Objavljeno: 22.11.2015 01:00

Prometne informacije v Google Maps tudi v Sloveniji?

Spletni zemljevid Google Maps že lep čas nudi sveže informacije o pretočnosti in morebitnih zastojih v prometu v številnih državah sveta. A Slovenija doslej ni bila med njimi, kot smo pisali v aktualni številki Monitorja. Vse kaže, pa da se bodo stvari pri nas kmalu spremenile. Morda (malce hitreje) ravno zato, ker smo ob pripravi članka odgovorne zasuli z množico vprašanj in dosežki konkurence (Bing Maps, Here Maps, TomTom).

Na opozorilo našega bralca smo namreč ugotovili, da je Google neuradno v javnost že dal delujočo različico zemljevida Maps, ki kaže sveže prometne informacije, zaenkrat vsaj v Ljubljani. Očitno Google novo podporo še testira in zato objava ni bila znana javnosti.

Podatke o prometu sicer lahko opazujemo na zemljevidu kot različno obarvane odseke cest, ki ponazarjajo gostoto prometa. V ozadju je zbiranje podatkov o prometu najbrž zagotovljeno iz različnih virov informacij, med drugim s tehnologijo posredovanja podatkov o stanju prometa (hitrosti gibanja) s strani posameznih uporabnikov, ki jih zbirajo in obdelujejo v realnem času. Tehnologijo je Google pridobil z nakupom podjetja Waze, ki jo je delno vgradili tudi v zemljevide Maps.

Nova pridobitev deluje tudi v aplikaciji Maps, na mobilnih telefonih:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji