Objavljeno: 30.11.2015 12:00

Piratstvo da, piratstvo ne

Nemško zvezno sodišče je sprejelo odločitev, ki v praksi pomeni, da bodo internetni ponudniki morali blokirati dostop do konkretnih spletnih strani, ki ponujajo »piratske« vsebine. Odločitev je vrh pravne zgodbe, v kateri je nemško združenje GEMA, ki skrbi za avtorske pravice, tožilo Deutche Telekom, ker ta ponudnik ni hotel zapreti dostopa do spletne strani 3dl.am, ki je nelegalno ponujalo glasbo. Spletna stran je medtem že ugasnila.

Odločitev je hkrati nekako pogojna, saj določa, da mora pobudnik blokade (v tem primeru GEMA) pred zahtevo po blokadi storiti vse, da bi konkretno spletno stran obtožil neposredno, tako da izbrska in toži lastnike strani. Vseeno GEMA odločitev pozdravlja kot pomembno zmago, ki bo odprla vsaj teoretične možnosti za blokado »piratskih« spletnih strani.

Po drugi strani je približno v istem časovnem obdobju Švedsko okrajno sodišče odločilo popolnoma nasprotno – da švedski ponudniki interneta niso dolžni blokirati dostopa do piratske strani The Pirate Bay. Ker njeno delovanje po Švedski zakonodaji ni protizakonito. Tožnik, ki je tožbo izgubil (Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film in Švedska filmska industrija) mora toženemu internetnemu ponudniku (Bredbandsbolaget) povrniti 150.000 dolarjev sodnih stroškov.

Tudi sicer se države po svetu različno odločajo glede »piratske« problematike. V Veliki Britaniji je npr. Piratski zaliv že dalj časa blokiran.

V Sloveniji imamo že dalj časa blokirane le svetovne športne stavnice, kot je Bwin. »Blokirane« so le na nivoju DNS, kar v resnici ni prav veliko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji