Objavljeno: 7.12.2015 05:00

Hladilniki zvijajo Intelove nove procesorje Skylake

Minuli teden so na nemški strani PC Games Hardware zgroženo ugotovili, da se pod nekaterimi hladilniki Intelovi novi procesorji iz družine Skylake ukrivijo. To se zgodi med premikanjem oziroma prestavljanjem računalnika, ki ima nameščena procesor in hladilnik, privijačena na matično ploščo. Zagotovo so problematični hladilniki proizvajalca Scythe, medtem ko ostali trdijo, da njihovi hladilniki ne povzročajo težav. Intel zgodbo preiskuje.

Prve analize kažejo, da je problem splet nesrečnih okoliščin. Novi procesorji sedejo na isto podnožje kakor prejšnja družina, a imajo tanjši substrat, zato so občutljivejši. Intel zagotavlja, da so specifikacije nespremenjene, torej da procesorji zdržijo 220 N statične obremenitve. To je 22 kilogramov v normalnih pogojih, kolikor seveda hladilniki ne tehtajo. A pozor – hladilnik tako ali tako ne leži prosto na procesorju, temveč je privijačen s strani, če je računalnik v normalni pokončni konfiguraciji ATX, zato je sila seveda lahko večja od njegove teže.

Intel zgodbo še preiskuje, a na internetu že krožijo fotografije, ki dokazujejo resničnost navedb. Substrat se resnično zvije, kar poškoduje tudi priključke na ležišču na matični plošči. Kritično je premikanje računalnika, kjer mimogrede nastanejo večji pojemki, ki povzročijo večje sile (Newtonov zakon). Kot so ugotavljali uporabniki na redditu, težava tiči v privijačenju hladilnika, ki ga lahko mimogrede tako zategnemo, da prekoračimo tolerance procesorja.

Odgovoriti je treba še na vprašanje, zakaj se pri prejšnjih modelih to ni dogajalo, če pa so specifikacije enake. Preprosto – ker so trpežnejši. Uradne tolerance so vedno spodnja meja, v praksi pa komponente zdržijo še nekoliko več. Sedaj se je dejansko stanje bolj približalo specificiranemu, zato so pred tem delujoče rešitve začele povzročati škodo.

Scythe je kupcem hladilnikov že ponudil nove vijake, ki zmanjšajo pritisk na procesor. Vseeno velja pri premikanju računalnika, pa četudi za pol metra, sneti hladilnik.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji