeexo, ki stoji za tehnologijo zaznavanja različnih dotikov na telefonih podjetja Huawei (FingerSense), je predstavilo svoje videnje prihodnosti. Imenuje se FingerAngle. Gre za algoritem, s katerim naprava predvidi kot pritiska prsta na zaslonsko površino. Medtem ko z obstoječo tehnologijo za določene operacije potrebujemo dva prsta (povečevanje, obračanje slike), nam FingerAngle izvedbo istih akcij omogoča zgolj z enim. Kaj iznajdba pomeni oziroma bi lahko pomenila v praksi, izvemo v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 25.11.2015 01:00
  • Yahoo ne mara blokiranja oglasov

    Podjetje Yahoo uporabnikom njihove elektronske pošte pod pretvezo sveže izkušnje onemogoča uporabo pripomočkov za zaščito pred nadležnimi oglasi. Tehnologija je v fazi testiranja, zato so za zdaj prizadeti zgolj nekateri uporabniki, ki živijo znotraj meja Združenih držav Amerike. Podobni poskusi se pojavljajo tudi drugje, blokiranje uporabnikov z blokado oglasov na svojih straneh uvajata tako britanski časnik City AM kot ameriški The Washington Post. Na drugi strani je Apple, ki je z nadgradnjo mobilnega operacijskega sistema iOS 9 ubral nasprotno smer ter omogočil zaščito pred oglasi. Slednja uspešno blokira vse nadležne reklame, razen tistih, ki prihajajo iz Cupertina.

    Objavljeno: 24.11.2015 09:00
  • Dellovi računalniki z veliko varnostno luknjo

    Na Dellovih računalnikih so odkrili vrhovni certifikat, ki spominja na spodrsljaj, ki si ga je na svojih računalnikih privoščil Lenovo. Na nekaterih novejših Dellovih prenosnikih se namreč med zaupanja vrednimi certifikati vrhovnih overiteljev (CA) skriva tudi certifikat eDellRoot, ki je očitno proizvajalčev in ima kopico čudnih lastnosti.

    Objavljeno: 24.11.2015 05:00
  • Dva milijona protipiratskih zahtev na dan

    Protipiratska gonja se zaostruje. Google naj bi dnevno prejemal več kot dva milijona zahtev za blokado spletnih strani s sporno vsebino. Petindvajset zahtev na sekundo, 1500 na minuto in kar enkratno povečanje pritožb kaže na številne aktivnosti lastnikov avtorskih pravic. Zadnji mesec se je Googlu oglasilo 5.492 tožnikov, ki so skupno prijavili 72.207 različnih domen. Vsako sporno spletišče je povprečno doživelo 900 pritožb, najuspešnejše (v narekovajih) med njimi, na primer španska stran z glasbo flowxd.me, tudi do pol milijona zahtev po ukinitvi. Čeprav je spletni velikan nedavno začel lastno kampanjo proti spornim stranem, zloglasna spletišča so po novem med zadetki Googlovega iskalnika manj vidna, je očitno, da v praksi dokaj neučinkovito blokiranje posameznih spletnih strani ostaja najbolj priljubljeno orožje lastnikov avtorskih pravic.

    Objavljeno: 24.11.2015 01:00
  • Microsoft novači uporabnike Androida

    Microsoft je kralj operacijskih sistemov, a kljub temu, da so Okna najbolj priljubljeno okolje na računalnikih, mobilnemu svetu vladata Google in Apple. Velikan iz Redmonda želi stvari obrniti sebi v prid. Po nakupu finske Nokie ter splavitvi sistema Windows 10 se posveča predvsem ekosistemu. Pri Microsoftu se zavedajo, da je največja težava mobilnih Oken, pomanjkanje aplikacij zanje. Čeprav število slednjih vztrajno narašča, je splošno prepričanje uporabnikov, da programov v mobilnem ekosistemu ni. Aplikacija AppComparison, ki jo uporabniki Googlovega operacijskega sistema Android najdemo na tržnici Play, nas želi prepričati nasprotno. Vsakemu programu, ki ga v mobilnem sistemu Windows ni, najde ustrezno zamenjavo. Pri izvajanju zadane naloge AppComparison delno uspe, slehernik uvidi, da je aplikacij v Microsoftovem ekosistemu zares ogromno, a hkrati spozna, da jih mnogo še vedno manjka.

    Objavljeno: 23.11.2015 08:00
  • HoloLens v Volvo salonih

    Microsoft in Volvo sta združila sile in bosta v naslednjem letu v prodajalne avtomobilov prinesla tehnologijo povečane resničnosti na temelju pred časom predstavljenega prototipa očal Microsoft HoloLens. Volvo bo na ta način lahko potencialnim kupcem pokazal delovanje sodobnih varnostnih ter drugih pripomočkov, kar bi sicer težko naredili v salonih. HoloLens bo omogočal tudi prikaz različnih prilagoditev, ki jih izbere kupcev, čez čas pa naj bi tehnologijo uporabili tudi v proizvodnem postopku.

    Objavljeno: 22.11.2015 01:00
  • Prometne informacije v Google Maps tudi v Sloveniji?

    Spletni zemljevid Google Maps že lep čas nudi sveže informacije o pretočnosti in morebitnih zastojih v prometu v številnih državah sveta. A Slovenija doslej ni bila med njimi, kot smo pisali v aktualni številki Monitorja. Vse kaže, pa da se bodo stvari pri nas kmalu spremenile. Morda (malce hitreje) ravno zato, ker smo ob pripravi članka odgovorne zasuli z množico vprašanj in dosežki konkurence (Bing Maps, Here Maps, TomTom).

    Objavljeno: 22.11.2015 01:00
  • LG je preklical pametno uro Watch Urbane 2nd Edition

    Korejski proizvajalec LG se je odločil za nenavadno potezo in je pametno uro LG Watch Urbane 2nd Edition umaknil iz prodaje le šest dni za tem, ko so začeli sprejemati naročila. Nesrečnim prvim kupcem bodo vrnili celotno kupnino.

    Objavljeno: 21.11.2015 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji