Objavljeno: 3.12.2015 05:00

Nova piramida v svetu bitcoina

Raztreščila se je še ena piramida, ki je izkoriščala bitcoin in snovalcem omogočila hitro obogatitev, naivne vlagatelje pa pustila z dolgimi nosovi. Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev je uradno obtožila Josha Garzo, da je prek svojih podjetij vodil Ponzijevo shemo.

Garza je prek podjetij GAW Miner in Zen Miner med avgustom in decembrom 2014 prodal za 20 milijonov dolarjev pogodb, s katerimi so investitorji vložili več tisoč dolarjev v rudarjenje bitcoinov. Garza je trdil, da njihov denar vlaga v opremo za rudarjenje bitcoinov, kar prinaša dobre donose.

Rudarjenje bitcoinov je seveda možno in se opravlja kot komercialna dejavnost, saj je prav rudarjenje nujen sestavni del, ki poganja celotno verigo bitcoinov (konkretno blockchain). A Garza je počel nekaj precej preprostejšega. Prodal je kopico računske moči, ki je nikoli ni imel, nato pa je vlagateljem dobičke izplačeval iz njihovih osnovnih vložkov in vložkov svežih investitorjev. To je klasičen znak Ponzijeve sheme. Garze je sicer imel opremo za rudarjenje, a še zdaleč ne toliko, za kolikor je prodal pogodb. Velika večina vlagateljev je zato izgubila svoj vložek. Mimogrede dolguje tudi 350.000 dolarjev za neplačano elektriko.

Ob tem povejmo, da ne gre za nenadno implozijo, ki bi vlagatelje zadela kot nepredvidljiv astronomski dogodek. V skupnosti bitcoina se je že dlje časa na glas govorilo, da je GAW Miner prevara, o čemer je tudi ne Redditu precej tem. Izdal je tudi alternativno valuto paycoin, iz katere seveda nikoli ni bilo nič pametnega, je pa z njo v zadnjih izdihljajih za nekaj časa podaljšal delovanje svoje piramide.

Najnovejša prevara seveda ni posledica bitcoina, temveč človeških naivnosti in pohlepa. Je pa Garza svojo piramido zavil v obilico tehničnega žargona, pri čemer mu je šla tehnološka narava bitcoina na roko.

SEC.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji