Objavljeno: 10.12.2015 05:00

Tretji kandidat za izumitelja bitcoina

Vsi vedo, da je bitcoin izumil Satoshi Nakamoto. Težava je, da je Satoshi Nakamoto psevdonim, identiteta njegovega lastnika pa ni znana, čeprav številne hudo zanima. Newsweek si je lani privoščil blamažo, ko so kot Nakamota ožigosali upokojenega ameriškega inženirja japonskega rodu, The New York Times pa je letos izpostavil Nicka Szaba. Oba sta prepričljivo odbila te navedbe.

Sedaj smo dobili tretjega kandidata za izumitelja bitcoina, ki se zdi verjetnejši od dosedanjih. To je Avstralec Craig Steven Wright, pomembno vlogo pa je igral tudi ameriški strokovnjak za kriptografijo in računalniško forenziko David Kleiman, ki je pred dvema letoma v nenavadnih okoliščinah umrl. Kleiman je bil zaradi motoristične nesreče od leta 1995 paraliziran, zato se je posvečal kriptografiji. Umrl je doma, našli pa so ga ob odprtih steklenicah z alkoholom in nabito šibrovko, iz katere pa ni bil izstreljen noben naboj. Umrl je zaradi okuženih preležanin, obubožan in zanemarjen.

A povsem mogoče je, da je upravljal več sto milijonov dolarjev. Dokumenti, ki sta jih pridobila Wired in Gizmodo, kažejo, da je Wright na Kleimana prenesel milijonov bitcoinov (po trenutnih tečajih vrednih 420 milijonov dolarjev) v tako imenovan Tulip Trust, ki bi se sprostil leta 2020. Skupnost bitcoina pa že dlje časa opazuje tako imenovan prvi blok, v katerem je milijon bitcoinov iz samega začetka kriptovalute. Njegov lastnik ni znan, prav tako z njim ni bilo še nobene transakcije.

Da je Wright pravi človek, je več indicev in posrednih dokazov. Gre za vrsto elektronskih sporočil, ki jih je neznani heker dobil z vdorom v njegov elektronski predal in jih je posredoval omenjenima časnikoma. Ti segajo več let nazaj. Tudi sporočila na Wrightovem blogu, ki jih je med tem že pobrisal, so sumljiva. Leta 2009 je le dan po izidu bitcoina pisal o njem v prvi osebi, prav tako pa je že leto predtem javno razpravljal o digitalnem kriptografskem denarju. Dodatne dokazuje ponujajo prepisi pogovorov med Wrightom in odvetniki.

Zanimivo je tudi, da je Wired kontaktiral Wrighta, da bi se radi pogovorili z njim o odkritju. Namesto tega so dobili odgovor z nenavadnega elektronskega naslova, ki je bil precej nerazumljiv in strašljiv, z vidnimi referencami na Gibsonove kiberpunkerske romane.

Posrečen dodatek k zgodbi je prispevala avstralska policija, ki je izvedla hišno preiskavo na Wrightovem domovanju. Zatrdili so, da ni povezana z bitcoinom, temveč le pomagajo davkariji.

Wired in Gizmodo.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji