Novice

 • Sesanje z robotom in telefonom

  Robotske sesalnike danes videvamo praktično na vsakem koraku. Ne glede na blagovno znamko gre povečini za pametne stroje, ki osovraženo hišno opravilo izvajajo s pomočjo prostorske preslikave. Robot je opremljen z ustreznimi tipali in kamerami, ki mu povedo, kje je že čistil. LGjev primerek tovrstnega sesalnika se zadeve loti malo drugače. Poleg običajne opreme mu pri sesanju pomaga povezava z namensko mobilno aplikacijo. Slednja uporabniku omogoča, da s kamero ukaže robotu HOM-BOT Turbo+, kateri del stanovanja je potreben dodatne pozornosti. Predhodnik napovedanega sesalnika se pri LGju prodaja za 500 ameriških dolarjev, medtem ko cena novinca še ni znana. Bržčas jo skupaj z drugimi podrobnostmi izvemo naslednji mesec na ameriškem sejmu elektronike CES, ko bo robotski sesalnik uradno predstavljen.

  Objavljeno: 22.12.2015 08:00več
 • Nova igralna konzola na kasete

  Podjetje Coleco, znano po eni izmed prvih konzol za igranje iger iz igralnih avtomatov v lastnem domu, napravi Colecovision iz daljnega leta 1982, napoveduje novo igralno konzolo z igrami v obliki kaset. Coleco Chameleon bo klasična igralna konzola s sodobnim pristopom, ki bo omogočala tako poganjanje starih naslovov kot novih 8-, 16-, in 32-bitnih iger, narejenih v duhu zlate dobe igričarstva. Naprava bo na prodajne police prišla v začetku leta 2016. Prvič jo bomo lahko preizkusili od 13. do 16. februarja na sejmu Toy Fair v New Yorku. Cena ostaja skrivnost. Coleco na Twitterju zagotavlja, da bo dosegljiva širšemu krogu ciljnega občinstva.

  Objavljeno: 21.12.2015 10:00več
 • Nepooblaščena prijava v Linux

  Španski raziskovalci tehnične univerze v Valenciji so odkrili nenavadno napako, ki je prisotna v večini priljubljenih distribucij operacijskega sistema Linux. Gre za hrošča v zagonskem nalagalniku Grub2, ki ob osemindvajsetem pritisku vračalke, tipke za brisanje znaka pred kazalcem, obide zaklenjeni zaslon ter zažene reševalno lupino z vsemi uporabniškimi pravicami. Množično zlorabljanje vračalke sproži napako v pomnilniku, ki sistem prepriča o naših težavah, zato nam ponudi orodje za samopomoč. Čeprav hrošč ni velika varnostna grožnja, nepridiprav bi za njegovo zlorabo potreboval fizični dostop do sistema, so Ubuntu, Red Hat in Debian že izdali popravke.

  Objavljeno: 21.12.2015 08:00več
 • Juniper odkril stranska vrata v svoji opremi

  Juniper je v svojih požarnih zidovih odkril ranljivosti, ki jih je tja nekdo namerno nastavil. Kot so minuli teden sporočili v izjavi za javnost, so pri pregledu kode odkrili dvoje stranskih vrat, ki poučenemu napadalcu omogočajo administratorski dostop do naprav NetScreen in dešifriranje VPN-povezav. Popravek je že na voljo.

  Objavljeno: 21.12.2015 05:00več
 • Google daje v iskalniku večjo prioriteto stranem HTTPS

  Google je oznanil majhno, a pomembno spremembo, ki bo povečala varnost pri brskanju po spletu. V svojem spletnem iskalniku je nekoliko spremenil algoritem za indeksiranje spletnih strani, ki daje odslej večjo prioriteto stranem z zaščitenim pristopom prek protokola HTTPS.

  Objavljeno: 20.12.2015 01:00več
 • Ko navidezna resničnost postane rekreacija

  Področje navidezne resničnosti je eno najbolj vročih na področju razvoja novih zamisli. Razvijalci kar tekmujejo pri iskanju novih načinov rabe, zadnja domislica pa združuje prikazovalnike navidezne resničnosti z igrami in s športnimi pripomočki, kot sta sobno kolo in tekalni trak.

  Objavljeno: 20.12.2015 01:00več
 • Apple ima novega izvršnega direktorja

  Apple je dobil prvega novega izvršnega direktorja (COO) odkar je Tim Cook prevzel vajeti podjetja leta 2011. Na ta visok položaj so imenovali veterana Jeffa Williamsa, ki se je družbi pridružil že leta 1998.

  Objavljeno: 19.12.2015 01:00več
 • Acerjev monitor za navdušence

  Acer je predstavil vrhunski monitor, ki je namenjen predvsem ljubiteljem iger, vendar bo po obliki in tehničnih lastnostih vzbujal pozornost tudi drugje. Predator Z35 ima kar 35-palčno diagonalo zaslona v razmerju 21:9 in z ločljivostjo 2.560 x 1.080 pik. Zaradi velikosti in razmerja pride zelo prav, da je površina zaslona ukrivljena z robovi, ki so bližje uporabniku.

  Objavljeno: 19.12.2015 01:00več
 • Prvo obratujoče omrežje 4,5G

  Podružnica podjetja TeliaSonera na Norveškem je pred šestimi leti postala prvi operater na svetu, ki je uvedel 4G. Danes je podjetje napravilo korak naprej, ko se je zapisalo v zgodovino telekomunikacij s prikazom hitrosti prenosa podatkov do 1Gb/s.

  Objavljeno: 18.12.2015 01:00več
 • Mozilla A-Frame za spletne strani v navidezni resničnosti

  Mozilla namerava biti vodilni ponudnik rešitev za prostorski prikaz s sodobnimi napravami za navidezno resničnosti. V javnost so zato poslali prve rezultate dela raziskovalnega oddelka MozVR, ki se kažejo v odprtokodnem ogrodju in okolju z imenom A-Frame.

  Objavljeno: 18.12.2015 01:00več