• Ali se obeta zamenjava vodstva Yahooja?

    Preporod družbe Yahoo pod taktirko karizmatične Marisse Mayer ne gre po načrtih. Vse več velikih delničarjev poziva upravni odbor, da zamenja vodstvo in taktiko sanacije družbe, ki kljub številnim ukrepom še naprej izgublja položaj na trgu, predvsem pa vrednost na borzi.

    Objavljeno: 17.12.2015 01:00
  • Rdio se poslavlja

    Poslavlja se še ena izmed priljubljenih brezplačnih spletnih storitev, ki ni našla pravega poslovnega modela. Rdio, tudi v naših krajih priljubljena storitev za pretočno poslušanje glasbe, bo svoje strežnike dokončno ugasnila 22. decembra.

    Objavljeno: 17.12.2015 01:00
  • Zakaj bo Netflix prekodiral petabajt filmov

    Največji porabnik pasovne širine na internetu so pretočne vsebine (streaming), ki v ZDA predstavlja okrog dve tretjine vsega prometa. Priljubljena storitev Netflix ima 60 milijonov uporabnikov, ki povprečno ustvarijo 45 GB prometa mesečno. Na osebo! To pomeni, da bo v letu 2015 Netflix ustvaril okrog 330.000 PB prometa. To je ogromno.

    Objavljeno: 16.12.2015 05:00
  • Samsung Galaxy S7 bo imel zaslon občutljiv na pritisk

    Bliža se čas, ko bo Samsung predstavil naslednike sedanjih vrhunskih telefonov Galaxy S6 in S6 Edge. Neuradne informacije pravzaprav govorijo o celi novi mini družini različnih modelov, ki bodo imeli v imenu oznako S7. Razlike bodo predvsem v velikosti in tipu zaslonov.

    Objavljeno: 16.12.2015 01:00
  • Izšel je 64-bitni Firefox za okolje Windows

    Firefox, kot eden od vodilnih brskalnikov za osebne računalnike, je bil doslej na voljo zgolj v 32-bitni različici. Tekmeci so že zdavnaj prešli na 64-bitne različice, ki boljše izkoriščajo sodobne procesorje in zmogljivosti strojne opreme. Kako pozen je ta korak za Mozillo priča nedavna odločitev družbe Google, ki na posameznih platformah začenja celo z ukinjanjem 32-bitnih različic brskalnika Chrome.

    Objavljeno: 16.12.2015 01:00
  • EU namerava dvigniti starostno mejo za uporabo družabnih omrežij na 16 let

    Evropski parlament je v zadnjem trenutku v obravnavo sprejel amandma za spremembo direktive o varstvu podatkov, ki bi družabna omrežja in druge storitve, denimo Facebook in Snapchat, omejil za uporabnike mlajše od 16 let, če ti nimajo eksplicitnega dovoljenja staršev.

    Objavljeno: 16.12.2015 01:00
  • Tipalo za analizo smučanja

    Podjetji Rossignol in PIQ sta združili moči in pripravili posebno tipalo, s katerim lahko beležimo in kasneje analiziramo kvaliteto smučanja. Tipalo, ki meri premikanje na 13 oseh pritrdimo na smučarski čevelj, tam pa zna meriti število voženj, hitrost, bočni pospešek, kot opravljenih zavojev in druge meritve.

    Objavljeno: 15.12.2015 01:00
  • Selitev podatkovnega centra zaprla knjižnice

    Institut informacijskih znanosti (IZUM) je v drugem decembrskem vikendu izvajal selitve strežnikov v novi podatkovni center, vendar migracija ni šla povsem po načrtih. Posledica je bila ta, da v ponedeljek niso delovali sistem za upravljanje izposoje knjig COBISS in spremne storitve, zaradi česar je bilo delo knjižnic po celi Sloveniji močno moteno.

    Objavljeno: 15.12.2015 01:00
  • Toyota Prius – prvi avto ki komunicira z okolico

    Nova generacija Toyote Prius bo prvi velikoserijski avtomobil, ki bo imel vgrajeno tehnologijo za brezžično komunikacijo z drugimi avtomobili in cestno infrastrukturo. Cilj je seveda povečanje varnost z opozarjanjem o spreminjajočih spremembah v prometu okoli vozila.

    Objavljeno: 14.12.2015 01:00
  • Microsoft bo ohranil brezplačnih 15 GB

    Microsoft je zaradi ostrih kritik uporabnikov spletnega pomnilnika OneDrive spremenil svojo odločitev o zmanjšanju brezplačne prostorske kvote. Pritožilo se je menda več kot 60.000 uporabnikov. Uporabniki, ki bodo to eksplicitno želeli, bodo lahko ohranili brezplačnih 15 GB pomnilniškega prostora v zameno za pravico, da jim bo Microsoft OneDrive pošiljal reklame.

    Objavljeno: 14.12.2015 01:00
  • Napadi s šifriranjem datotek vse kompleksnejši

    V spletu se pojavlja vse več zlonamernih programov, ki šifrirajo datoteke uporabnikov in jih izsiljujejo za denar. Eden izmed takih, razmeroma nov program Chimera, naj bi pri tem uporabnikom grozil, da bodo njihove datoteke (dokumenti, slike), če ne plačajo, objavljene v spletu. Zahtevajo plačilo nekaj čez 600 dolarjev, seveda v bitcoinih. Trenutno še ni znan primer, kjer bi grožnjo dejansko izvršili.

    Objavljeno: 13.12.2015 13:00
  • BlackBerry Priv nad pričakovanji

    Kanadsko podjetje BlackBerry (bivši RIM) je pred kratkim splavilo nov telefon - BlackBerry Priv. Gre za njihov prvi telefon, ki uporablja Android, veliko pozornosti so pri njem namenili varnosti (ime »Priv« naj bi izhajalo iz »Privacy«). Po novici, da so v ameriških prodajalnah Walmart in Best Buy omenjene telefone razprodali, se je vrednost delnice podjetja dvignila za sedem odstotkov.

    Objavljeno: 13.12.2015 10:00
  • Izumitelj bitcoina – so nas spet želeli potegniti za nos?

    Spet so nas skoraj pretentali. Craig Steven Wright, že tretji v vrsti osumljencev za izum bitcoina, se zdi čedalje manj verjeten kandidat. Podrobnejša analiza je pokazala nekaj resnih lukenj v zgodbi, ki sta jo predstavila Wired in Gizmodo.

    Objavljeno: 12.12.2015 11:00
  • Microsoft ponuja pridobitev certifikata za Linux

    Veliko podjetji ponuja različne certifikate za potrditev znanja ter usposobljenosti, eden izmed večjih je Microsoft. Ti imajo poleg osnovnih certifikatov za dokaz znanja uporabe pisarniških paketov in podobnih reči tudi strokovne certifikate za administracijo, računalniško varnost, omrežja, itd. Sedaj pa ponujajo certifikat za delo z Linuxom. Gre za certifikat s polno oznako Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) Linux on Azure.

    Objavljeno: 11.12.2015 12:00
  • Vtičniki za Microsoft Edge bodo kmalu na voljo

    Pri Microsoftu so že ob uradni splavitvi operacijskega sistema Windows 10 napovedali, da bo brskalnik Edge šele leta 2016 dobil podporo vtičnikom oziroma dodatkom. Pred kratkim pa so, očitno po nesreči, objavili spletno stran, namenjeno razvijalcem, kjer sta že bila dostopna dva vtičnika. Stran so sicer hitro umaknili, a je nekaterim uporabnikom še pravi čas uspelo narediti zaslonsko sliko.

    Objavljeno: 10.12.2015 17:00
  • Valve izboljšuje varnost platforme Steam

    V zadnjih letih so kraje uporabniških računov vse večji problem, izrazito pa se povečujejo tudi kraje računov, namenjenih igranju iger preko spleta. Na platformi Steam je tako okoli 77 tisoč računov ukradenih vsak mesec. Razlog je v tem, da lahko igralci predmete, pridobljene v igrah, prodajajo med seboj za pravi denar. Tako so kakšna posebna orožja v (na primer) Counter-Strike vredna tudi po več sto dolarjev. Nepridipravi tako vderejo v račun igralca, prenesejo tovrstne digitalne dodatke k sebi in jih hitro prodajo naprej.

    Objavljeno: 10.12.2015 15:00
  • Tretji kandidat za izumitelja bitcoina

    Vsi vedo, da je bitcoin izumil Satoshi Nakamoto. Težava je, da je Satoshi Nakamoto psevdonim, identiteta njegovega lastnika pa ni znana, čeprav številne hudo zanima. Newsweek si je lani privoščil blamažo, ko so kot Nakamota ožigosali upokojenega ameriškega inženirja japonskega rodu, The New York Times pa je letos izpostavil Nicka Szaba. Oba sta prepričljivo odbila te navedbe.

    Objavljeno: 10.12.2015 05:00
  • Apple Watch že na drugem mestu

    Applova pametna ura je v svojem prvem polnem četrtletju prodaje dosegla soliden uspeh, po podatkih IDCja je dobila 18,6 odstotkov tržnega deleža med napravami, ki jih nosimo na zapestju. To jo uvršča na drugo mesto za napravami FitBit. Slednjih se je v tretjem četrtletju prodalo 4,7 milijonov, Applovih naprav pa 3,9 milijonov. Sledijo naprave podjetja Xiaomi, na četrtem mestu je Garmin, na petem pa kitajski XTC. Slednji je tako prehitel Samsung, kljub splavitvi nove ure Gear S2 (to smo preizkusili v zadnji številki Monitorja).

    Objavljeno: 9.12.2015 11:00
  • Google dobil patent za odvzem krvi brez igel

    Pri Googlu so dobili patent, kjer bi lahko pametna ura brez uporabe igel uporabniku vzela manjšo količino krvi za potrebe različnih meritev. Gre za sistem, kjer se s pomočjo visokega pritiska v kožo dobesedno izstreli mikroskopsko majhen delček (po preseku manjši od človeškega lasu). Ta prodre kožo, naprava nato izsesa majhno količini krvi. Ura naj ne bi sama izvajala meritev, temveč bi se kri poslalo v laboratorij.

    Objavljeno: 9.12.2015 09:00
  • Googlovo podjetje za zdravje se bo imenovalo Verily

    Pri Googlu so pred časom začeli z reorganizacijo, v kateri so ime podjetja spremenili v Alphabet, pod okriljem tega pa deluje Google kot podjetje, ki se ukvarja s spletnim iskanjem in oglaševanjem. Druge, bolj raziskovalne projekte, pa naj bi prav tako ločili v podjetja, ki bi bila pod matičnim Alphabetom.

    Objavljeno: 8.12.2015 15:00
  • Applov najgrši dodatek doslej

    Applove naprave naj bi tradicionalno veljale za izredno lepe in oblikovalsko premišljene, njihovo novo ohišje, namenjeno telefonu iPhone 6S, pa si ne zasluži kakih posebnih pohval. Gre za Applovo prvo ohišje z dodatno baterijo. Imenuje se Smart Battery Case, telefonu pa doda občutno grbo na zadnjo stran. V ZDA bo ohišje veljalo 99 dolarjev, pri nas lahko torej računamo okoli 100 evrov, na voljo bo v črni in beli barvi. Ohišje se polni hkrati s telefonom, na zaslonu telefona pa vidimo tudi stanje te dodatne baterije.

    Objavljeno: 8.12.2015 14:00
  • Dropbox ukinja Mailbox in Carousel

    Aplikacija Mailbox je pred leti prevetrila trg elektronske pošte, sprva na napravah iOS, kasneje pa tudi drugje (Android, Mac OS). Mailbox je prinesel kar nekaj zanimivih idej, mnoge izmed njih so do danes povzeli tudi drugi. Pred zagonom leta 2013 se je ustvarilo kar veliko zanimanja, dolžina čakalnega seznama je šla proti 400.000. Stvaritelje, podjetje Orchestra, so pri Dropboxu tako kupili še pred dokončno splavitvijo aplikacije, zanj naj bi odšteli 100 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 8.12.2015 09:00
  • Začetni koraki v programiranju

    Svetovno gibanje »Hour of Code« prihaja tudi k nam. Gre za gibanje, namenjeno učencem, doslej je v njem sodelovalo več kot deset milijonov učencev iz več kot 180ih držav. Dogodek se bo pri nas odvijal desetega decembra ob 17. uri v Microsoftovih prostorih v Kristalni palači Ljubljanskega BTCja. Tema tega dogodka bo računalniška igra Minecraft, udeležba je brezplačna.

    Objavljeno: 7.12.2015 14:00
  • Google objavil Cloud Vision API

    Pri Googlu so objavili programski vmesnik (application program interface ali API), imenovan Cloud Vision, gre za tehnologijo za računalniško prepoznavo objektov na fotografijah. To sicer sami uporabljajo pri storitvi Google Photos za prepoznavo tako obrazov kot drugih elementov fotografij (denimo avtomobile, ladje, različne živali, itd).

    Objavljeno: 7.12.2015 10:00
  • Hladilniki zvijajo Intelove nove procesorje Skylake

    Minuli teden so na nemški strani PC Games Hardware zgroženo ugotovili, da se pod nekaterimi hladilniki Intelovi novi procesorji iz družine Skylake ukrivijo. To se zgodi med premikanjem oziroma prestavljanjem računalnika, ki ima nameščena procesor in hladilnik, privijačena na matično ploščo. Zagotovo so problematični hladilniki proizvajalca Scythe, medtem ko ostali trdijo, da njihovi hladilniki ne povzročajo težav. Intel zgodbo preiskuje.

    Objavljeno: 7.12.2015 05:00
  • Obvezno vohunjenje v Kazahstanu

    V prihodnjem letu bo azijska država Kazahstan od državljanov zahtevala namestitev nacionalnega varnostnega certifikata, s katerim bodo na svojih z internetom povezanih napravah odprli stranska vrata, skozi katera jim bo država lahko sledila na vsakem (spletnem) koraku. Posvojitev nadzornega programa bo za sleherno povezljivo napravo obvezna, ponudniki interneta bodo neposlušneže primorani prijaviti. Certifikat bo na voljo za operacijske sisteme Android, Windows, iOS in OS X. Uporabnikom Linuxa bo očitno za zdaj prizaneseno. Težnje po tovrstnem nadzoru obstajajo tudi drugje po svetu, zato bodo eksperiment budno spremljale vse države, ki doslej še niso zbrale poguma za sporen korak. Poleg vdora v zasebnost posameznika jim največ pomislekov vzbuja nevarnost dotičnega početja. Če se stranska vrata znajdejo v nepravih rokah, lahko hitro povzročijo več škode kot koristi.

    Objavljeno: 6.12.2015 11:00
  • Facebook v živo

    Družabno omrežje Facebook pripravlja storitev javljanja v živo. Servis Facebook Live bo uporabnikom omogočal, da s prijatelji delijo zanimive trenutke v realnem času. Skupaj bodo lahko potovali, kuhali, se zabavali. Storitev je trenutno na voljo manjšemu številu izbrancev, slavnih oseb in vidnejših uporabnikov družabnega omrežja Facebook. Srečneži so vsi po vrsti Američani in lastniki telefonov iPhone. Sčasoma bo Facebook Live delovanje razširil, tako da ga bomo deležni vsi, ne glede na narodnost in mobilno napravo v lasti.

    Objavljeno: 6.12.2015 08:00
  • Android na PCju, drugič

    Priljubljeni posnemovalnik operacijskega sistema Android je dobil naslednika. Največja pridobitev emulatorja BlueStacks 2, ki omogoča, da na PCju poganjamo mobilne aplikacije z Androida, je večopravilnost. Hkratno delo z več odprtimi programi je podprto s priročnimi zavihki, ki poskrbijo za brezšivno prehajanje z enega programskega izdelka na drugega. Poleg osrednje pridobitve je izboljšani posnemovalnik bogatejši za kontrole, ki bolje posnemajo delovanje telefona oziroma tablice, med njimi sporočanje lokacije, tresenje zaslona in nastavitev glasnosti. Več kot 100 milijonov uporabnikov aplikacije si lahko izboljšano verzijo omisli že danes. Namestitvena datoteka je sleherniku na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 5.12.2015 12:00
  • Samsung bo Applu plačal dobre pol milijarde dolarjev

    Po petih letih pravdanja in pritožb sta se podjetji Samsung in Apple v dolgotrajni patentni bitki pogodili. Čeprav je sodišče Applu sprva prisodilo kar milijardo odškodnine, bodo Korejci na koncu plačali zgolj polovico zahtevanega zneska. Ko je sodišče zavrnilo Samsungovo zahtevo za ponovno obravnavo glede uporabnosti nekaterih spornih patentov, sta se sprti strani usedli za mizo in sklenili dogovor. Korejci bodo podjetju iz Cupertina plačali 548 milijonov ameriških dolarjev. Kljub spravi, so si pri Samsungu s posebno klavzulo zagotovili pravico do povrnitve stroškov, če se v prihodnosti na sodišču izkaže, da niso krivi. Pravdanja velikanov očitno še ni konec.

    Objavljeno: 5.12.2015 08:00
  • Uber v Zagrebu v težavah?

    Pisali smo že o tem, da je novodobna ameriška »taksi služba« Uber s svojim delovanjem pričela tudi v Zagrebu, pisali pa smo tudi že o tem, da Uber v mestih, kjer se pojavi, zelo pogosto sproža demonstracije obstoječih taksistov in/ali prepovedi delovanja mestnih/državnih oblasti.

    Objavljeno: 4.12.2015 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji