Objavljeno: 7.12.2015 10:00

Google objavil Cloud Vision API

Pri Googlu so objavili programski vmesnik (application program interface ali API), imenovan Cloud Vision, gre za tehnologijo za računalniško prepoznavo objektov na fotografijah. To sicer sami uporabljajo pri storitvi Google Photos za prepoznavo tako obrazov kot drugih elementov fotografij (denimo avtomobile, ladje, različne živali, itd).

Cloud Vision sicer prepoznava obraze (vključno z omejeno prepoznavo čustev), vključuje optično prepoznavo črk in znakov (denimo logotipe velikih podjetji), izbere tudi prevladujoč element na fotografijah – prepozna tudi svetovne znamenitosti. Trenutno sistem deluje tako, da moramo v programu k zahtevku (request) dodati tudi fotografijo, na kateri želimo prepoznati elemente.  To je seveda tudi za Google voda na mlin, saj bodo s tem dobivali še več fotografij, s katerimi bodo še naprej izboljševali algoritme.

O t.i. globokem učenju (deep learning) sicer pripravljamo članek, ki ga lahko pričakujete v prihodnji številki Monitorja. Več o Cloud Vision API pa si lahko preberete na Googlovem blogu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji