Objavljeno: 1.12.2015 05:00

AMD »zažiga« grafične kartice

AMD-jevi novi gonilniki Crimson, ki so izšli prejšnji torek, so nekaterim uporabnikom AMD-jevih grafičnih kartic povzročili nemalo težav, saj so jim pošteno pregreli kartice. Nekateri poročajo celo o fizičnih poškodbah, česar še ni bilo mogoče neodvisno preveriti, brez dvoma pa je hrošč v novem gonilniku prizadel mnogo kartic.

Problem tiči v kontroli ventilatorja. Hitrost njegovega vrtenja je mogoče programsko nadzorovati. Princip je preprost: pri nizki obremenitvi ni potrebe, da se ventilator vrti s polnimi obrati in glasno ropota, pri visoki obremenitvi pa se tudi ventilator hitreje zavrti. Iz za zdaj javnosti še nepoznanih razlogov se pri nekaterih grafičnih karticah po namestitvi novih gonilnikov ventilator ves čas vrti le z 20 odstotki.

Rezultat so izjemno vroče kartice, ker se pri polni obremenitvi ne hladijo zadosti. Uničenje zaradi pregrevanja pri današnjih čipih naj ne bi bilo več možno, ker imajo vrsto strojnih zaščit, ki jih nobena programska oprema ne more obiti, a vseeno na Redditu nekateri uporabniki tarnajo nad poškodovanimi karticami. Zgodba se bo v naslednjih dneh še izkristalizirala.

AMD se je podvizal in se lotil pisanja popravka, do njegove izdaje pa sta rešitvi dve – odstranitev gonilnikov ali pa ročna nastavitev hitrosti vrtenja, ki pa jo je treba ponoviti ob vsakem ponovnem zagonu računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji