Objavljeno: 20.10.2013

Žarnice LED namesto povezave WiFi?

Kitajski zanstvenik Chi Nan iz Šanghajske univerze je za medije dejal, da so korak bližje tehnologiji, ki bo omogočala  omrežno povezljivost preko žarnic LED. Posebna žarnica naj bi bila zmožna oddajati do 150 Mb/s, kar pomeni, da bi žarnica moči enega vata zmogla servisirati do štiri računalnike.

Žal za podporo svoji trditvi niso prikazali nobenega dokaza ali video posnetka, tako da je treba ob teh trditvah zadržati določeno mero skepse.

Povezovanje prek LEDic je sicer že leta 2011 predstavil profesor Harald Haas iz Univerze v Edinbourghu in jo poimenoval Li-Fi (light fidelity). Ustanovil je podjetje PureVLC in dela na tem, da bi nekoč uspel izdelati tovrstni izdelek, ki bo na voljo vsem.

Letos je tudi inštitut Fraunhofer Heinrich Hertz predstavil svojo študijo, da je mogoče v laboratorijskih pogojih oddajati 1 Gb/s na svetlobno frekvenco, tako da bi žarnica s z LEDicami treh barv lahko oddajala do 3 Gb/s.

Omrežje LEDic ima prednosti in slabosti. Slabost je, da vsaka prepreka povezljivost prekine, hkrati pa je to tudi prednost, saj je prisluškovanje izven stavb, ki je mogoče radijskih povezavam, nemogoče.

Ostaja seveda še težava povratne povezave (od računalnika proti žarnici), ki je za omrežno povezljivost nujna.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji