Novice

 • The Beatles v pretočnih storitvah

  Devet pretočnih storitev, med njimi Apple Music in Google Play, ki sta na voljo tudi Slovencem, je objavilo, da od 24. novembra ponuja pesmi skupine The Beatles. Skupina, ki je razpadla leta 1970, je bila pozna že ob začetku digitalizacije glasbe. V Applovo trgovino iTUnes je prišla na primer šele pet let po uspehu servisa. Jabolčniki so angleško skupino v digitalni obliki leta 2010 ponujali ekskluzivno, zato je javnost pričakovala, da bo s pretočnimi storitvami enako. Božiček je presenetil vse, 224 pesmi iz trinajstih albumov je na voljo naročnikom storitev Spotify, Apple Music, Google Play, Napster, Deezer, Amazon Prime Music, Microsoft Groove, Tidal in Slacker Radio. V prvih 48 urah so jih po vsem svetu uporabniki predvajali petdeset milijonkrat.

  Objavljeno: 27.12.2015 08:00več
 • Božični napad na Steam?

  Nepridipravi so že pred časom napovedali, da bodo igričarjem pokvarili letošnje praznike igričarjem. Kot nalašč je za božič odpovedal servis Steam. Igričarska platforma podjetja Valve je slabo uro omogočala uporabnikom, da so ob prijavi videli informacije tujih osebkov. Med drugim so bili prikazani njihovi elektronski naslovi, številke plačilnih kartic ter informacije o preteklih nakupih. Valve trdi, da ni šlo za hekerski napad, in za napako krivi spreminjanje strežniške konfiguracije, kar naj bi povzročilo napako v predpomnilniku. Kakorkoli že, napaka je odpravljena, igričarji varni in zopet srečni.

  Objavljeno: 26.12.2015 08:00več
 • Microsoft plemeniti Skype

  Microsoft je kupil podjetje Talko. Mobilna tehnologija za skupinsko komunikacijo bo v naslednjih nekaj mesecih postala del priljubljenega programa Skype in drugih aplikacij velikana iz Redmonda. Cilj nakupa je bržkone oplemenitenje poslovne ponudbe spletne telefonije, poznane pod imenom Skype for Business, ki je del pisarniškega paketa Office 365. Talko, ki ga od leta 2014 vodi nekdanji Microsoftovec Ray Ozzie, je mobilna aplikacija, ki pod eno streho združi pogovore, besedilna sporočila in skupinske klice oziroma konference. Doslej je bila namenjena predvsem poslovnežem. Podrobnosti prevzema niso znane.

  Objavljeno: 25.12.2015 20:00več
 • Praznični Chromecast

  Google je za praznike razveselil uporabnike Chromecasta z ducatom novih iger, ki podpirajo projekcijo na večji zaslon. Pri igranju mobilna naprava, povezana s predvajalnikom, igra vlogo igralnega ploščka. S prijatelji ali družino se lahko pomerimo v partiji Jeznih ptičev - Angry Birds Friends ali dirkanju z motornimi čolni v igri Driver Speedboat Paradise. Podporo Chromecastu je z digitalnimi različicami Monopoly Here & Now, Yahtzee Blitz, The Game of Life, Scrabble Blitz 2.0 in Risk udejanjil tudi priljubljeni izdelovalec namiznih iger Hasbro. Njegove igre so za zdaj na voljo zgolj v ZDA in Kanadi. Na srečo se seznam naslovov za igranje v navezi s Chromecastom nenehno širi, zato je najbolje, da stanje na spodaj navedeni povezavi preverimo sami.

  Objavljeno: 25.12.2015 08:00več
 • Programski hrošč izpustil 3200 zapornikov

  Ameriška vladna agencija Department of Corrections iz Washingtona, zadolžena za upravljanje zaporov v okrožju, je priznala, da je od leta 2002 prehitro izpustila tri odstotke vseh zapornikov. Guverner Jay Inslee pravi, da je za predčasno izpustitev 3200 zapornikov kriva napaka v programu, ki računa dolžino prestajanja kazni. Na napako je leta 2012 opozorila družina žrtve, katere morilec je bil po njihovem mišljenju prehitro na prostosti. Ker je hrošč kazni zmanjšal za največ 100 dni, razloga za preplah naj ne bi bilo. Program je popravljen, vsi nevarnejši zaporniki pa še vedno za zapahi.

  Objavljeno: 24.12.2015 08:00več
 • Oculus Rift po novem letu

  Ustanovitelj podjetja Oculus VR, Palmer Luckey je na Twitterju nestrpnim igričarjem sporočil veselo novico. Naprava za igranje iger v navidezni resničnosti, Oculus Rift bo na prodajnih policah v prvi četrtini leta 2016. Naročanje bo možno takoj po novem letu. Prvi kupci bodo skupaj z napravo prejeli tudi igro EVE Valkyrie. Igram, ki so napovedane za Oculus, se je nedavno pridružila tudi Rock Band VR založnika Harmonix. Točnega datuma izdaje slednje še ni, vemo le, da nas razveseli enkrat prihodnje leto.

  Objavljeno: 24.12.2015 01:00več
 • Izvirno božično voščilo

  Na svetu sta dve vrsti ljudi. Na eni strani je skupina, ki praznično vzdušje obožuje, na drugi posamezniki, ki jim že omemba praznikov prikliče mrak na oči. Robotiki podjetja Boston Dynamics so iznašli način, kako voščiti vsem. Video voščilnica v kateri nastopajo robotski jeleni, ki vlečejo sani pred sedežem podjetja, dokazuje, da so roboti sposobni hitrega in spretnega gibanja na skorajda kakršnemkoli terenu. Še večji dosežek podviga pa je, da je voščilnica všeč tudi sovražnikom bližajočih se praznikov.

  Objavljeno: 23.12.2015 09:00več
 • Dron skoraj zadel smučarja na tekmi

  Droni iz dneva v dan postajajo večja težava. V torkovi slalomski tekmi v Italiji je pobegli dron skorajda zadel tekmovalca med nastopom. Ker je šlo za Marcela Hirscherja, štirikratnega zmagovalca Svetovnega pokala, so posnetek skorajšnjega bližnjega srečanja, ki se za prvaka ne bi srečno končalo, videli milijoni ljudi. Hirscher je bil po dogodku vidno pretresen. Nevarnosti se je zavedel šele ob ogledu posnetka. V izjavi za Associated Press se je javno opredelil za zakonsko ureditev perečega problema.

  Objavljeno: 23.12.2015 08:00več
 • Clintonova ne ve nič o šifriranju, pa želi novi projekt Manhatten

  V ZDA je predsedniška kampanja za volitve prihodnje leto že v polnem teku, pa čeprav nas do njih loči še skoraj 11 mesecev. Republikanski in demokratski kandidati si namreč prizadevajo zagotoviti strankarsko nominacijo, rezultat pa so številne komične in nesmiselne izjave, ko tema soočenj nanese na tehnologijo. Recimo na šifriranje.

  Objavljeno: 23.12.2015 05:00več
 • So digitalne kopije brez trajne vrednosti?

  Soustanovitelj zloglasnega spletišča Pirate Bay, Peter Sunde, je izdelal napravo za neskončno kopiranje datoteke v obliki MP3. Kopimashin, kakor se naprava imenuje, je narejena iz računalnika Raspberry Pi. Vsako sekundo proizvede 100 kopij pesmi Crazy (Gnarls Barkley), medtem ko računa teoretično izgubo, ki jo je ob kopiranju utrpela glasbena industrija. Znesek se hitro in konstantno viša, ne pa tudi množica datotek MP3, saj jih Kopimashin sproti briše. Sunde, ki je bil zaradi sodelovanja pri piratski spletni strani obsojen tako na zaporno kot milijonsko denarno kazen, je kopirni stroj naredil, da bi javnosti pokazal, kako digitalne kopije dejansko nimajo trajne vrednosti.

  Objavljeno: 22.12.2015 09:00več
ph