Objavljeno: 30.11.2015 11:00

Kaj lahko ponudi brezžično omrežje Li-Fi?

Raziskovalci so uspešno preizkusili nov tip brezžičnega omrežja, poimenovanega Li-Fi. Ta naj bi bil do 100-krat hitrejši od klasičnega Wi-Fi omrežja. Za dolpoteg filmov v visoki ločljivosti bi teoretično potrebovali zgolj nekaj sekund, v praksi to ne bo mogoče. Nova brezžična tehnologija za prenos podatkov uporablja komunikacijo s pomočjo svetlobe (visible light communication). Znanstveniki tehnologijo trenutno testirajo v estonskem Talinu. Poročajo o prenosih, ki dosegajo hitrosti do enega gigabajta podatkov na sekundo.

»Trenutno smo razvili rešitev na osnovi pametne osvetlitve, pri čemer v industrijskem okolju komunikacija poteka s pomočjo svetlobe. Prav tako delamo na novem projektu z zasebno stranko, ki v svojih pisarnah dostopa do interneta s pomočjo Li-Fi omrežja.«

Tehnologijo Li-Fi je razvil Harald Haas z univerze v Edinburghu na Škotskem, in sicer že leta 2011. V laboratorijskem okolju je tehnologija dosegla hitrost izjemnih 224 gigabitov na sekundo, kar pomeni prenos 18 filmov velikih 1,5 gigabajta v eni sami sekundi.

Li-Fi deluje na osnovi komunikacije, ki poteka s pomočjo svetlobe, in sicer z utripanjem LED luči, razlagajo na spletni strani Science Alert. Tako se lahko izjemno hitro prenaša zapis binarne kode. Prednost tehnologije je varnost, saj je svetloba omejena s prostorom. To pomeni, da je tudi manj problemov z motenjem ostalih naprav. Prednost je hkrati tudi omejitev, Wi-Fi omrežje namreč ni tako močno omejeno s fizičnimi preprekami. Li-Fi tako po mnenju strokovnjakov ne bo povsem izpodrinil klasičnega brezžičnega omrežja, ampak bosta obe tehnologiji najverjetneje uporabljani sočasno.

NaoSp4NpkGg

Vir: Mladina

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji