Objavljeno: 1.12.2015 07:00

NSA je po novem omejena. Ali res?

Po ukazu ameriškega predsednika Baracka Obame ameriška varnostna agencija NSA ne sme več vse povprek slediti teroristom in »teroristom«. Vsaj tako bi lahko na podlagi branja novic zaključil nekoliko površen bralec. V resnici je sprememba, ki je stopila v veljavo ta vikend, le kozmetična.

NSA namreč ne sme več prestrezati kar vseh telefonskih klicev v ZDA in hraniti metapodatkov o njih (telefonska številka, čas, lokacija), ampak mora za prestrezanje dobiti dovoljenje sodišča. Vendar pa je to dovoljenje lahko tudi zelo splošno, za prestrezanje določenega »iskalnega termina« in ne le za prestrezanje podatkov med točno določenimi osebami. Poleg tega, še enkrat, nov zakon govori le o prestrezanju ameriškega prometa, kar pomeni, da preostali svet od njega nima nič. In še posebej, zakon nič ne pove o prestrezanju internetnega prometa, kjer je NSA zelo aktivna, kot smo že večkrat izvedeli iz dokumentov, ki jih je iz agencije pretihotapil Edward Snowden.

Kot so (nazadnje) razkrili v filmu The Usual Suspects, kjer je skozi igro Kevina Spaceya nastopil skrivnostni Keyser Söze: »The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he did not exist. And like that... he is gone.”.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

prgrmr | 1.12.2015 | 10:04

Kaj pa prevod naslova filma in navedka? Da vas ne bo kdo kaznoval ... ;)

Matjaž Klančar | 1.12.2015 | 10:16

A ne velja to samo za naslove? ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji